Autor Wątek: OPV w NS Oscar II  (Przeczytany 6467 razy)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: OPV w NS Oscar II
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Kwiecień 2025, 05:36:53 »
Może przynajmniej opv kupisz w Gastroparts?

Offline BigMC

• Ekspres: NS oscar ll
  • Młynek: DF54
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Kwiecień 2025, 19:19:56 »
Dziękuję za podpowiedź, szukam 👀 ale nie znajduje. Jutro zadzwonię i pogadam.

Offline Biff

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Kwiecień 2025, 22:53:38 »
Nie mają skatalogowanego, ale na pewno już sprzedawali, bo jest w archiwum oraz w katalogu ich dostawcy.
https://gastroparts.com/pl/items-archive?query=NTA1NTE3Nw==
https://www.gev-online.com/pl/webshop/product/LF5055177
Natomiast polski dystrybutor NS ma od ręki, choć opis jakiś dziwny.
https://b2bkawa.pl/pl/products/r-adj-by-pass-for-motor-pump-wth-or-spring-e-l17cm-522.html

Offline BigMC

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Kwiecień 2025, 20:20:10 »
Dziękuje za podpowiedzi. Dzwoniłem dzisiaj do Gastroparts ale Pani nie wiedziała co powinienem kupić i musze podać konkretny nr części. A ja takowego nie znam :( najchętniej kupiłbym kompletny KIT jak u Elektros’a z instrukcją montażu. W pon zadzwonię do kawa.pl

Offline Biff

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Kwiecień 2025, 17:24:41 »
No ale podałem w linkach powyżej...

Offline gniewko Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II/Aeropress/FrenchPress
  • Młynek: DF64v2
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Kwiecień 2025, 21:03:03 »
Mam z Elektros wersja z opv i presostatem sirai w Marcu 2021
Sam ekspres kosztował 764EUR
Prysznic IMS 15 EUR
Przesyłka 44,99 EUR
Ubezpieczenie przesyłki 9,90 EUR

Zniżka 38,95 EUR

RAZEM= 794,94 EUR czyli wtedy to wyszło około 3605,17 PLN

Mam nadzieję, że moja żona nie przeczyta tego posta bo nie wiem ile jej nakłamałem w kwestiach kosztów mego hobby (już słyszę, że za te pieniądze można było pojechać na wakacje)

Płatność Revolutem wtedy nie była akceptowana, więc zapłaciłem N26, którego zasiliłem Revolutem

Ustawili mi ciśnienie na 9BAR na moją prośbę.
Świetny i szybki kontakt.

Offline BigMC

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Kwiecień 2025, 18:12:10 »
Bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze  :ok: :taktak: ;)
Wszyscy piszą jak to super z tym wymienionym zaworem a na to opinia serwisanta…
1 jak producent zrobił 12bar to tak powinno zostać bo zmiana może generować problemy.
2 Z doświadczenia  wiemy że takie przeróbki kończą się wizyta ekspresu na serwisie.
 Po założeniu zaworu OPV nie ma Pan kontroli jakie ciśnienie jest ustawione. Ustawia sie ciśnie nie na specjalnej kolbie z manometrem ( tylko serwis ) lub na smak.
 Mamy klientów którzy  zmodernizowali ten ekspres o zawór OPV sumarycznie byli  nieusatysfakcjonowani . Nakład  środków na modernizacje był niewspółmierny do efektu sensorycznego.

Co o tym sądzicie? Doradźcie! Wiem że wielu z Was ma takiego moda, wiem że Włosi modzą ekspresy przy sprzedaży.
A co ja mam zrobić?.???

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Kwiecień 2025, 20:45:35 »
jak producent zrobił 12bar to tak powinno zostać bo zmiana może generować problemy.

Regulacja OPV to normalna czynność, którą trzeba regularnie wykonywać bo sprężyna się zużywa. Ja mam taką "specjalną kolbę" i nie waham się jej używać ;) Mój Profitec Move też miał ustawione 12 Bar. Teraz sobie ustawiłem 9Bar przy przepływie 1ml/sek. Fotkę "specjalnej kolby" masz w wątku o Profitec Move  ;)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Kwiecień 2025, 15:44:31 »
@BigMC Trochę, że tak powiem, zaskakująca opinia. Mam wrażenie, że Oscar ma takie ciśnienie, jakie daje pompa, czyli raczej mocno zależne od przepływu - zatem nie ma nad nim żadnej kontroli. Co do lądowania ekspresu w serwisie - jak się jakąkolwiek naprawę czy przeróbkę spartoli, to pozostaje serwis. Last, but not least, w wielu różnych ekspresach dodaje się OPV i opinie użytkowników najczęściej są pozytywne.
@maro Nie przesadzajmy z tą specjalną kolbą - wystarczy do zwykłej kolby wkręcić manometr glicerynowy - i już. W wersji DeLuxe dodajemy jakiś zaworek, żeby symulować przepływ.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2025, 15:46:58 wysłana przez Krakus »

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Kwiecień 2025, 16:42:41 »
Nie przesadzajmy z tą specjalną kolbą
Zauważ cudzysłów i emotkę " ;)" jak piszę o "specjalnej kolbie. A zupełnie poważnie to symulacja przepływu jest niezbędna jak się chce mieć konkretne ciśnienie a nie jakiekolwiek w okolicy pożądanego. Przydaje się termometr jak ekspres ma możliwość ustawienia offsetu.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Kwiecień 2025, 17:12:50 »
Jeśli OPV jest dobrej jakości, to ciśnienie na ślepym sitku i przy przepływie 1ml/s powinno być takie samo. Inna sprawa, że często tak nie jest - wtedy ciśnienie na ślepym trzeba ustawić na około 9,5b. Równoczesny pomiar temperatury i ciśnienia to już jest raczej wyższa szkoła jazdy i wymaga rzeczywiście lepszych narzędzi.

PS. Czy Oscar ma wbudowany manometr?

Offline BigMC

« Odpowiedź #26 dnia: 21 Kwiecień 2025, 17:06:11 »
Dzień dobry po przerwie, OscarII nie ma manometru i już taki zamówiłem żeby nakręcić na kolbę. Co do ciśnienia, takie mam przemyślenia po świętach, teoretycznie ciśnienie powinno być zależne od przepływu… im drobniejsze mielenie tym wyższe ciśnienie, im mielenie grubsze tym ciśnienie mniejsze :o. A co jeśli producent ustawił 12bar a to my powinniśmy nauczyć się z niego korzystać??? A nie poprawiać fabrykę. Tylko proszę bez hejtu bo się w sobie zamknę  :taktak:
Proszę o Wasze przemyślenia w tym temacie.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Kwiecień 2025, 17:19:58 »
Zaraz, zaraz. Oscar nie ma OPV, zatem ciśnienie jest w nim zależne od małego przepływu i sięga nawet 16 barów. Mam wrażenie (choć nie pewność), że w niemodowanym Oscarze nie ustawia się żadnego ciśnienia. Jest jakie jest, i nigdy nie wiemy ile ono wynosi. Jak zainstalujesz OPV, to ustawiasz ciśnienie na 9 barów, i spada ono poniżej tej wartości tylko przy bardzo dużych przepływach.

Offline BigMC

« Odpowiedź #28 dnia: 25 Kwiecień 2025, 20:27:13 »
Manometr nabyty :) pierwsze pomiary i 10bar ale pomiar bez symulacji przepływu. Co sądzicie @Krakus

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Kwiecień 2025, 06:51:39 »
No to dobrze. Możesz nagrać jakby co filmik.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi