Autor Wątek: Lelit czy bezzera?  (Przeczytany 15396 razy)

Offline vondock

• Ekspres: NS musica, Drip, AP
  • Młynek: Niche zero
Odp: Lelit czy bezzera?
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Styczeń 2022, 06:40:38 »
@MacJaro, @akrool jakiej wielkości dzbanków do mleka używacie? Ja mam 350 i nie mogę okiełznać tego Szatana, para 125 może zmniejszyć?

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Styczeń 2022, 10:00:47 »
Ja używam rożnych ale najczęściej 600. Wtedy spokojnie daje radę. Przy 350 faktycznie bardzo szybko idzie.
Temperaturę pary możesz zmniejszyć ale to raczej pytasz czy możesz zmniejszyć jej moc prawda? Możesz nie otwierać  na maksa tylko manualnie dozować mniej
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Styczeń 2022, 10:29:03 »
U mnie 123° jest optymalne, wtedy ciśnienie w bojlerze mam ok. 1.25 bara, a spienianie kończy się przy 0.9 - 1 bar  (kubek 350). Faktycznie przepływ pary w DB jest bardzo dynamiczny, dlatego przez krótką chwilę 2-3 sek, do czasu zawirowania mleka w kubku, zawór mam odkręcony na 3/4 możliwości, potem max. Przy zmianie ekspresu z HX musiałem się trochę przestawić, jednak wygląda to inaczej, ale z pewnością duża temperatura i duży przepływ pary utrudnia naukę, bo wszystko w kubku dzieje się błyskawicznie.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Styczeń 2022, 15:31:01 »
Ja używam rożnych ale najczęściej 600. Wtedy spokojnie daje radę. Przy 350 faktycznie bardzo szybko idzie.
Temperaturę pary możesz zmniejszyć ale to raczej pytasz czy możesz zmniejszyć jej moc prawda? Możesz nie otwierać  na maksa tylko manualnie dozować mniej

Mam dwa dzbanki 350 i 560 ml. W zasadzie używam ten większy do zrobienia dwóch porannych konkretnych (u mnie to raczej południowych [emoji38]) cappu.
Temperaturę mam ustawioną na 130 stopni. Ciśnienie początkowe w bojlerze 1,75 szatan  :lol2:.
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2022, 15:34:25 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline El Espreesso

• coffeesite.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Coffeesite.pl
  • Ekspres: Bezzera, ECM, Profitec, Rocket, Rancilio, La Pavoni, Quick Mill, Elektra, Jura.
  • Młynek: Ceado, Macap, Fiorenzato, Bezzera, Rancilio, ECM, Profitec.
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Styczeń 2022, 12:56:20 »
Jest :taniec: :taniec: :taniec:
Chcialbym podziękować jeszcze raz wszystkim za doradzenie.
@El Espreesso, super obsługa, Pani Justyna przemiła, szczególne podziekowania :kwiat:
Odnowa uczę się spieniania mleka, dysza po przeciwnej stronie i w porównaniu do Musica to jest Szatan.
Nawet nie zdążyłem pomyśleć jak głęboko mam umiejscowić dysze, a już musiałem kończyć.
dziękujemy, pozdrawiamy i życzymy samych udanych shotów!! :D  :ok:
The best coffee solutions!

Rabaty na ekspresy, młynki, akcesoria i kawę!

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Luty 2022, 08:59:03 »
Z dużym zainteresowaniem przeczytałem wątek, kolba od dawna chodzi mi po głowie, bo jednak seryjne robienie kawy Kazakiem jest dość karkołomne, a mleczne odpadają (kilka espresso pod rząd dla gości i spienianie mleka we French Pressie to już cyrk). Mając na uwadze doświadczenia z Rota, profilowanie ciśnienia jest dość istotną funkcją ekspresu.  Jak plasuje się Lelit Bianka uwzględniając  podwyżkę ceny do 10350zł oraz pewne zastrzeżenia co do jakości wykonania?

Offline akrool

« Odpowiedź #66 dnia: 09 Luty 2022, 09:39:56 »
Przy tej cenie ja juz nawet chwili bym sie nie zastanawiał i brał bezzera (to jasne bo go mam) albo rocker albo quick mill.
Buanca była do rozważenia jak była istotnie tańsza. Na tym samym poziomie cenowym to juz nie Bardzo mz

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Luty 2022, 10:12:59 »
(kilka espresso pod rząd dla gości i spienianie mleka we French Pressie to już cyrk)
i wtedy wjeżdża Chemex cały na biało :P Jak mam więcej niż 2 gości to nawet nie proponuje nic mlecznego.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Luty 2022, 10:50:11 »
przy tej kasie to już bym mocno rozważał Crem ONE PROFILER (2B R-LFPP Dual) - sam na niego mam chęć ;)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Luty 2022, 11:36:14 »
Mając na uwadze doświadczenia z Rota, profilowanie ciśnienia jest dość istotną funkcją ekspresu.  Jak plasuje się Lelit Bianka
Jeśli zależy Ci na profilowaniu to oprócz Bianki która ma manualne profilowanie za pomocą "wiosła" możesz rozważyć ekspres z programowanym profilowaniem na poziomie pompy. Takie programowalne rozwiązanie jest m.in. w ACS Vesuvius, Quick Mill Andreja Profiles, VBM Domobar Super 2B  czy wspomnianym przez @MarcinFutrzak Crem ONE 2B R-LFPP Dual. Niedługo ma się też pojawić Bellezza  Vittoria z takim rozwiązaniem.
Odpuściłbym natomiast samodzielne dorabianie profilowania do nowej maszyny, chyba, że zrobi to sprzedawca i da gwarancje na całość (ekspres, zestaw profilujący i przeróbkę). 
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2022, 12:40:12 wysłana przez skansen »

Offline akrool

« Odpowiedź #70 dnia: 09 Luty 2022, 14:16:16 »
No i do każdego z wymienionych przeze mnie wcześniej można dodatkowo zamontować zawór produkujący w grupie e61 jak ktoś ma ochotę.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Luty 2022, 17:40:51 »
10350zł oraz pewne zastrzeżenia co do jakości wykonania?
"Wypasiona" cena, ale masz intrygującą promocję: dokładasz 650zł i masz młynek G-Risto Pro ZF64, który kosztuje wyjściowo 2449zł.
A czy korelacja cenowo-jakościowa jest adekwatna? Niekoniecznie. Ja bym nie kupił. Są firmy, które przy takiej kasie dają wyższą jakość.
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2022, 17:46:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Luty 2022, 20:19:46 »
@GostRado heh, na chwilę obecną moje ceado e37s zaspokaja moje młynkowe potrzeby z nawiązką, jak przestanie to poszukam żaren SSP (ale na myśl o cle i VAT mój entuzjazm stygnie).

Dzięki za sugestie, przyjrzę się wymienionym powyżej ekspresom, kupując „ze zdjęcia” Bianca jest trudna do pobicia, manualne profilowanie również na plus, ale aktualna cena jest ciut przegięta.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Luty 2022, 21:09:50 »
heh, na chwilę obecną moje ceado e37s zaspokaja moje młynkowe potrzeby z nawiązką
Chińczyka możesz sprzedać, więc Bianca wyjdzie ze 2k taniej.

Jeśli koniecznie chcesz mieć profilowanie, to najlepiej kupić w sklepie, gdzie serwis je zamontuje, wtedy masz gwarancję. W Coffeesite bez problemu to zrobią. Pozostaje kwestia, jaki ekspres Ci się podoba z grupą e61, który mieści się w zaplanowanym budżecie?
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2022, 21:12:31 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 09 Luty 2022, 23:06:47 »
kupując „ze zdjęcia” Bianca jest trudna do pobicia, manualne profilowanie również na plus, ale aktualna cena jest ciut przegięta.
Na żywo też bardzo fajnie się prezentuje. Jakbym szukał maszynki z profilowaniem to pewnie bym się skusił... Natomiast co do ceny, to trochę martwi ta podwyżka. Z jednej strony w USA sprzedają w tej samej cenie co konkurencja ale z drugiej zawsze lubiłem te maszynki za dobre value-to-price.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi