Autor Wątek: Jest młynek jest kawa teraz ekspres do espresso  (Przeczytany 1363 razy)

Offline Vandaleyart2

• Ekspres: La Marzocco GS3 AV
  • Młynek: Eureka Atom / 1zpresso K-Max
Jest młynek jest kawa teraz ekspres do espresso
« dnia: 07 Grudzień 2021, 22:44:12 »
Dzien dobry,
Pon8żej moj wstęp do swiata kaway, przydlugi to pytanie poniżej.

Kawe pijam czasami, espresso lub cappucino i latte. Zazwyczaj w jednej z ulubionych kawiarni. Jakis czas temu kolega namówil mnie do wejscia w ten świat czarnego naparu w domu i podażając za jego radami i moim budzetem zacząłem zakupy. W outlecie znalazłem Delonghi decica w białej perle za całe 240zł nabyłem. Kupiłem kawy ziarniste w tchibo zmieliłem na miejscu i zaczałem sprawdzać od zera czym to moze być. Od zera czyli zero młynka, zerowa kawa, bliski zeru ekspres. Efekt: daleki od oczekiwań. Nastepne kroki to modyfikacje i nagi portafilter 51mm oraz spieniacz do mleka ranchilio silvia. Zabawa super. Potem: Kawa z coffedesk.pl 1zpresso jx pro też. Efekt: wow cóż za zmiana! Bezcisnieniowe sitko, fajny spieniacz i dobra kawa i ten młynek - nawet z delongi zrobiły .. coś:)

Ta zabawa z szukaniem smaku i sensu w tej sztuce celowo zaczęła się od podstawowych slabych skladowych by dopiero razem z modyfikacjami i młynkiem zrozumieć co dalej. I tu pytanie do Was. Co dalej? 1zpresso jx pro to na razie docelowy młynek. Espresso docelową kawą.Teraz chyba czas na ekspres? Budzet 3k - 4k max. Nie wiem dużo o tym wszystkim ale przechodzac z delonghi i uczac sie dalej chciałbym:
- mieć co najmniej tak dobry spieniacz jak po modzie z rancilio silvia
- mieć możliwość wymiany sitka na precision basket pewnie 58mm
- mieć możliwość mod i obnizenia cisnienia poniżej 9bar
- mieć możliwość kontroli temperatury PID
To wersja max życzeń i wszystko raczej dla kilku kaw w tygodniu dla mnie i rodziny:)
Więc rownież sprzet uboższy a dobry w Waszej ocenie vedzie mile widziany. Moje typy:
Lelit victoria lub grace, rancilio silvia (bez PID), gaggia new classic (bez PID). Wiem rozrzut duży:)

Aha małe kompaktowe ładne coś.
Dziękuję za rady!

Pozdrawiam

just starting

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Jest młynek jest kawa teraz ekspres do espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudzień 2021, 10:11:11 »
Lelit victoria lub grace, rancilio silvia (bez PID), gaggia new classic (bez PID). Wiem rozrzut duży:)

Aha małe kompaktowe ładne coś.
Decyzja widzę już prawie podjęta. Nie masz problemu z drobnymi pracami/modyfikacjami. To też uczy i inspiruje. Te modele są bardzo często pierwszymi ekspresami i jak najbardziej jesteś w stanie zrobić przy ich pomocy świetne espresso.

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudzień 2021, 10:37:13 »
Jeżeli chcesz zmieniać ciśnienie, to odrzuciłbym Grace i Victorię - OPV jest zlokalizowany w beznadziejnym miejscu i żeby się do niego dostać trzeba rozebrać pół ekspresu. Dodatkowo, w fabryce przy montażu używają kleju, co utrudnia jego regulację.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2021, 10:52:35 wysłana przez arob »

Offline Vandaleyart2

• Ekspres: La Marzocco GS3 AV
  • Młynek: Eureka Atom / 1zpresso K-Max
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudzień 2021, 16:20:28 »
Dziękuję za odpowiedzi.

- czyli młynek jxpro jest czymś na czym mogę budować dalej prawda?
- czy kierunek modyfikacja ciśnienia jest czymś ciekawym / polecanym.na takim poziomie wg Was?
- czy bardziej wypadalkby sie skupić na PID i zaletach wynukających z tego?

Czy są ekspresy poza tymi ktore wymieniłem w ktorych stronę powinienem zerkać?
Dziekuję!
just starting

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudzień 2021, 21:08:28 »
- czyli młynek jxpro jest czymś na czym mogę budować dalej prawda?
Jak najbardziej.
- czy kierunek modyfikacja ciśnienia jest czymś ciekawym / polecanym.na takim poziomie wg Was?
Na tym poziomie raczej większość ustawia raz i dalej tematu nie rusza. Zabawa z ciśnieniem ma sens jeżeli masz ekspres, który pozwala na preinfuzję / profilowanie.
- czy bardziej wypadalkby sie skupić na PID i zaletach wynukających z tego?
Jeżeli ekspres nie jest typu HX, to PID jest wg mnie podstawą - nie kosztuje dużo, a znacząco ułatwia życie.

Czy są ekspresy poza tymi ktore wymieniłem w ktorych stronę powinienem zerkać?

Oprócz wymienionych, w tej cenie masz jeszcze Dream PID (recenzje dostępne na forum).

Osobiście, przy tym budżecie, zastanowiłbym się, czy nie lepiej przeboleć dodatkowe 500 zł i kupić raz, a dobrze. Np. biorąc Lelit Elizabeth, który aktualnie można dostać za 4,450.

Wchodzisz na zupełnie innym poziom - ekspres 2 bojlerowy, więc świetnie spienia. Ma prawdziwą preinfuzję, a nie on/off pompy. Pośrednio można również modyfikować jej ciśnienie. Dodatkowo najcichsza pompa wibracyjna na rynku i sporo funkcji przydatnych w codziennym użytkowaniu.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudzień 2021, 21:31:07 »
No...z tą najcichszą pompą na rynku to przesada. Ekspresy ASCASO mają włoskie pompy Invesys - też uważane za najcichsze.

Jeśli już wspomniany został DREAM PID to należałoby dodać także UNO PID (w trzech kolorach). No i ekspresy z nieco innej bajki - BELLEZZA Chiara oraz dwubojlerowa Bellona. Obydwa posiadają PID oraz bojlery ze stali nierdzewnej. Wszystkie mają także sporo dodatkowych funkcji (m.in. shot timer, preinfuzja...).
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi