Autor Wątek: Quick Mill Pippa  (Przeczytany 2209 razy)

Offline GrzegorzS

• Ekspres: Ascaso Uno Pid , V60
  • Młynek: Graef CM 800; Eureka Mignon
Quick Mill Pippa
« dnia: 04 Styczeń 2022, 16:06:57 »
Dzień dobry,

Czy ktoś mógłby się podzielić doświadczeniem w użytkowaniu Quick Mill Pippa ? Planuje wymianę swojego Ascaso Basic i najbardziej wizualnie i użytkowo odpowiada mi właśnie Pippa lub ostatecznie Orione; jestem przyzwyczajony do termobloku  :)
W archiwum forum znalazłem tylko wzmianki o modelach wyższych z Quick Milla. Z racji tego, iż wspomniana maszyna jest dostępna na coffeeitalia.pl; jakie opinie są o tej firmie?

Pozdrawiam
Grzegorz

skansen

• Gość
Odp: Quick Mill Pippa
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2022, 19:09:44 »
najbardziej wizualnie i użytkowo odpowiada mi właśnie Pippa lub ostatecznie Orione; jestem przyzwyczajony do termobloku
Z tych dwóch termoblok ma tylko Orione. Pippa ma boiler 450ml.

Offline GrzegorzS

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2022, 20:14:07 »
najbardziej wizualnie i użytkowo odpowiada mi właśnie Pippa lub ostatecznie Orione; jestem przyzwyczajony do termobloku
Z tych dwóch termoblok ma tylko Orione. Pippa ma boiler 450ml.

Tak, zauważyłem to (źle sformułowałem zdanie :) ) Jestem ciekaw jak ma się jakość termobloku z Oriona do Ascaso ?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2022, 17:15:53 »
Jestem ciekaw jak ma się jakość termobloku z Oriona do Ascaso ?

Same termobloki są zbliżonej konstrukcji. Są to bloki z zatopioną wewnątrz grzałką i rurką z wodą. To rozwiązanie jest znane również jako thermocoil.
Quick Mill stosuje termobloki od ponad 50 lat (!) ale tylko w niektórych, tańszych modelach.
Ascaso stosuje termobloki dużo krócej ale w dużo większym spektrum modeli.
Same termobloki są w miarę porównywalne.

Diabeł jak zawsze tkwi jednak w szczegółach. Tym szczegółem jest sterowanie termoblokiem. Ascaso w wersji z PIDem powinno być bardziej stabilne niż QM Orione w którym zastosowano termostat.

Offline GrzegorzS

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Styczeń 2022, 23:31:34 »
Same termobloki są zbliżonej konstrukcji. Są to bloki z zatopioną wewnątrz grzałką i rurką z wodą. To rozwiązanie jest znane również jako thermocoil.
Quick Mill stosuje termobloki od ponad 50 lat (!) ale tylko w niektórych, tańszych modelach.
Ascaso stosuje termobloki dużo krócej ale w dużo większym spektrum modeli.
Same termobloki są w miarę porównywalne.

Diabeł jak zawsze tkwi jednak w szczegółach. Tym szczegółem jest sterowanie termoblokiem. Ascaso w wersji z PIDem powinno być bardziej stabilne niż QM Orione w którym zastosowano termostat.

Dziękuje bardzo za cenne informacje. Ascaso to bdb marka i serwis u nas też świetny (bez krypto reklamy) ja na swojego Basica kompletnie nie narzekam, notabene zakupionego u @Janusz w 2013 właśnie dzięki forum  :) Jednak w Quick Mill podoba mi się wygląd w sumie to może bardziej żonie  ;) i tak myśle, że trzeba wykorzystwać dane możliwości zmiany :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi