Autor Wątek: Pomoc w wyborze ekspresu ~1000zł  (Przeczytany 1992 razy)

Offline spawaczek Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Pomoc w wyborze ekspresu ~1000zł
« dnia: 18 Styczeń 2022, 11:41:06 »
cześć,
na samym początku pragnę zaznaczyć, że kawoszem nie jestem, ale lubię smaczną kawę ;) (a kawa zmielona w moim prl młynku mi smakuje  :mrgreen: )

Wracając do tematu, ostatnio zacząłem zastanawiać się nad zakupem nowego ekspresu, obecnie używam wyeksploatowanego saeco poemia hd8423, cieknie prysznic, słabo trzyma parę plus najgorsze - po każdym spienianiu mleka muszę rozkładać dyszę na części pierwsze i ją czyścic co powoduje, że moja kawusia jest pita zimna (jeżeli tego nie wyczyszczę od razu, to potem jest ciężko zdrapać to przypalone mleko).

Dlatego zacząłem szukać nowego sprzętu, piję kilka kaw w tygodniu (w domu) zawsze z mlekiem - podwójne espresso + spienione mleko. Dlatego zależy mi, żeby w ekspresie była dysza jednoczęściowa (taka, którą po spienieniu mleka wystarczy przetrzeć mokrą szmatką i puścić trochę pary).

Ekspres "moich marzeń" to sage barista, ale na chwilę obecną przewyższa to mój budżet. Zastanawiam się też, nad tym lidlowym ekspresem za 300zł - tylko tam znowu pojawia się problem tej rurki.

Znalazłem podobno fajny ekspres - gaggia classic, chyba spełniałby moje oczekiwania, ale jest tam mało miejsca na kubek (piję ze średniego kubka i nawet w tym moim saeco czasami jest problem z wyciągnięciem :D)

Szukam ekspresu, proszę mi nie proponować kawiarek, spieniaczy itp Będę wdzięczny za każde dobre polecenie i wszelkie informacje dotyczące robienia kawy :)
Wpisałem sobie budżet około 1000zł, ale jeżeli jest coś wartego ceny to jestem w stanie dopłacić :P

Mam nadzieje, że wszystko jasno napisałem, w razie pytań - dopiszę to co będzie jeszcze potrzebne.

PS
Czy w Krakowie jest jakieś miejsce, gdzie można "przetestować" ekspres?

Offline olixon Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X v2,Aeropress
  • Młynek: fiorenzato f4 Eco antracyt
Odp: Pomoc w wyborze ekspresu ~1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń 2022, 15:33:57 »
Jak do 1000zł, to moim zdaniem poszukać czegoś tutaj używanego na pchlim targu np gaggia classic(jak dorzucisz pare stówek to masz nową), a w Twoim budżecie mieści się np. Delonghi ec850m. Sam mam taki ekspres od 3 lat i jest ok , jeśli nie jesteś kawowym freakiem [emoji38]. Ma pojemnik na mleko czyszczenie dyszy odbywa się poprzez wciśnięcie przycisku i tyle.

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Styczeń 2022, 23:10:45 »
Jak do 1000zł, to moim zdaniem poszukać czegoś tutaj używanego na pchlim targu np gaggia classic(jak dorzucisz pare stówek to masz nową), a w Twoim budżecie mieści się np. Delonghi ec850m. Sam mam taki ekspres od 3 lat i jest ok , jeśli nie jesteś kawowym freakiem [emoji38]. Ma pojemnik na mleko czyszczenie dyszy odbywa się poprzez wciśnięcie przycisku i tyle.
Będę przeglądał sobie pchli targ. Dzięki.

Nie napisałem tego w pierwszym poście, ale chciałbym spieniać mleko dyszą. Pojemniki na mleko jak w tym delonghi nie wchodzą w grę

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2022, 17:39:40 »
Chyba w tej cenie z grupą 58 + dodatki nic lepszego i prawie nowego nie znajdziesz:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11798.msg245678;topicseen#new
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Styczeń 2022, 20:45:23 »
Chyba w tej cenie z grupą 58 + dodatki nic lepszego i prawie nowego nie znajdziesz:

Dokładnie, same dodatki, warte ok 300 zł
coffe, jazz & święty spokój ;)

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Styczeń 2022, 12:49:00 »
Sam ekspres na niewiele się zda jeśli nie zainwestujesz w porządny młynek.

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Styczeń 2022, 15:43:49 »

a to się opłaca? Ekspres ma dwa lata, to dużo? Pytam, bo ogłoszenie chwilę już wisi.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Styczeń 2022, 21:20:24 »
a to się opłaca? Ekspres ma dwa lata, to dużo? Pytam, bo ogłoszenie chwilę już wisi.
Ja liczę w ten sposób: nowy kosztuje 3k (teraz promocja 2700) minus 20% na wyjście ze sklepu, 10% za pierwszy rok, drugi 10%, więc:
3000 - 20% - 10% - 10% = 1944
Jeśli sprzęt jest w dobrym stanie plus oferowane dodatki, to wart tej ceny.

Edit:
O obecnej inflacji nie wspomniałem.
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2022, 21:25:49 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi