Autor Wątek: Lelit czy bezzera?  (Przeczytany 15401 razy)

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Lelit czy bezzera?
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Grudzień 2021, 12:42:19 »
W tej stawce konkurencji to chyba tylko ten warto rozważać.
Co przez to rozumiesz?
No, że jeśli chcesz mieć grupę E61, pompę rotacyjna, PID i ekspres Dwubojlerowy to dokładnie ten model właśnie powinieneś porównywać do konkurencji wymienionej wcześniej.
Ale w sumie to nie napisałeś które z wymagań do ekspresu są must, a które nie - np. pompa rotacyjna, duoboiler czy HX?
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 12:58:06 wysłana przez akrool »
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline akrool

« Odpowiedź #31 dnia: 09 Grudzień 2021, 12:43:28 »
Jakie są inne alternatywy do Bianci które posiadają profilowanie ciśnienia?
W tej cenie seryjnie chyba żadne.
Ale z drugiej strony w każdej chyba maszynie posiadającej grupę E61 można teki zawór profilujący wraz ciśnieniomierzem dodatkowo zamontować.

Offline akrool

« Odpowiedź #32 dnia: 09 Grudzień 2021, 12:57:08 »
Przykład "włoskiej roboty"

to nie jest włoska robota, tylko robota Lelita. Profitec, Rocket, ECM, Bezzera, robione we Włoszech nie mają blachy z puszki od konserw, rama w Bianca też jest cienka i to nie jest koniec oszczędności w tym ekspresie.

ECM i Profitec to chyba nie najlepsze przykłady bo to firmy niemieckie, ale tak Rocket, Bezzera czy QuickMill to już włoskie produkty i wszystkie mają standard wykończenia wyższy i dokładniejszy niż Lelit moim zdaniem.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 13:06:39 wysłana przez akrool »

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #33 dnia: 09 Grudzień 2021, 13:03:38 »
ECM i Profitec to chyba nie najlepsze przykłady bo to firmy niemieckie, ale tak Rocket, Bezzera czy QuickMill to już włoskie produkty i wszystkie mają standard wykończenia wyższy i dokładniejszy moim zdaniem.

ECM i Profitec mają lepszą jakość wykonania niż Bezzera, Rocket, Quick Mill. Dla ECM i Profitec robią w 90%, może w 100% Włosi, ale pod ich specyfikację, generalnie jak to jest do końca nie wiadomo, ale raczej tak jak napisałem.

Offline akrool

« Odpowiedź #34 dnia: 09 Grudzień 2021, 13:07:59 »
ECM i Profitec to chyba nie najlepsze przykłady bo to firmy niemieckie, ale tak Rocket, Bezzera czy QuickMill to już włoskie produkty i wszystkie mają standard wykończenia wyższy i dokładniejszy moim zdaniem.

ECM i Profitec mają lepszą jakość wykonania niż Bezzera, Rocket, Quick Mill. Dla ECM i Profitec robią w 90%, może w 100% Włosi, ale pod ich specyfikację, generalnie jak to jest do końca nie wiadomo, ale raczej tak jak napisałem.

Zgoda - ja miałem na myśli, ze Bezzera, Rocket i QM mają wykonanie lepsze niż Lelit, ale ECM i Profitec idą jeszcze dalej (choć tu już różnica mz mniejsza - przynajmniej na poziomie oglądania urządzeń w salonie, bo oczywiście nie miałem ich wszystkich w domu na dłużej)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Grudzień 2021, 13:10:21 »
Jeśli można taki zawór profilujący kupić za relatywnie małe pieniądze, to wybór jest prosty ;)
Ta "włoska robota" i  brzydkie detale które tu zostały pokazane, bardzo mnie odstrasza od zakupu Bianki

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #36 dnia: 09 Grudzień 2021, 13:12:47 »
Jakościowo między Profitec, ECM. Bezzera, Rocket nie ma dużej różnicy, bardziej kwestia gustu. Najbardziej "pro" firmą jest Bezzera, mają swoje rozwiązania, know how, reszta to składaki. Lelit odstaje jakością mocno i nie są to małe różnice.

Przywoływanie "włoskiej roboty" jest krzywdzące dla reszty producentów, to że Lelit daje ciała to nie znaczy, że reszta też, to są większości produkty naprawdę wysokiej jakości.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 13:14:57 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Grudzień 2021, 13:28:26 »
A czy montował ktoś i sprawdził w praktyce działanie 'flow control'? Od coffee-sensor to koszt 150EUR, ECM gdzieś pod 1000zł. Swego czasu poświęciłem się lekturze na HB i niekoniecznie jest to montaż w stylu 'fire and forget'. Trzeba uważać na niuanse typu pompa wibracyjna/rota/podłączenie do wodociągu, wbudowana preinfuzja, jaką sprężynę zainstalować. Niektórzy zgłaszali uszkodzenia, może wynikają one z nieumiejętnego operowania, a może trzeba dokładnie zwrócić uwagę i zastanowić się jak będzie działało konkretne rozwiazanie e61 z takim zaworem. Podobno ECM przestało sprzedawać swój zestaw z uwagi na zgłaszane problemy i montują tylko przed wysłaniem nowego ekspresu do klienta.

Offline akrool

« Odpowiedź #38 dnia: 09 Grudzień 2021, 13:32:21 »
Ooo - cenna informacja. Ja nie próbowałem nawet się tym interesować, bo zmiennych i tak sporo, więc się póki co doskonalę w pracy na urządzeniu bez profilowania. Następnym krokiem to będzie u mnie pewnie podłączenie do zrobić∂ła wody bezpośrednio.

Offline kenni79

• Ekspres: Bianca
  • Młynek: Mahlkönig X54
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Grudzień 2021, 13:53:45 »
to chyba nie do końca - w tym sensie, że w opisany sposób w Bianca robisz wprawdzie manualnie ale za to prawdziwą preinfuzję, bo pompa wtedy pod zadanym ciśnieniem wypycha wodę.
W urządzeniach bez tej regulacji preinfuzja będzie ztcw tylko wtedy kiedy ekspres jest podłączony do źródła wody, bo wówczas wodę z boilera wypycha ciśnienie z wodociągu. Jak korzystamy ze zbiornika, to tzw preinfuzja to tylko namiastka (bo przelatuje tylko tyle wody ile "nakapie" z bojlera).
Jako, że ja korzystam póki co ze zbiornika to na razie z preinfuzji zrezygnowałem.

Czyli bez podłączenia do wodociągu w Bianca masz rzeczywistą preinfuzję i możesz badać czy ma wpływ na smak naparu.

Tak, ze zbiornikiem tez mam preinfuzje normalna. Myślę ze nie ma znaczenia tutaj podłączanie do wodociągu.
Perfuzja to po prostu namoczenie kawy przed ekstraktem. Jako ze mogę zablokować przepływ do 1-2bar, czyli efektywnie na parek sekund zatrzymuje/spowolnić ekstrakcję.
Automatyczna preinfuzja działa tak ze pompa startuje normalnie - a wcześniej wybieramy w menu po ilu sek preinfuzja ma się zacząć (pompa zatrzymać), a następnie kiedy pompa ponownie ma zacząć pracować (pompa ponownie ruszyć).
I tak, kontrola szybkości ekstrakcji podczas preinfuzji czy później, ma wpływ na smak kawy.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Grudzień 2021, 15:59:16 »
Ja używam Flow Control w E61. Funkcja profilowania ciśnienia  jest szczególnie przydatna, gdy próbuje się różnorodnych kaw i trafiają się "rodzynki" trudne w ekstrakcji.  Instalacja jest prosta i szybka i trudno coś tam zepsuć - zawór z uszczelką  + twardsza sprężyna - nic więcej nie zmieniamy. W moim przypadku silnik rota pompy ma mięki start ustawiny na 10 V, koniec preinfuzji przy 24V i do końca ekstrakcji jedzie na pełnej mocy. Delikatnie słychać jak pompa się "rozpędza" i ciśnienie rośnie. Szybkość i skala narastania ciśienia jest zależna od ustawionego czasu preinfuzji. Ustawienie czasu preinfuzji na 20s, rozwiązało całkowicie problem kanałowania - zrezygnowałem z mieszania kawy w sitku. Flow Control znajduje świetne zastosowanie, by ujednolicić i ustabilizować przepływ, w przypadku gdy regulacja przemiałem i dozą nie przynosi skutku. Operując przepływem i ciśnieniem  możemy też wyczuwalnie zmienić smak kawy. Nie mam pojęcia co możemy uszkodzić w ekspresie używając zaworku Flow Control, a na na razie to same plusy.

Offline kenni79

« Odpowiedź #41 dnia: 09 Grudzień 2021, 16:21:32 »
A czy montował ktoś i sprawdził w praktyce działanie 'flow control'? Od coffee-sensor to koszt 150EUR, ECM gdzieś pod 1000zł. Swego czasu poświęciłem się lekturze na HB i niekoniecznie jest to montaż w stylu 'fire and forget'. Trzeba uważać na niuanse typu pompa wibracyjna/rota/podłączenie do wodociągu, wbudowana preinfuzja, jaką sprężynę zainstalować. Niektórzy zgłaszali uszkodzenia, może wynikają one z nieumiejętnego operowania, a może trzeba dokładnie zwrócić uwagę i zastanowić się jak będzie działało konkretne rozwiazanie e61 z takim zaworem. Podobno ECM przestało sprzedawać swój zestaw z uwagi na zgłaszane problemy i montują tylko przed wysłaniem nowego ekspresu do klienta.

Tez tak slyszalem, to nie jest kit wstaw i zapomnij. Bianka byla projektowana z mysla o tym rozwiazaniu. Nie znam sie na rozwiazaniach technicznych ale rozumiem ze jak producent sprzedaje rozwiazanie, to w jest przemyslana sprawa i to tez sie dowiedzialem badajac sprawe przed zakupem. Podobne rozwiaznie mozna miec najtaniej chyba w synchronice, ale jak wyzej, to kit stworzony po produktji ekspresu, tylko po to aby rywalizowac z Bianka. Nie sprzedaja tego razem z ekspresem, tylko oddzielnie jako dodatek. Ciekawe jak gwarancja wyglada po zainstalowaniu takiego kitu.

Co do jakości bianki to jedynie blacha mogła by być inna. Jest po prostu owinięta w koło ekspresu i to sprawia ze duże powierzchnie nie są płaskie. Tym niemniej jak to 26kg stoi na blacie, to tego się nie czuje bo to stoi w bezruchu. Ludzie to już używają od 2018 roku i jakiś wielkich tragedii nie ma. Zawory, grupa e61, łyżki, wszystko jest solidne i jak sie robi kawe mocno to siedzi w syfonie. Sa filmy z wytlumaczeniem kontstrukcji na youtube i wyglada to tak samo dobrze jak w profitecu, a miejscami i lepiej - grubsze rurki idace do grupy 61, pochylony boiler kawy zapobiegajacy kondensacji pary na gorze, dobry dostep od dolu do elementow grzewczych, latwe podlaczenie pod kanalizacje, regulowana wysokosc stopek. Nawet kratka na flizanke jest lepsza niz to co mowia w sieci, solidna i fajnie sie z nia operuje. Jest duzo miejsca pod grupa 61 na wysokie flizanki, a takze siedzonko jest solidne , zazebia sie i nawet jak sie odwroci przy myciu o 90 stopni to nie wyleci. Widac ze mysleli projektujac ten ekspres. Jedynie to oblachowanie, ale to nie przeszkadza w uzytkowaniu czy robieniu kawy.

Offline vondock

• Ekspres: NS musica, Drip, AP
  • Młynek: Niche zero
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Grudzień 2021, 18:05:03 »
Ale mam mentlik w glowie :picardpalm:
Generalnie bianka ma wszystko co mi się podoba: rota, pid, db, flow control.
Używam zbiornika na wodę,wiec tylko w biance prawdziwa preinfuzja.
Czy warto dopłacać 25% względem profitec czy bezzera?

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Grudzień 2021, 18:13:12 »

Tez tak slyszalem, to nie jest kit wstaw i zapomnij. Bianka byla projektowana z mysla o tym rozwiazaniu.

Bez przesady, grupa E61 to grupa E61, jeżeli są różnice w budowie to niewielkie.
Jak zakładasz ślepe sitko i czyścisz grupę to tworzysz dużo bardziej ekstremalne warunki pracy np. dla pompy niż Flow Control. Pewnie że zawsze coś się może wydażyć, ale jak mawiał dziadek " dureń to i cep złamie"

Offline kenni79

« Odpowiedź #44 dnia: 09 Grudzień 2021, 18:29:33 »
Ale mam mentlik w glowie :picardpalm:
Generalnie bianka ma wszystko co mi się podoba: rota, pid, db, flow control.
Używam zbiornika na wodę,wiec tylko w biance prawdziwa preinfuzja.
Czy warto dopłacać 25% względem profitec czy bezzera?

Kazdy sam musi sobie na to pytanie odpowiedziec.
Ja odpowiedzialem sobie ze nie chce doplaciac do ladnej blachy i 'renomowanej' firmy 50%, bo tak to wyglada jak chcesz miec profilowanie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi