Autor Wątek: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?  (Przeczytany 161743 razy)

Lobo_M

• Gość
Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #285 dnia: 18 Grudzień 2014, 21:43:37 »
Dzięki, to jest jakaś pyta mdf czy inna, nie znam się na tym, 50mm grubości

Spinacz, to dzięki Wam!!!

Jeszcze jedno, ma ktoś macap m2d? Na jakiej grubości mieście? Ja ustawione mam teraz 2,75.
Podwójne sitko ims, zmielilem na płasko, ściągnąłem na oko, bo inaczej na razie nie umiem, kawa poleciała po 6-7s, 60ml wyszło ok 27s. Kawa bardzo intensywna w smaku. Mam nadzieję że szybko uda mu się kupić tamper, bo ten jest za mały,
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2014, 21:54:04 wysłana przez Lobo_M »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #286 dnia: 18 Grudzień 2014, 21:49:00 »
Na kamyki musisz uważać - zdarzają się nawet najlepszym  :)

Lobo_M

• Gość
Ekspres kolbowy + młynek za ok. 3000 pln jaki?
« Odpowiedź #287 dnia: 18 Grudzień 2014, 21:56:30 »
Pierwszy raz natrafiłem na kamień, widać marketowe kawy są lepiej sprawdzane;-)
Na razie mam Mexico od rogera, po świętach planuje wizyta u Antonio

Edit1, jedno co mnie denerwuje w młynku, to ze mieli kawę z boku przez co się wyspie poza sitko
Edit2, czytam instrukcję od młynka, muszę obniżyć widelki i nie będzie nic się wysypywac
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2014, 22:04:56 wysłana przez Lobo_M »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #288 dnia: 18 Grudzień 2014, 22:12:32 »
Pięknie.
Cieszę się z twojego zestawu.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Kondzior Mężczyzna

• Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
« Odpowiedź #289 dnia: 18 Grudzień 2014, 23:49:32 »
Fajny zestawik na początek   :-)
Ładnie się prezentuje.

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #290 dnia: 19 Grudzień 2014, 20:48:49 »
Żeby wam za łatwo nie było. Zamiast Sylwi czy Stila wybrałbym Oskara z Granitą - elektros it

Minus - plastikowa obudowa.
Plus - HX i stabilna temperatura ekstrakcji. Łatwość zmiany ciśnienia w bojlerze a co za tym idzie temperatury wody na wylocie z prysznica. Kompaktowe wymiary.

Mocno zaczynam zastanawiać się nad tym zestawem, ewentualnie zmieniłbym młynek na EUREKĘ jednak jakoś boje się zakupu z ww. sklepu. Ktoś ma jakieś doświadczenia?

EDIT: koszty wysyłki sam sprawdziłem :P 35 euro
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2014, 20:56:12 wysłana przez EMFED »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #291 dnia: 19 Grudzień 2014, 21:02:42 »
Swego czasu sklep polecany, jak ostatnio nie wiem. Nie wiem czy oni nie mają opcji płatności przy odbiorze - zawsze bezpieczniej.

Patrząc na ich oceny nie powinno być chyba obaw.

Napisz do nich z zapytaniem o jakiś extra rabat bo chcesz kupić to i to - może za darmo wyślą czy coś ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2014, 21:06:03 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

« Odpowiedź #292 dnia: 21 Grudzień 2014, 10:33:24 »
Zastanawiam się jeszcze nad awaryjnością/prostotą budowy HX'a?
Generalnie zamawiając z Włoch, proces ewentualnej reklamacji/wykorzystania gwarancji będzie utrudniony - czy będą problemy z ewentualnym komercyjnym serwisem takiego urządzenia w Polsce?

Przyznam, że im bardziej wczytuje się w tematy na forum, przeglądam youtube to mam większą papkę w mózgu :)

Dobre espresso zawsze mnie zadowoli, tak samo jak i americano. Z tym, że stwierdziłem ostatnio, że odszedłem od latte głównie dlatego, że w niewielu miejscach mogłem liczyć na dobrze zrobione. Wygląd czarnego Oscara mi się bardzo podoba i chyba jest to maszyna bardziej uniwersalna. Z drugiej strony wizualnie moja partnerka woli aluminium. I zakładając, że raczej w domu kawę pije tylko ja, to czy nawet na 1-2 latte dziennie nie wystarczy mi RS Silvia/Ascasco steel?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #293 dnia: 21 Grudzień 2014, 11:10:06 »
HXy awaryjne raczej nie są, ale dbać o nie trzeba, wiadomo. Miękka woda przede wszystkim i co jakiś czas odpowiednia chemia do backflusha i odkamieniania. Z serwisem, dostępnością części, problemu nie ma.  A Oscara radziłbym we wzbogaconej wersji, z zaworami Opv i antypróżniowym.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #294 dnia: 21 Grudzień 2014, 11:41:46 »
I zakładając, że raczej w domu kawę pije tylko ja, to czy nawet na 1-2 latte dziennie nie wystarczy mi RS Silvia/Ascasco steel?

Do takich celów w zupełności wystarczy jeden z tych dwóch wymienionych modeli. Będziesz na pewno miał dobre espresso. A espresso jest podstawą wszystkich napojów kawowych. Dobrze wykonane espresso plus odpowiednio spienione mleko = latte lub latte macchiato często lepsze niż w wielu kawiarniach. Przy czym moim zdaniem STEEL mam lepszą parę i lepszą dyszę pary niż RS.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #295 dnia: 21 Grudzień 2014, 12:24:42 »
HXy awaryjne raczej nie są, ale dbać o nie trzeba, wiadomo. Miękka woda przede wszystkim i co jakiś czas odpowiednia chemia do backflusha i odkamieniania. Z serwisem, dostępnością części, problemu nie ma.  A Oscara radziłbym we wzbogaconej wersji, z zaworami Opv i antypróżniowym.

Tylko taki brałem pod uwagę - ze sklepu elektro's.
I zakładając, że raczej w domu kawę pije tylko ja, to czy nawet na 1-2 latte dziennie nie wystarczy mi RS Silvia/Ascasco steel?

Do takich celów w zupełności wystarczy jeden z tych dwóch wymienionych modeli. Będziesz na pewno miał dobre espresso. A espresso jest podstawą wszystkich napojów kawowych. Dobrze wykonane espresso plus odpowiednio spienione mleko = latte lub latte macchiato często lepsze niż w wielu kawiarniach. Przy czym moim zdaniem STEEL mam lepszą parę i lepszą dyszę pary niż RS.

A poza argumentami, że na Ascaso/RS przy robieniu kolejnych latte cała procedura się mocno wydłuża, to ww. ekspresy są w stanie dobrze spienić mleko?

I czym się różni wersja z termo blokiem od tej z bojlerem z czysto użytkowego punktu widzenia?
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2014, 12:38:31 wysłana przez EMFED »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #296 dnia: 21 Grudzień 2014, 13:33:32 »
Są w stanie bardzo dobrze spienić mleko. Uzyskujesz piękny jogurcik nawet na latte art. Uderzenie pary w ekspresie z takim bojlerem jest bardzo silne i spienianie trwa krótko. Nie ma też problemu ze spienieniem większej ilości mleka w dzbanku np. 1 litr. Możesz następnie to mleko rozlać do czterech szklanek i uzyskać cztery bazy dla latte macchiato. Właśnie jeśli chodzi o latte macchiato to jest to korzystne bo i tak procedurę przyrządzania latte macchiato zacząć należy od przygotowania mleka. Gdy już przerzucisz mleko do szklanek masz czas na ostudzenie bojlera i przygotowanie czterech espresso. W międzyczasie mleko oddzieli się od piany i wlewając espresso uzyskasz piękne trójwarstwowe latte macchiato. Piszę celowo o latte macchiato bo często ludzie mylą je z latte.
Reasumując - do przyrządzanie latte i latte macchiato nie jest wcale potrzebny ekspres z HX lub dwubojlerowy ponieważ i tak najpierw spienia się mleko, trzeba mu pozwolić na oddzielenie się mleka o piany i ma się w ten sposób czas na spokojne przygotowanie espresso.
Oczywiście jeśli ma się do wykonania więcej niż cztery latte to wówczas lepiej mieć ekspres z HX lub z niezależnym bojlerem / termoblokiem na parę. Jest to przydatne przy większej ilości gości.

Wersja z termoblokiem jest stosowana zamiast dużo mniejszego niż w STEEL UNO PROF poprzednio stosowanego bojlera w ekspresach tańszych i mniejszych - czyli BASIC, ARC i DREAM. W stosunku do poprzedniego malutkiego bojlera daje lepszą stabilność temperaturową i natychmiastowe uzyskanie pary po przełączeniu. Ale para wydobywa się w sposób jednostajny, bez silnego wybuchu. Przy większym bojlerze w ekspresie STEEL UNO PROF trzeba zaczekać nieco dłużej na parę ale za to jest ona bardzo silna i spienianie jest błyskawiczne. Dodatkowo wersja ta ma osobny przełącznik z zaworem odcinającym do funkcji gorącej wody na herbatę. No i oczywiście swoje robi też profesjonalny portafilter od ekspresów BARISTA.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2014, 13:55:36 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #297 dnia: 21 Grudzień 2014, 16:01:26 »
W zasadzie dogadałem się już z Januszem na Ascaso steel uno prof + i-1 steel, jednak moja druga połówka zaczęła niezależnie czytać forum i wydziera się na mnie, że kupię jakiś badziew  :Bicz: :Bicz: bo na forach wszyscy chwalą rancilio silvie.

Postępując z zgodnie z jej prośbą, pytam: czy ww. zestaw jest gorszym wyborem niż Rancilio Silvia + Rocky?

EDIT:

Bo w mojej subiektywnej ocenie, największą wadą Ascaso jest brak renomy w stosunku do RS, przy czym raczej nie będę odsprzedawał ekspresu przez najbliższe 5 lat więc utrata wartości mało do mnie przemawia.

« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2014, 16:15:27 wysłana przez EMFED »

« Odpowiedź #298 dnia: 21 Grudzień 2014, 16:54:05 »
z tego co widzę to do RS'a można by kiedyś zainstalować PID'a, a obecnie mnie nie stać na zakup Ascaso z PID'em.

Mógłby ktoś w skrócie opisać czy brak takiego dodatku bardzo ogranicza możliwości maszyny?

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #299 dnia: 21 Grudzień 2014, 16:56:06 »
Pid to se kup do alternatyw. A nie tam robić espresso nie umiesz a o PIDzie myślisz. Ciesz się życiem a nie troskaj sie. ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi