Witam wszystkich serdecznie!
Trafiłem tutaj za pośrednictwem innego forum pasjonatów (podziękowanie za rady
drUsagi), ponieważ chyba dorosłem do ekspresu do kawy.
Charakterystyka pijacza - kawy piję tylko właściwie w pracy i na mieście (dla gości mamy jakiegoś kapsułkowca). Praktycznie jedyną kawę jaką piję to espresso, bo nie lubię kawy z mlekiem, chyba że rozpuszczalną albo Inkę do śniadania. Im mniejsza, mocniejsza i bardziej aromatyczna tym bardziej mi smakuje. Chyba zasmakowałem w takich kawach w Am Pd, gdzie trafiały mi się wręcz gęste

No i niestety, albo stety takie małe szatany lubię słodkie.
Czyli generalnie zależy mi na espresso, ale jednak chciałbym mieć możliwość przygotowania mlecznego napitku, bo niestety goście najczęściej wymyślają jakieś dziwolągi

Sprzęt - tu zaczynaja się schody, ponieważ kuchnię mam urządzoną bardzo klasycznie i wszystkie urządzenia musiałem pieczołowicie wyszukiwać pod kątem stylu, kolorystyki, itp (lodówka, toster, czajnik, piekarnik, itd). Niestety większość ekspresów jest nowoczesna i mi to zupełnie nie pasuje, a co za tym idzie z tego pewnie powodu nadal też nie dorobiłem się ekspresu.
Myślałem o stylowych dźwigniowych, ale obawiam się, że to zbyt duże wyzwanie dla mnie z przygotowywaniem w ten sposób kawy. Już trochę to forum poczytałem...Więc chyba odpuszczam.
Automatyczne są duże, mają jakieś wyświetlacze i raczej nowoczesny design. No i nie mam potrzeby podpinania ekspresu do krowy, żeby jednym klinięciem zmielić i zrobić kawę ze śmietanką na trzy palce i w ten sposób szpanować przed gośćmi

No więc chyba kolbowy i młynek...i znowu problem, ponieważ jak już znalazłem coś co mi się podoba i nie będzie mnie irytować w kuchni, to na tym forum wyczytałem, że średni produkt, a młynek to już zupełna pomyłka

A znalazłem Ekspres
Ascaso Dream w wersji sweet cream ( idealnie pasuje designem i kolorem do mojego domku,a niestety mam fioła na punkcie pasowania) i młynek
Ascaso i-1 mini, ewentualnie i-2 o ile jest wart dopłacenia różnicy w cenie.
Ten zestaw mi się
bardzo podoba, ale jest drogi i pewnie w tej cenie można kupić coś lepszego.
Nawet zapytanie wysłałem do cafemax.pl o taki komplet, ale może szczęśliwie jeszcze nie dostałem odpowiedzi

Myślałem też o
Gaggia Classic, ale znalazłem w sumie tylko srebrne i w dodatku nie wiem gdzie je można w PL kupić. No i to już nie jest taki retro styl jaki mi się podoba

No i na koniec co z tym młynkiem? Dlaczego taki piękny młynek ze szczotkowanego aluminium jak i-1 mini nie jest dobry, a dobre są te wszystkie z błyszczącej blachy, albo plastikowe?

I jeszcze jedno. Mimo pomocy kolegi z forów jednak chyba nie odważę się na sprzęt używany. Nie znam się i wolałbym w związku z tym coś nowego.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. W zamian chętnie pomogę w tradycyjnym goleniu