Autor Wątek: Ekspres automatyczny do 4500zl  (Przeczytany 4017 razy)

Offline msob98

Ekspres automatyczny do 4500zl
« dnia: 17 Grudzień 2021, 11:33:38 »
Witam wszystkich grupowiczów i dziękuję za przyjęcie do grupy :) potrzebuje pomocy w wyborze ekspresu automatycznego do użytku domowego. Po przeczytaniu dziesiątek postów na tym forum nam niemały mętlik w głowie  :o ale do sedna.... budżet do wykorzystania ok 4 tys
Zastanawiam się nad modelami:
Jura ENA 8
Saeco GranAroma Sm 658230
Delongi primadonna

Juz prawie jestem zdecydowana na Jurę ale czy na prawdę młynki są tak głośne ze przeszkadzają w konwersacji?
I czy lepiej kupić model z dotykowym panelem czy podstawowy z przyciskami? 
Z góry dziękuję bardzo za pomoc 😊

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Ekspres automatyczny do 4500zl
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudzień 2021, 11:53:32 »
Tak sa głośne ale to tylko pare sekund wiec dasz radę  :-D
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudzień 2021, 16:19:21 »
Ja mam Jurę ENA 8 na początku myślałem że to fajna sprawa mieć automat w domu. Automat ma swoje zalety ale ma też sporo wad, mechanizm zaparzający jest dość skomplikowany, kawa często tam się gdzieś osadza i pleśnieje najlepiej byłoby to od czasu do czasu rozkręcać i czyścić. Mnie po dwóch latach zaczęły się problemy z zaworem drenażowym i zamiast robić kawę ekspres wylewał wodę do tacki a kawę wysypywał do pojemnika. Teraz nauczyłem się o to dbać czyścić, wymieniać uszczelki i smarować ale i tak wiem że teraz kolejny mój ekspres to będzie kolba i dobry młynek, dzięki temu można osiągnąć dużo lepszy smak kawy i utrzymanie tego wszystkiego w czystości jest niewątpliwie dużo łatwiejsze. Wydaje mi się że sporo posiadaczy automatów przechodzi podobną drogę. Może w takim razie Ty możesz pójść na skróty :)
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudzień 2021, 16:52:01 »
Ha Ha - zupełnie jakbyś opisał moją historię... Też miałem przez lata Jurę Impressa F50, a w biurze W8. Tez się zastanawiałem czyszcząc tackę i zbiornik co też tam w środku musi się zbierać... I właśnie jakiś czas temu zdecydowałem się na zmianę na kolbę (fakt, że z na urządzenia z wyższej ligi bo Bezzera DUO TOP MN i Ceado E6p). To jest inny świat. Smaku kawy z Jury nawet nie da się porównywać do espresso z Bezzera bo to by była obraza do tego naparu który mam teraz. Spienione mleko do kawy mlecznej to jest inny świat niż z automatu.
A do tego przez lata się opierałem, bo przecież automat taki wygodny jak trzeba zrobić na raz więcej kaw.... No to po pierwsze tych więcej to wbrew pozorom nie tak znowu często (zwłaszcza przy pandemii), a po drugie przyjemność pracy i efektów z młynka i kolby są takie, ze cały czas mi za mało kaw i chciałoby się ich robić (i pić) więcej.  kawka  :taniec:
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudzień 2021, 17:57:04 »
Nie każdy lubi kawę z kolby, bo za mocna, jak dla mojej żony. A trzeba trochę umiejętności,  które nie każdy ma, aby bawić się z kolbą.
Dużo ludzi lubi smak kawy i nie musi to być kawa z kolby z grubą cremą.
Poza tym automat jest wygodny i szybki.
Mam jedno i drugie i czasem piję z automatu żony kiedy na szybko chcę wypić lub  mam ochotę na cienką kawusię.
Sporo automatów robi bardzo dobre kawy dla przeciętnych kawoszy.
Fakt kawa z kolby inną, ale nie każdy ma ochotę wchodzić w tą zabawę.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudzień 2021, 00:38:32 »
Nie każdy lubi kawę z kolby, bo za mocna, jak dla mojej żony. A trzeba trochę umiejętności,  które nie każdy ma, aby bawić się z kolbą.
Dużo ludzi lubi smak kawy i nie musi to być kawa z kolby z grubą cremą.

No właśnie, dlatego warto kupić młynek i jedną z wielu prostych, domowych metod jak phina, aero, clevera, czy ekspres przelewowy, wszystkie potrafią zaparzyć kawę o rozsądnych poziomach ekstrakcji i dużej rozpiętości intensywności

Poza tym automat jest wygodny i szybki.

Aero jest szybkie, wygodniejsze w czyszczeniu i kilkadziesiąt razy tańsze

Sporo automatów robi bardzo dobre kawy

Jakoś nie spotkałem, zawsze częstują mnie z nich niedoparzonym świństwem

...dla przeciętnych kawoszy.

Ale to jak nie chce się interesować szczegółami ani bawić w jakieś mikro loty czy co tam wymyślą, to już nie zasługuje się na przyzwoitą kawę? Przeciętni zasługują na wydanie wielkich pieniędzy na maszynę i picie niedoparzonego świństwa z zniszczonej przepaleniem belejakiej kawy z marketu, bo tak jest jak się jest przeciętnym, dostaje się świństwo i trzeba za nie zapłacić ekstra, super rada na forum tematycznym, serio perełka

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudzień 2021, 10:44:42 »
Jakoś nie spotkałem, zawsze częstują mnie z nich niedoparzonym świństwem

Oj to już pojechałeś, może jednak jeszcze nie natrafiłeś na dobrej jakości ekspres albo piłeś kawę z jakiś brudasów o które nie dbał właściciel. Wypowiem się w przypadku kawy mlecznych bo takie piję. W mojej skromnej ocenie jeśli ekspres jest trzymany w czystości łącznie z ręcznym czyszczeniem wnętrzności jak młynek i jednostka zaparzająca oraz przy użyciu świeżych ziaren z dobrej palarni to taki ekspres zrobi naprawdę dobrą, smaczną kawę mleczną, w niejednej kawiarni podają gorzej smakujące kawy. Wiadomo że to nie jest szczyt jaki można osiągnąć i jest wiele kawiarni które podają znakomitą kawę.
Każdy ma prawo do swojej opinii, jasne. Najważniejsze żeby kawa smakowała posiadaczom ekspresu i aby byli świadomi jak o niego dbać.
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudzień 2021, 11:04:36 »
@adiki
W pełni się zgadzam. U mnie w pracy jest Jura, na widok której wszyscy mają mokro, bo Jura.I co z tego jak automat od nowości nie był w serwisie,  nikt nie odkamienia, dlatego nie piję z niego.
Odnośnie konserwacji: w moim delonghi instrukcja pisze o płukaniu bloku zaparzającego raz w tygodniu. Wyjmijcie sobie dniu, nie tygodniu i zobaczcie ile kawy z ciastka, które spada do pojemnika na fusy zostaje na sitku. Dlatego ja pluczę codziennie,  nie chcę, aby stara kawa trafiała do filiżanki.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudzień 2021, 19:32:44 »
@adiki
U mnie w pracy jest Jura, na widok której wszyscy mają mokro, bo Jura.I co z tego jak automat od nowości nie był w serwisie,  nikt nie odkamienia, dlatego nie piję z niego,
A myśmy w pracy ustalili dyżury i co tydzień zmienia się osoba, która na koniec dnia ma przepłukać system mleczny, oczyścić tackę itd.itd. Jak się pojawi komunikat o odkamienianiu i pełnym czyszczeniu - od razu jest to robione. W szafce są wszystkie niezbędne srodki czyszczace. Jura E8 ma 2 lata i jest jak nowa, a robi codziennie ze 20-30 kaw. Do domu też kupiłem Jurę, wcześniej miałem Nivonę - też świetny, ale z Jury wg mnie i domowników jest lepsza kawa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi