Autor Wątek: Eureka Mignon Crono vs Eureka Mignon Classic i inne  (Przeczytany 3240 razy)

Offline Axeman

• Ekspres: Sage Bambino Plus, wcześniej Lelit Anita PL042TEMD
  • Młynek: Sage Smart Grinder Pro
Eureka Mignon Crono vs Eureka Mignon Classic i inne
« dnia: 19 Grudzień 2021, 19:57:02 »
Jestem nowy na forum, ale przejrzałem większość w poszukiwaniu informacji o młynkach. Zależy mi na czymś co nie obudzi sąsiadów podczas mielenia i tu dobrze wypadają młynki Eureka. Na stronie Eureka znalazłem informację, że Crono jest od jakiegoś czasu skalibrowany bardziej pod przelew, a np. Classico jest uniwersalny.
Czy jest na forum jakiś ekspert od młynków Eureka i mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego powinienem kupić pod kolbę raczej Classico, niż Crono? Jakie są różnice poza ceną i brakiem widełek w Crono? Jak wyglądają żarna w jedynym i w drugim - z tego co znalazłem, to można dokupić żarna, które pasują do większości młynków Mignon.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdawiam :)

pawel890

• Gość
Odp: Eureka Mignon Crono vs Eureka Mignon Classic i inne
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudzień 2021, 08:55:34 »
Według specyfikacji są takie same jeśli chodzi o żarna i bebechy, jedyna różnica to skierowanie pod użytkowanie, Classico ma widełki pod kolbę, a Crono pojemniczek na kawę.
A czemu powinieneś kupić Classico, no to chyba pytanie retoryczne, będzie się z tego przyjemniej użytkowąć jeśli masz kolbę :D

https://www.eureka.co.it/en/catalogo/prodotti/macinacaff%c3%a8+on+demand/1/26.aspx
https://www.eureka.co.it/en/catalogo/prodotti/macinacaff%c3%a8+on+demand/1/29.aspx

Offline Axeman

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudzień 2021, 10:41:06 »
Czyli podsumowując - płacę dodatkowe 500 zł za widełki - czytaj wygodę użytkowania, a nie jakość przemiału, czy może jest tam jakaś jeszcze magia, której nie rozumiem?  ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2021, 11:57:38 wysłana przez Axeman »

Offline Jacek.

• Ekspres: Cafelat Robot, Kawiarka, Hario Switch
  • Młynek: Mignon SD
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudzień 2021, 13:37:48 »
Żarna nie są te same.
Od jakiegoś czasu są tam wkładane żarna jakieś podobno lepsze pod przelew. Jak poszukasz to znajdziesz w internecie o tym informacje.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudzień 2021, 19:41:59 »
Wątpię żeby to były inne zarna ale nawet jeśli to zapewne nie wyczujesz różnicy w smaku. W opisie producenta są te same opisy żaren. Osobiście nie kupiłbym żadnego z tych młynków tylko polował na używkę speciality czasem się pojawiają.

Offline D2mian Mężczyzna

• Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudzień 2021, 21:39:37 »
Wątpię żeby to były inne zarna ale nawet jeśli to zapewne nie wyczujesz różnicy w smaku. W opisie producenta są te same opisy żaren. Osobiście nie kupiłbym żadnego z tych młynków tylko polował na używkę speciality czasem się pojawiają.
Na stronie producenta piszą że żarna są różne względem siebie (brew metod vs standard)...czy nie wyczuje różnicy smaków sprawa dyskusyjna, zależy czy ma dobrze rozwinięty zmysł smaku i czy faktycznie żarna różnią się przemiałem czy tylko nazwą :)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudzień 2021, 18:26:23 »
Możesz pokazać ten framgent? Nigdzie nie mogę znależć.
Jedyne co mi się udało znaleźć, że Crono i Filtro od maja mają te same unowocześnione żarna
https://www.eureka.co.it/en/news/id/146.aspx

Cytuj (zaznaczone)
Not only the Mignon Brew Pro with its 55 mm burrs so, the top of the range of the domestic family that Eureka has dedicated to its type of extraction, but also Mignon Filtro and Mignon Crono further specialize in their performances, equipped from today with burrs with a dedicated geometry which guarantees a more uniform distribution of the particulate and with fewer fines, for a better extraction and quality in the cup.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2021, 18:31:15 wysłana przez pawel890 »

Offline D2mian Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudzień 2021, 21:31:27 »
https://www.eureka.co.it/en/catalogo/prodotti/macinacaff%c3%a8+on+demand/1/26.aspx

BURRS
TypeFlat
Diameter50 mm (Brew specific design)
MaterialHardened steel

Offline Axeman

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudzień 2021, 22:36:38 »
Dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.  :poklon:
Chyba jednak na razie pójdę w coś nieco bardziej uniwersalnego (wiem, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego), ale jeszcze nie wiem na ile się wciągnę w gonienie kawowego króliczka  ;) 

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Grudzień 2021, 23:28:22 »
Mało z tego wynika, ale dzięki!

Offline D2mian Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Grudzień 2021, 08:26:39 »
@pawel890 mało nie mało to już pytanie do producenta...a zadałeś pytanie do Eureki poprzez ich formularz kontaktowy jakie są dokładnie różnice w żarnach?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi