Lelit to stosunkowo młoda firma - z tego co słyszałem i czytałem to mówi się, ze ma najszerszą specyfikacje w nieco niższej cenie, ale jest obawa o jakość (cieńsze blachy itp - ja nie mam doświadczeń osobistych z Lelit jak mówiłem wcześniej, więc jedynie powtarzam co obejrzałem w opiniach na YT, ale to wiadomo jak z tymi opiniami w internetach)
Pytanie czy masz wyrobione zdanie odnośnie podstawowych cech, które chcesz mieć:
- grupa E61,
- dwa bojlery czy HX
- pompa rotacyjna
- możliwość podłączenia do źródła wody
- PID
- itp...
Te odpowiedzi są o tyle istotne, że mają wpływ na to jakie ekspresy warto rozważać oraz ile to kosztuje.
Jeśli to wszystko ma być to w podobnych lub ciut wyższych cenach masz jeszcze:
- Quick Mill VETRANO 2B 0995
- ECM Synchronika
- ROCKET R58 Cinquantotto (ponoć Rocket to montownia, a nie fabryka stąd ciut wyższe ceny zamawianych na zewnątrz komponentów)
- no i wspomniany Profitec PRO 700
Pewnie coś by się jeszcze znalazło, ale to generalnie podobnej klasy ekspresy, więc zapewne wybór będzie podyktowany subiektywną oceną, wyglądem, dostępnością serwisu, przekonaniem do marki itp... i każdy będzie równie dobry.
Moje subiektywne wrażenia z Brezzerà DUO TOP MN - jestem z niego MEGA zadowolony i kawę robi pyszną.
Bardzo wygodne jest, że dyszę są sterowane tymi gałkami, a nie pokrętłami - szybsza reakcja na włączenie i wyłączenie na full.
Ma też parę plusów dodatnich i ujemnych

- wyświetlacz ma swoje zalety, ale ma też wady - odczyt ciśnienia nie jest bardzo wyraźny, bo wskaźnik jest podobnego koloru co skala (nie ma wyraźnego kontrastu),
- dotykowość ekranu nie jest demonem szybkości (delikatnie mówiąc - choć to oczywiście nie iPad, więc nie ma takiego kluczowego znaczenia),
- fajne jest że można w nim zaprogramować kiedy ma się włączyć i kiedy ma wejść w Standby - dzięki temu np. o poranku nie musisz zacząć dnia od włączenia ekspresu tylko to możesz zaprogramować (na każdy dzień tygodnia osobny przedział godzinowy - choć tylko jeden na dany dzień).
- ale z drugiej strony w trybie standby wyłącza i włącza te bojlery, które były włączone ostatnio, więc jak miałeś wyłączoną parę, a chcesz rano cappuciono to musisz pamiętać wieczorem żeby włączyć bojler od spieniania
- w trybie standby niestety świeci się dioda oraz sam wyświetlacz też (to akurat mocno irytujące)
- włączanie i wyłączenie bojlerów odbywa się przez ekran również, więc jak uruchamiasz ekran rano to nie zawsze od razu zobaczysz które bojlery włączasz - tak samo ma Rocket, niby 2-3 kliknięcia i wiesz, ale jednak musisz kliknąć (w tym względzie chyba najbardziej funkcjonalnie jest to rozwiązane w QuickMill - dwa hebelki i dwie diody - jeden rzut oka i od razu wiadomo co włączone, co nie i łatwo natychmiast włączyć)
- nie wiem jak w pozostałych ale w Bezzera czas ekstrakcji widać tylko chwilę po jej zakończeniu - potem już nie jesteś w stanie tego znikąd odczytać ile to trwało.
- pewnie nie bez znaczenia są też kształty dysz (zwłaszcza spieniającej) i tutaj chyba najbardziej wszechstronna jest ta z Rocket, bo pozwala działać bez ograniczeń również w głębszych naczyniach z większą ilością mleka (ale z drugiej strony też wymaga więcej uwagi)
- w Rocket wyświetlacz jest w miejscu w którym może się mocno chlapać od dyszy spieniającej
- w Rocket dziwnie (i moim zdaniem niewygodnie) umieszczono wyświetlacz PID - pod tacką ociekową
- w ECM z kolei dziwacznie umiejscowiono włączniki bojlerów (przy tacce ociekowej też) i to takie elektroprzełączniki
Pewnie można by tak wymieniać i wymieniać a to wszystko i tak jest mocno subiektywne, bo to są indywidualne wrażenia i preferencje...
Jakbym jeszcze raz wybierał dla siebie to pewnie wybrałbym tak samo, a idealnie to bym chciał posklejać różne rozwiązania z różnych ekspresów, ale to byłoby tylko dla mnie idealnie, a niekoniecznie dla kogoś innego
I na koniec - jeszcze jest jedna maszyna jak chcesz zrobić wrażenie na imprezach dla znajomych to Bezzera ma z tyłu podświetlane logo) a wersja MATRIX ma dodatkowo ledowo podświetlane boki i możesz zmieniać kolory tego podświetlenia. To akurat na kawę nie ma żadnego wpływu (tak jak podświetlenia deski rozdzielczej w aucie na jazdę

) ale wiadomo