Witam wszystkich forumowiczów, chciałbym się podłączyć pod temat.
Po długim wczytywaniu się w różne tematy i różne porady na forum postanowiłem poprosić o poradę. Chcę zakupić budżetowy sprzęt pod espresso i tylko pod espresso, do alternatyw wystarczy to co mam. Budżet to 2-3 k, sprzęt będzie produkował ok 16 kaw tygodniowo, 10 mlecznych, 6 espresso. Wybrałem sobie w tym budżecie kilka zestawów, prosiłbym o kilka uwag, dlaczego tak, a nie inaczej. W kolejności losowej:
1. Ascaso Uno - Ascaso I2(prawdopodobnie używany, chce się zmieścić w budżecie, ewentualna wymiana w okresie 3-5 lat)
2. Rancilio Silvia-Ascaso I-1
3.Ascaso Arc - Ascaso I-1/Eureca Mignion
4. Ascaso Basic(prawdopodobnie używany, opcja wymiany w okresie 3-5 lat) - Fior F4 nano/Ceado E5P
5. Rancilio Silvia - Eureca Mignion (jeżeli Eureca jest warta 3-4 stówy więcej niż I1)
Może jeszcze kilka słów o moich zapotrzebowaniach, na dzień dzisiejszy nie wyczuwam w kawie malin, porzeczek, czekolady itp, będąc w Cafe Silesia i pijąc espresso stwierdziłem "dobre" zrobiłem dużego rogala, chciałbym mieć coś podobnego w domu. Nawet zastanawiam się, czy by nie wystarczył Ascaso Basic +Ascaso I2, jeszcze na gwarancji, do zakupu na znanym portalu aukcyjnym za 1400pln. Młynek gastro nie interesuje mnie, za duży.