Autor Wątek: Oskar Nuova Simonelli II - nie uruchamia się. Ciągła praca pompy.  (Przeczytany 4056 razy)

Offline Jozin von Bazin

Odp: Oskar Nuova Simonelli II - nie uruchamia się. Ciągła praca pompy.
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudzień 2021, 08:22:08 »
Ja bym szedł w kierunku zbiornika wody. Miałem podobny problem kiedyś w Oscar II. Sam się rozwiązał po ntym włożeniu i wycięciu zbiornika wody. Zapowietrzenie raczej nie. No chyba, że poddała się pompa wibracyjna.

Offline ketras

• Ekspres: Delongi EC850 ; SAECO Poemia; OSCAR NUOVA SIMONELLI II ;
  • Młynek: ascaso i1 steel ; Baratza Vario ; Ceado E6P
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudzień 2021, 01:20:55 »
Ja bym szedł w kierunku zbiornika wody. Miałem podobny problem kiedyś w Oscar II. Sam się rozwiązał po ntym włożeniu i wycięciu zbiornika wody. Zapowietrzenie raczej nie. No chyba, że poddała się pompa wibracyjna.

Właśnie to zrobiłem tak 2-3 wkładając i wyciągając zbiornik i pompa ruszyła prawidłowo i ekspres się uruchomił.

Teraz odkręciłem obudowy, sprawdziłem węże pod kątem wycieków - nic nie widać. Przystąpiłem do procedury odkamieniania z strony elektrosa i przetłumaczone tutaj na forum z dopiskiem jednego użytkownika "misiek" :

Cytuj (zaznaczone)
Poniżej wersja po polsku z moimi dopiskami:
Aby usunąć kamień, zacytuję tekst napisany przez inżyniera Nuova Simonelli
Procedura NIEOFICJALNA zalecana przez Nuova Simonelli do usuwania kamienia z Nuova Simonelli Oscar lub Musica

Jeśli prawidłowo używasz filtra Brita lub wody z niską zawartością kamienia wapiennego, ilość kamienia osadzonego w urządzeniu będzie bardzo mała.
Dlatego z pewnością wystarczy odkamienianie co pół roku.
Użyj kwasu cytrynowego jest całkiem odpowiednie. Oscar lub Musica to ekspres do kawy z wymiennikiem ciepła, częścią do odkamieniania jest obwód wymiennika ciepła.
Centralny kocioł służy tylko do wytwarzania pary, a proces ten faktycznie wykorzystuje bardzo małą ilość wody.
Odkamienianie bojlera nie jest w ogóle konieczne.
Aby usunąć kamień z wymiennika ciepła, wykonaj następującą procedurę:
Przed rozpoczęciem procedury KONIECZNE jest odłączenie jednego przewodu 2-drożnego zaworu elektromagnetycznego
Rozpuść 150-200 gramów kwasu cytrynowego w gorącej wodzie i wlej do zbiornika aż do całkowitego napełnienia zbiornika 2l.
Ja nagrzałem ekspres tylko do momentu, kiedy ciśnienie zaczęło rosnąć
Uruchom pompę tak, aby pół litra wody i kwasu cytrynowego przepłynęło przez wymiennik ciepła.
Odczekaj 5 do 10 minut i powtórz z kolejnym pół litra.
Zgodnie z sugestią kolegów z forum 3x po pół litra z przerwami po każdej 15 minut
Ponownie odczekaj 5 do 10 minut.
Napełnij zbiornik świeżą wodą i przepłucz system dwoma litrami wody. Zakończ, przepuszczając ostatnią wodę, dodając łyżeczkę sody oczyszczonej, aby zneutralizować wszelkie ślady kwasu, które mogą nadal być obecne.
Ja po 2 litrach czystej wody wlałem do zbiornika 0,7 l wody z 1 łyżeczką sody.
Przepuszczając trochę również przez dyszę gorącej wody. Potem jeszcze sporo płukałem czystą wodą.

Nasze uwagi 
Procedura wyjaśniona przez inżyniera jest poprawna, ale pod warunkiem, że:
1) Zabieg wykonuje się co najmniej co 6 miesięcy i stosuje się niską zawartość wapna wodnego. Jeśli urządzenie jest zbyt zakamienione, istnieje ryzyko, że wlot wody wymiennika ciepła zostanie nieodwracalnie zatkany.
2) Przed rozpoczęciem procedury KONIECZNE jest odłączenie jednego przewodu 2-drożnego zaworu elektromagnetycznego
Wyjaśniamy powód, dla którego te dwa punkty są ważne: Jeśli wykonasz tę procedurę po zbyt długim czasie, a maszyna jest zbyt pełna wapna, wlot wody do wymiennika ciepła może być zatkany kawałkami kamienia nazębnego, które mogą utrudniać przepływ kwasu . Jeśli zobaczysz schemat hydrauliczny NS Oscar, łatwo zrozumieć, że jeśli wlot wody wymiennika ciepła jest zatkany, wodny roztwór kwasu cytrynowego przepływa przez 3-drożny zawór elektromagnetyczny natychmiast do grupy kawy, wody nie krąży w wymienniku ciepła.
Przed rozpoczęciem procedury KONIECZNE jest rozłączenie połączeń elektrozaworu dwukierunkowego należy odłączyć jeden przewód (niebieski lub czerwony u mnie zielony byle nie uziemiający żółto zielony bo on nie jest zasilający nie ma znaczenia).

Sęk w tym, że najpierw zrobiłem wersję odkamienianie HX'a bez odłączenia przewodu elektrozaworu (u mnie niebieski kabel). Zalałem miksem wody i rozpuszczonego kwasku zbiornik i przepuściłem zaprogramowany jeden 32sekundowy zrzut wody. O zgrozo zaczęła lecieć jasno zielonkowata woda  :ohyda:  :wow2: :wow2: :ups: , za 3-4 przepuszczeniem już nabrała naturalnego wyglądu względnie  ::)
Następnie wychłodziłem ekspres, powtórzyłem 2-3 zrzuty, trochę upustu pary. Tylko raz na 1 zrzut miałem 200ml wody, a raz 160, a raz 280ml. Nawet jak na niektórych filmach woda leciała na początku, po czym chwila przerwy i pod koniec jednej dozy zrzutu zaczęła ponownie lecieć.

Następnie ponowne wychłodzenie, odłączyłem ten niebieski przewód od elektrozaworu z instrukcji elektrosa. No włączam -  ekspres jak był jeszcze lekko nagrzany to się uruchomił. Kolejna procedura odkamieniania, woda już czysta. Już praktycznie leci ciągiem przez cały czas zrzutu. Tylko pierwszy zrzut uzyskałem 300ml a kolejne już po 200ml (zrzuty bez kolby).

Następnie miało być ostatni blok - ekspres wystudzony , kabel odłączony od elektrozaworu, włączam ekspres i znowu nie działa w ogóle. Poruszałem zbiornikiem i nic. Podłączyłem z powrotem niebieski kabel - ekspres się włączył. Zastanawiam się czy zrobić procedurę taką jak podają na yt Whole latte love "How To Descale Espresso Machine Heat Exchange Boilers".
Tylko oskar nie ma rurki od wody i upuścić ją z zbiornika. Więc nie wiem czy mając roztwór kwasku cytrynowego w zbiorniku, mogę założyć ślepe sitko i zrobić kilka backflushy. Tylko pytanie drugie na podłączonym i odłączonym elektrozaworze?
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2021, 01:34:23 wysłana przez ketras »

Offline D2mian Mężczyzna

• Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudzień 2021, 08:36:52 »
Mi to wygląda na problem z elektroniką jak już wcześniej napisałem...
Zrób fotki płytki sterującej, posprawdzaj czy nie ma jakiś anomalii na płytce (zaśniedziałe styki, skorodowane złączki itp.) Dla pewności ponownie rozłącz i podłącz wszelkie połączenia, wtyczki, złączki elektryczne.
Spróbuj tym tropem może coś się wyjaśni.

Offline ketras

• Ekspres: Delongi EC850 ; SAECO Poemia; OSCAR NUOVA SIMONELLI II ;
  • Młynek: ascaso i1 steel ; Baratza Vario ; Ceado E6P
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudzień 2021, 14:18:02 »
Mi to wygląda na problem z elektroniką jak już wcześniej napisałem...
Zrób fotki płytki sterującej, posprawdzaj czy nie ma jakiś anomalii na płytce (zaśniedziałe styki, skorodowane złączki itp.) Dla pewności ponownie rozłącz i podłącz wszelkie połączenia, wtyczki, złączki elektryczne.
Spróbuj tym tropem może coś się wyjaśni.

Sprawdziłem elektronikę, wydaję się wszystko okej. Poniżej zdjęcia.
Zrobiłem procedurę odkamieniania też bojlera zgodnie z starym filmem oscara 1 wrzuconym na yt.
Teraz przepłukuje wodą filtrowaną ekspres i zobaczymy czy problem powróci. Póki co maszyna działa.  :sciana: :sciana:

« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2021, 14:22:00 wysłana przez ketras »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi