Autor Wątek: Ekspres do kaw mlecznych do 2500  (Przeczytany 4674 razy)

Offline JanNowak

Odp: Ekspres do kaw mlecznych do 2500
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Grudzień 2021, 11:14:20 »
Wszystko czego potrzebujesz, w dobrej cenie. Przy pierwszym zakupie jeszcze rabat ok 40 zł.

Kup raz a porządnie, unikniesz frustracji.

To w tym wątku zapytam o to czy ten sklep jest legitny, czy duże znaczenie ma brak opv przy chęci robienia kaw mlecznych no i czy duża różnica jest między młynkiem i1 (polecaną w innym wątku) a Grintą bo nie ukrywam, że myślę właśnie nad takim kompletem z tej strony a młynek od Nuovy ma też możliwość ustawienia czasu doz więc byłby mega dużym ułatwieniem w stosunku do i1 właśnie. 

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Grudzień 2021, 11:20:28 »
Zależy jak kto szybko rozdaje. 40sek to długo. Jak pewnie wiesz taki Oscar, który ma na presostacie ustawione 1.4bara (fabryczne) to spienia mały dzbanek chyba w 10-15 sekund. I tak, jest to na początku trudne, ale jak się człowiek tego nauczy, to trudno się przestawić z powrotem. Nie bez powodu mówi się na niego "Dragon HX"
Mi się w Dreamie spienia mleko źle. W praktyce wygląda to tak, że:
- Włącza się funkcję pary,
- Czeka się na parę,
- Czeka się jeszcze kilkanaście sekund, żeby się dogrzał (ale para za drugim strzałem i tak jest mocniejsza),
- Spienia się mleko,
- Trzeba wyłączyć parę (bo pozostałe czynności trwają na tyle długo, że funkcja potrafi się potem wyłączyć w połowie spieniania kolejnego dzbanka - żeby nie było, dwa małe można spieniać na raz, ale niech Cię nie daj Boże ktoś zagada, lub się zagapisz to Ci odetnie parę w połowie - trzeba mieć to na uwadze),
- kilka sekund czekamy aż mleko się ustabilizuje,
- zalewa się kawę,
- włącza parę (teraz to trwa już szybko, kilka sekund),
- spienia mleko,
- i tak w kółko

Jak miałem Oscara to praktycznie nie spieniałem w małym dzbanku, bo przyznaję, było to bardzo trudne, tak tutaj nie spieniam w dużym, bo jest to niewygodne. Dodatkowo, moim zdaniem, w przypadku dużego dzbanka, para nie ma na tyle dużo siły, żeby dobrze wmieszać pianę w mleko w drugiej fazie i zawsze mam je rozwarstwione, nie mam efektu jogurtu. W małym jest ok. Może brakuje mi umiejętności, nie wiem, mleko nigdy nie było moim celem. W Oscarze działo się to samo, a moc pary wymuszała poniekąd użycie większego dzbanka.

Dream to ekspres z możliwością zrobienia kawy mlecznej. Oscar to ekspres stworzony do robienia kaw mlecznych - tego szuka kolega. Już nie mówiąc, że kolega myśli o wersji zero, gdzie boję się, że para może być jeszcze lichsza, no ale może się mylę, popraw mnie proszę.
Dream to genialny ekspres i zwykle bronię go jak niepodległości, do mieszanych bym go polecił (uważam, że to lepsze rozwiązanie niż mały boiler), ale do mleka uważam, że HX/DB to mus, żeby robić to z przyjemnością.

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudzień 2021, 12:58:10 »
Jak miałem Oscara to praktycznie nie spieniałem w małym dzbanku, bo przyznaję, było to bardzo trudne, tak tutaj nie spieniam w dużym, bo jest to niewygodne. Dodatkowo, moim zdaniem, w przypadku dużego dzbanka, para nie ma na tyle dużo siły, żeby dobrze wmieszać pianę w mleko w drugiej fazie i zawsze mam je rozwarstwione, nie mam efektu jogurtu. W małym jest ok. Może brakuje mi umiejętności, nie wiem, mleko nigdy nie było moim celem. W Oscarze działo się to samo, a moc pary wymuszała poniekąd użycie większego dzbanka.

Majac na myśli tego Oskara, czy spienianie w dużym dzbanku od razu narzuca większą ilość mleka? Czy jakbyś robił jedną kawę w Oskarze też byś używał dużego dzabnka?
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudzień 2021, 13:48:43 »
Dzbanki są konstruowane pod konkretne ilości mleka, więc robiąc jedną kawę używa się małego, a robiąc dwie, dużego. Oscar spieni mleko w małym dzbanku, ale zrobi to bardzo szybko i agresywnie, więc łatwo je przegrzać. Kwestia wprawy.
Grintą
Grinta jest koszmarna, ma skokową regulację i ogromną retencję.
Brak OPV to spory minus, ale moim zdaniem można bez niego zrobić dobrego shot'a (@Krakus ma inne zdanie) odpowiednio mieląc kawę. Ja tak używałem go pół roku, potem go zamontowałem, bo to 2godziny roboty.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudzień 2021, 14:03:23 »
Już nie mówiąc, że kolega myśli o wersji zero, gdzie boję się, że para może być jeszcze lichsza, no ale może się mylę, popraw mnie proszę.

Termoblok jest ten sam. Para nie będzie lichsza ale dysza jest inna. Przez to i technika spieniania musi być inna.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudzień 2021, 14:09:31 »
(@Krakus ma inne zdanie)
Bez przesady :) Z obliczeń wyszło mi, że to bardzo trudne, ale przykłady praktyczne pokazują, że to możliwe. Niemniej jednak zdaje się, że z OPV prościej i wyniki lepsze.

Offline Edtheduck

• Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Eureka Specialita
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Grudzień 2021, 20:50:22 »
Dziękuję za wasze porady i posty.
W końcu nabyłem Oscara II z OPV.

Dotarł do mnie i jest piękny :)
Teraz pytanie, śruba mocująca prysznic jest dość mocno wystająca. Kolidowałaby z takim dodatkowym krążkiem rozpraszającym wodę? (to się chyba espresso puck filter nazywa)

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Grudzień 2021, 13:49:36 »
Zmniejsz nieco dozę ale puckiem się nie przejmuj, podda się ;) Mój na nieco innym ekspresie i z dużo głębszym sitkiem wygląda tak. Pracuje bez zarzutów.

Offline Edtheduck

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Styczeń 2022, 23:36:31 »
Super, dziękuję za informację :)
Czy NPF pasuje tylko od Nuovo Simonelli?
Choć do nich chyba jest głębsze sitko włożone?

Offline Koziołek

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Styczeń 2022, 08:15:41 »
Czy NPF pasuje tylko od Nuovo Simonelli?
NPF musisz dopasować pod konkretny ekspres. Lepiej kupować dedykowany. Kwestia ilości (są np. ekspresy z 3 skrzydełkami) oraz grubości skrzydełek po bokach i średnicy.

Offline Edtheduck

« Odpowiedź #25 dnia: 11 Styczeń 2022, 22:57:56 »
Mogliby ujednolicić mocowanie jak cywilizowani ludzie :)
Myślicie, że oprócz NPF jest sens dokupić lepszy prysznic IMS?

Offline Koziołek

« Odpowiedź #26 dnia: 12 Styczeń 2022, 08:15:56 »
Myślicie, że oprócz NPF jest sens dokupić lepszy prysznic IMS?
Zacznij od podstawowego. Wyrób technikę. Jeśli kawa będzie wychodzić Ci smaczna po co wydawać pieniądze. Lepiej przeznacz na ziarno kawy ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi