Autor Wątek: Lelit czy bezzera?  (Przeczytany 15398 razy)

Offline vondock

• Ekspres: NS musica, Drip, AP
  • Młynek: Niche zero
Lelit czy bezzera?
« dnia: 08 Grudzień 2021, 14:09:41 »
Witam,

Planuje upgrade z  hx na db.
Na tapecie dwie maszyny:
Lelit bianca(wajcha :-D)
Bezzera duo top mn(design, później można dołożyć wajche ale to dodatkowe dukaty :-( ).
Kawy: 4 mleczne, 2 espresso dziennie, coś extra gdy goscie :-D.
Czy ktoś miał do czynienia z obydwoma maszynami?
Jakie plusy, minusy?
Co radzicie, może coś innego w podobnej cenie?

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Lelit czy bezzera?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudzień 2021, 14:37:45 »
Niedawno miałem podobny dylemat i wybrałem Bezzera DUO TOP MN. Ale osobiście Bianca nie uzywałem - mam jedynie znajomego, który w tym samym czasie robił rozeznanie i on wybrał Biankę. Jest zadowolony. Ja też - tak więc chyba to nie specjalnie pomaga  :)

Ponoć Bianca ciut słabsze wykonanie, ale to tylko opinie zasłyszane.
Brezzerà z kolei fabryka całościowo, co wszystko oprócz grupy wytwarza samodzielnie w swojej fabryce.

Pewnie obydwa wybory będą dobre.
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline akrool

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudzień 2021, 14:40:57 »
Okazuje się, że kolega też na forum już  :D - @kenni79

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudzień 2021, 16:20:35 »
Ja, gdybym miał teraz kupować, to bym się zastanawiał nad Crem ONE PROFILER (2B R-LFPP Dual)  profile można programować i to na bazie ilości pobranej wody (wolumetryka) a nie czasu! Wklejam linki z prezentacjami.

Jedyny problem, to brak dystrybutora w Polsce, niby jest na polskich stronach, ale raczej jedzie z zagranicznych magazynów.
O ile pamiętam, kolega @fill posiada DB tej marki, ale bez profilowania, może on coś więcej podpowie...

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudzień 2021, 16:26:31 »
Lelit bianca(wajcha )

Bierz i nawet się nie zastanawiaj ;) Bianca ma wszystko co można sobie wymarzyć w domowym ekspresie do kawy. W tej cenie nie ma nic lepszego.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudzień 2021, 18:43:38 »
Biankę sobie daruj, takoż profilowanie. Ja bym dołożył do Profiteca 700 jak już chcesz grupę e61, Bezzery też są ok.

Offline akrool

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudzień 2021, 20:01:12 »
Lelit to stosunkowo młoda firma - z tego co słyszałem i czytałem to mówi się, ze ma najszerszą specyfikacje w nieco niższej cenie, ale jest obawa o jakość (cieńsze blachy itp - ja nie mam doświadczeń osobistych z Lelit jak mówiłem wcześniej, więc jedynie powtarzam co obejrzałem w opiniach na YT, ale to wiadomo jak z tymi opiniami w internetach)

Pytanie czy masz wyrobione zdanie odnośnie podstawowych cech, które chcesz mieć:
- grupa E61,
- dwa bojlery czy HX
- pompa rotacyjna
- możliwość podłączenia do źródła wody
- PID
- itp...
Te odpowiedzi są o tyle istotne, że mają wpływ na to jakie ekspresy warto rozważać oraz ile to kosztuje.

Jeśli to wszystko ma być to w podobnych lub ciut wyższych cenach masz jeszcze:
- Quick Mill VETRANO 2B 0995
- ECM Synchronika
- ROCKET R58 Cinquantotto (ponoć Rocket to montownia, a nie fabryka stąd ciut wyższe ceny zamawianych na zewnątrz komponentów)
- no i wspomniany Profitec PRO 700

Pewnie coś by się jeszcze znalazło, ale to generalnie podobnej klasy ekspresy, więc zapewne wybór będzie podyktowany subiektywną oceną, wyglądem, dostępnością serwisu, przekonaniem do marki itp... i każdy będzie równie dobry.

Moje subiektywne wrażenia z Brezzerà DUO TOP MN - jestem z niego MEGA zadowolony i kawę robi pyszną.
Bardzo wygodne jest, że dyszę są sterowane tymi gałkami, a nie pokrętłami - szybsza reakcja na włączenie i wyłączenie na full.
Ma też parę plusów dodatnich i ujemnych :-)
- wyświetlacz ma swoje zalety, ale ma też wady - odczyt ciśnienia nie jest bardzo wyraźny, bo wskaźnik jest podobnego koloru co skala (nie ma wyraźnego kontrastu),
- dotykowość ekranu nie jest demonem szybkości (delikatnie mówiąc - choć to oczywiście nie iPad, więc nie ma takiego kluczowego znaczenia),
- fajne jest że można w nim zaprogramować kiedy ma się włączyć i kiedy ma wejść w Standby - dzięki temu np. o poranku nie musisz zacząć dnia od włączenia ekspresu tylko to możesz zaprogramować (na każdy dzień tygodnia osobny przedział godzinowy - choć tylko jeden na dany dzień).
- ale z drugiej strony w trybie standby wyłącza i włącza te bojlery, które były włączone ostatnio, więc jak miałeś wyłączoną parę, a chcesz rano cappuciono to musisz pamiętać wieczorem żeby włączyć bojler od spieniania
- w trybie standby niestety świeci się dioda oraz sam wyświetlacz też (to akurat mocno irytujące)
- włączanie i wyłączenie bojlerów odbywa się przez ekran również, więc jak uruchamiasz ekran rano to nie zawsze od razu zobaczysz które bojlery włączasz - tak samo ma Rocket, niby 2-3 kliknięcia i wiesz, ale jednak musisz kliknąć (w tym względzie chyba najbardziej funkcjonalnie jest to rozwiązane w QuickMill - dwa hebelki i dwie diody - jeden rzut oka i od razu wiadomo co włączone, co nie i łatwo natychmiast włączyć)
- nie wiem jak w pozostałych ale w Bezzera czas ekstrakcji widać tylko chwilę po jej zakończeniu - potem już nie jesteś w stanie tego znikąd odczytać ile to trwało.
- pewnie nie bez znaczenia są też kształty dysz (zwłaszcza spieniającej) i tutaj chyba najbardziej wszechstronna jest ta z Rocket, bo pozwala działać bez ograniczeń również w głębszych naczyniach z większą ilością mleka (ale z drugiej strony też wymaga więcej uwagi)
- w Rocket wyświetlacz jest w miejscu w którym może się mocno chlapać od dyszy spieniającej
- w Rocket dziwnie (i moim zdaniem niewygodnie) umieszczono wyświetlacz PID - pod tacką ociekową
- w ECM z kolei dziwacznie umiejscowiono włączniki bojlerów (przy tacce ociekowej też) i to takie elektroprzełączniki

Pewnie można by tak wymieniać i wymieniać a to wszystko i tak jest mocno subiektywne, bo to są indywidualne wrażenia i preferencje...
Jakbym jeszcze raz wybierał dla siebie to pewnie wybrałbym tak samo, a idealnie to bym chciał posklejać różne rozwiązania z różnych ekspresów, ale to byłoby tylko dla mnie idealnie, a niekoniecznie dla kogoś innego

I na koniec - jeszcze jest jedna maszyna jak chcesz zrobić wrażenie na imprezach dla znajomych to Bezzera ma z tyłu podświetlane logo) a wersja MATRIX ma dodatkowo ledowo podświetlane boki i możesz zmieniać kolory tego podświetlenia. To akurat na kawę nie ma żadnego wpływu (tak jak podświetlenia deski rozdzielczej w aucie na jazdę :-) ) ale wiadomo  :wow2:
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2021, 20:05:06 wysłana przez akrool »

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudzień 2021, 20:15:56 »
Mam Crem'a  - marka Welbilt - Crem 2B R-GSP - super cichy, szybki, powtarzalność shotów i obsługa na najwyższym poziomie To spadkobierca hiszpańskiego Expobara. Użytkuję bezproblemowo od marca tego roku. Serwis i możliwość zakupu jest bezpośrednio w Polsce, ale mój przyszedł z Niemiec. Kraj produkcji to ChRL. Gdybym miał kupić kolejny ekspres, to byłby to ponownie Crem - ten lub najwyższy model.

Offline kenni79

• Ekspres: Bianca
  • Młynek: Mahlkönig X54
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudzień 2021, 20:46:37 »
Okazuje się, że kolega też na forum już  :D - @kenni79

:bry: śmiesznie troche wyszło. Chciałem się podpytać o młynki i zainspirowałem chyba 3-4 osoby do zakupy ekspresów i młynków. Normalnie ukryty marketing ;)

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudzień 2021, 20:58:03 »
Serwis i możliwość zakupu jest bezpośrednio w Polsce, ale mój przyszedł z Niemiec
Tylko jak to jest z tym serwisem w Polsce? Z jakiego sklepu ty kupiłeś, jeśli to nie tajemnica?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudzień 2021, 21:01:10 »
Dorzucę jeszcze pod uwagę ekspresy ALEX DUETTO IV PLUS, ALEX DUETTO EVO oraz nowe wersje ekspresów VIBIEMME DOMOBAR.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kenni79

• Ekspres: Bianca
  • Młynek: Mahlkönig X54
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudzień 2021, 21:05:55 »
Niedawno miałem podobny dylemat i wybrałem Bezzera DUO TOP MN. Ale osobiście Bianca nie uzywałem - mam jedynie znajomego, który w tym samym czasie robił rozeznanie i on wybrał Biankę. Jest zadowolony. Ja też - tak więc chyba to nie specjalnie pomaga  :)

Ponoć Bianca ciut słabsze wykonanie, ale to tylko opinie zasłyszane.
Brezzerà z kolei fabryka całościowo, co wszystko oprócz grupy wytwarza samodzielnie w swojej fabryce.

Pewnie obydwa wybory będą dobre.

Też tak to widzę. Oby dwa to dobre wybory.
Bezzera firma z tradycją dłuższa, wiec pewnie większe doświadczenie w budowaniu maszyn. Wykonanie też widać klasa, do tego ekran dotykowy. Bianka znowu zrobiona przez włoskich kozaków co chcieli trochę zawirować rynkiem dając jej np. kontrole przepływu - rzecz niespotykana w tej cenie. Używam z 10 dni i działa bez problemu. Przepływ pozwala na manualna kontrolę ekstrakcji kawy, jak kogoś kto chce grać na ekspresie jak na pianinie to Bianka to dobry wybór. Ostatnio robię tak: wajchą włączam robienie kawy, i po 2sek ograniczam ciśnienie do 2-4bar, robiąc w ten sposób ręcznie preinfuzję 5-7sek i zwiększam do 9bar. Końcówkę też powoli ograniczam ciśnienie. Także zabawa jest. Kombinacji dużo, ale można też ustawić automatycznie preinfuzje zostawiając otwarty przepływ podczas całej ekstrakcji. Tak to też będzie wyglądało w Bezzerze. Ustawienie automatycznie preinfuzji/temp. na eleganckim panelu dotykowym i mierzenie czasu/wagi ekstraktu. I tu i tu oczekuje ze kawa będzie wyborna :) Także podsumowując, to moim zdaniem jest główna różnica - sposów w jaki operujemy na ekspresie. Jak taki manual jak w Biance nie jest czego się szuka, to w tej cenie są lepsze wybory myślę, jak choćby właśnie bezzera.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudzień 2021, 21:15:03 »
Tylko jak to jest z tym serwisem w Polsce? Z jakiego sklepu ty kupiłeś, jeśli to nie tajemnica?
Z Multigastro.
 Mają podpisane umowy z serwisantami w terenie. Przyjeżdża i
naprawia lub ocenia czy niezbędna jest wysyłka do serwisu Multigastro. Wysyłają półpalety i środki do bezpiecznego zapakowania. Uzgadniają telefonicznie lub e-mailowo termin odbioru ekspresu. Gwarancja 2 lata. Tak to wygląda. Nie korzystałem, ale takie uzyskałem informacje

« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2021, 21:18:21 wysłana przez fill »

Offline akrool

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Grudzień 2021, 21:27:49 »
ale można też ustawić automatycznie preinfuzje zostawiając otwarty przepływ podczas całej ekstrakcji.
A to chyba nie do końca - w tym sensie, że w opisany sposób w Bianca robisz wprawdzie manualnie ale za to prawdziwą preinfuzję, bo pompa wtedy pod zadanym ciśnieniem wypycha wodę.
W urządzeniach bez tej regulacji preinfuzja będzie ztcw tylko wtedy kiedy ekspres jest podłączony do źródła wody, bo wówczas wodę z boilera wypycha ciśnienie z wodociągu. Jak korzystamy ze zbiornika, to tzw preinfuzja to tylko namiastka (bo przelatuje tylko tyle wody ile "nakapie" z bojlera).
Jako, że ja korzystam póki co ze zbiornika to na razie z preinfuzji zrezygnowałem.

Czyli bez podłączenia do wodociągu w Bianca masz rzeczywistą preinfuzję i możesz badać czy ma wpływ na smak naparu.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2021, 21:31:10 wysłana przez akrool »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Grudzień 2021, 21:35:10 »
Ja wybrałem ponad rok temu Bezzera  Matrix.
Wolę e61 niż grupę Bezzery.  Nie ma na co narzekać.
Przy okazji wygląda świetnie z podświetlanymi akrylowymi bokami.
Matrix ma „wajchy” zamiast pokręteł do dyszy pary i wody. Wygoda.
Oglądałem Biankę, poziom wykonania odbiega od poziomu Bezzery.
Jak kupujesz z obrazka wszystko wygląda pięknie.
Jak porównasz na żywo, już tak pięknie nie jast.
Profilowanie w Biance fajna sprawa, ale czy konieczne? Moim zdaniem nie.
Warto zainwestować w nowy prysznic IMS i sitka, bez względu co wybierzesz.

kawka kawka kawka
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2021, 21:43:40 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi