Autor Wątek: jak to przyrządzić ??  (Przeczytany 9271 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: jak to przyrządzić ??
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Grudzień 2014, 13:14:55 »
z autopsji wiem, że porządna "chmura" lub dwie zdecydowanie wyostrzają zmysły 
Off-Topic:
Ciekawe zdarzenie z „chmurą”, niekoniecznie taką jak Mara, miałem w nadbużańskim miasteczku. Spokojna i senna to okolica, wszyscy się znają, życie toczy się w ustalonym od lat rytmie. Sporo ludzi pracuje za granicą, a część na miejscu kultywuje chrześcijańskie czy też prawosławne obyczaje, regularnie spożywając przysłowiowy chleb i wino, częściej przemycaną wódeczkę. Jeżdżę tam co jakiś czas, poznałem wędkarzy spędzających całe dnie nad Bugiem. No i kilka lat temu, ledwo przyjechałem, odwiedziła mnie trzyosobowa delegacja. Powiedzieli, że mają ważną sprawę i chcą pogadać. Ale nie w domu, tylko nad rzeką koło promu i żebym za godzinę koniecznie przyszedł. Jak grzecznie proszą, to nie wypada odmawiać. Nad rzeką czekało na mnie kilkanaście osób, sami mężczyźni.
– Ten nowy – mówią - co się tu niedawno osiedlił, ma jakieś fajne papierosy, po których widzenia są.
Oni ich jeszcze nie palili, bo tutaj nikt o takich papierosach tu nie słyszał, dlatego postanowili mnie zapytać, może coś wiem.
– Nie palcie tego – powiedziałem – bo starych drzew się nie przesadza. Jak żeście całe życie gorzałkę pili, to dalej to róbcie.
- Ale kiedy on mówi, że jak zapalisz takiego papierosa i pójdziesz do lasu, to kwiatki i motylki do ciebie gadają.

Offline kano Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Grudzień 2014, 14:16:20 »
Izzo Gold
20g - tak niemal do pełna sitko/koszyczek zasypałem.
"mielenie na 3 kliki"
woda 250ml
kawiarka (więc temperatura pewnie wyższa niż 90st)

W wątku o aeropressie było, że im ciemniej palona kawa tym niższa temperatura parzenia.

Czuć mocne palenie (ziarenka są niemal czarne), co lubię, ale czekolady tam nie uświadczyłem..

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Grudzień 2014, 00:59:06 »
A w spalonym na czarno kotlecie czujesz jeszcze smak i zapach mięsa?

Offline kano Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, Dripper Hario, Clever Dripper, FrenchPress, Kawiarka, Fellow Prismo
  • Młynek: Porlex Mini
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Grudzień 2014, 20:13:50 »
Dlatego poprosiłem o konkrety, to się posypało, że nie chce się zagłębiać w temat..

Mam jeszcze kawę o nazwie JAVA001:
Kawa Java z wyczuwalnymi smakami jeżyny, karmelu, orzechów włoskich.

Palona 2tyg temu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi