Autor Wątek: Ekspres + młynek 3500zł  (Przeczytany 3538 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Ekspres + młynek 3500zł
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudzień 2021, 08:50:18 »
Pojawił się dosyć nowy Oscar II na pchlim targu, za ok 2,5 tyś pewnie byś wytargował.😉

Offline JanNowak

« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudzień 2021, 14:07:24 »
am ekspres, który rozważasz (Grace). O ile dla 2 osób w miarę daje radę, to nie za bardzo nadaje się do szybkiego przygotowania 4 kaw. Da się, ale to jak kupowanie Fiata 500 żeby robić nim trasy po drogach szybkiego ruchu.
Jak sprawuje się generalnie Grace i Specialita bo jak dobrze bym pokręcił i poszukał do koło 3500 można coś znaleźć. A nie ukrywam, że może to zestaw dla mnie. I jak już mówisz, że 4 mleczne do już wyzwanie to ile realnie czasu zajmie zrobienie tych kaw?

Pojawił się dosyć nowy Oscar II na pchlim targu, za ok 2,5 tyś pewnie byś wytargował.😉

Powiem szczerze, bez krzty złośliwości, że jak od dłuższego czasu przeglądam oferty różnych użytkowników na pchlim targu to trochę mam wrażenie, że część to nie wie, albo nie chce wiedzieć ile kosztują nowe ekspresy bo się często cenią, jak za nowe.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Grudzień 2021, 21:36:47 »
Oscar II vs Grace nie ma co porównywać.

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Grudzień 2021, 22:15:06 »
Jak sprawuje się generalnie Grace i Specialita
Młynek jest bdb. Ekspres w tej cenie jest super, jeżeli pija się głównie espresso. Przy spienianiu mleka max. na jeden raz to ok. 330 ml, więc na styk dla 2 osób. Przygotowanie 4 niewielkich kaw mlecznych na pojedynczym espresso (rozdzielając shota na 2 filizanki) zajmie pewnie z 10min. Jakby wszystkie 4 miały być duże i na podwójnym, to powiedziałbym, że nie ten adres. :) Kupiłem Grace do codziennej kawy na czas pracy zdalnej, żeby sprawdzić, czy chcę mi się w ogóle bawić w espresso w domu. Po roku wiem już, że będę zmieniał ekspres na sprzęt z wyżej półki, między innymi z w/w powodów, a Grace zostanie w rodzinie.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 22:27:23 wysłana przez arob »

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Grudzień 2021, 22:31:22 »
No chyba, że wyższe Jury rzeczywiście robią różnicę, ale nie miałem przyjemności próbować.
Nie robią. Nawet nie ma co porównywać do przeciętnego nawet kolbowego ze spienionym mlekiem samodzielnie - przy odrobinie wprawy oczywiście.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 22:34:15 wysłana przez akrool »
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Grudzień 2021, 22:32:49 »
Czy chciałbym się pchać w używane? Raczej nie. Przeczytałem mnóstwo wpisów na forum i jest też sporo takich, gdzie delikatnie mówiąc ludzie zbytnio zaufali w dobre intencje sprzedających.
Do takiego tematu możesz podejść też inaczej - np. poprzez jakiegoś dystrybutora, który morze wskazać Ci klientów wymieniających urządzenia na nowsze/wyższe modele, a przy okazji mają swoje, dobrze serwisowane do odsprzedaży.
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Grudzień 2021, 09:54:17 »
U nas niebawem będą do sprzedaży cztery ekspresy pozostawione w rozliczeniu przez klientów kupujących nowe, wyższe modele. Na pewno będzie to DREAM Anthracite z termoblokiem, DREAM Anthracite z bojlerem i z zaworem trójdrożnym, STEEL DUO PROF oraz STEEL UNO PROF z dołożonym przez użytkownika PIDem. W przyszłym tygodniu, po przeglądzie i wymianie uszczelek będą do dyspozycji. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu na e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Grudzień 2021, 14:38:42 »
Janusz, ale wiesz dobrze, że w takim przypadku(szybko kilka kaw mlecznych) to jedynie dwa termobloki, jeśli już przy nich jesteśmy...

Zrobiło się sporo bzdur, ale w skrócie, żeby nie męczyć się robiąc kilka kaw - dwa termobloki lub hx i do tego młynek z żarnami minimum 64 mm. A jak masz wydawać na specialite, to kup sobie lepiej i1, bo będziesz kilka stówek do przodu(i zero zysku w jakości przemiału).

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Grudzień 2021, 14:52:17 »
Jak dla mnie to 4 kawy mleczne na ekspresie z jednym termoblokiem to żadne wyzwanie. Powyżej to już rzeczywiście trzeba więcej czasu poświecić. Ale poddałem powyżej do wyboru i ekspres DREAM z termoblokiem i ekspres STEEL DUO PROF z bojlerem oraz z termoblokiem na parę. Ten załatwia już sprawę całkowicie. No i kolega może się zmieścić w budżecie nawet z nowym młynkiem EMS albo z innym z żarnami 64 mm.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline JanNowak

« Odpowiedź #24 dnia: 12 Grudzień 2021, 17:05:27 »
Zrobiło się sporo bzdur, ale w skrócie, żeby nie męczyć się robiąc kilka kaw - dwa termobloki lub hx i do tego młynek z żarnami minimum 64 mm. A jak masz wydawać na specialite, to kup sobie lepiej i1, bo będziesz kilka stówek do przodu(i zero zysku w jakości przemiału).

Czyli podsumowując wątek: Młynek Ascaso i1 (parę stówek tańszy niż Eureka) tylko wadą będzie oczywiście kwestia braku automatycznej dozy na 1 i 2 kawy co ma Eureka. A idąc w stronę ekspresu czyli moja wiedza z forum się potwierdza. Oscar II w tej cenie i długo długo nic. Plus pewnie jakieś te ładne urządzenie co będzie go włączało pół godziny wcześniej przed wstaniem z łóżka, plus OPV najlepiej i z 3,5 robimy z młynkiem 5k. I mimo, że wiem, że to już nie taka duża różnica to 5k to 5k. To może podpowiecie chociaż, kiedy jest dobry czas żeby kupić sprzęt? Bo teraz jak patrzę to chyba najgorszy moment w roku. Czy jest szansa kupić w dobrej cenie w Polsce (co preferuję) czy lepiej szukać jednak na zagranicznych stronach typu elektros itp. Za wszelkie podpowiedzi dziękuję.

Może dziwne pytanie, ale czy jest szansa gdzieś np. w Warszawie bo bywam od czasu do czasu zobaczyć takiego Oskara i napić się z niego kawy? Ja wiem, że to głupie ale mam wrażenie, że to coś co mogłoby mnie przekonać do inwestycji w taki sprzęt.

Młynek jest bdb. Ekspres w tej cenie jest super, jeżeli pija się głównie espresso. Przy spienianiu mleka max. na jeden raz to ok. 330 ml, więc na styk dla 2 osób. Przygotowanie 4 niewielkich kaw mlecznych na pojedynczym espresso (rozdzielając shota na 2 filizanki) zajmie pewnie z 10min. Jakby wszystkie 4 miały być duże i na podwójnym, to powiedziałbym, że nie ten adres.  Kupiłem Grace do codziennej kawy na czas pracy zdalnej, żeby sprawdzić, czy chcę mi się w ogóle bawić w espresso w domu. Po roku wiem już, że będę zmieniał ekspres na sprzęt z wyżej półki, między innymi z w/w powodów, a Grace zostanie w rodzinie.

Bardzo Ci dziękuję Arob za wyjaśnienie wszystkiego z Lelit Grace bo już miałem chwilę, że chciałem go kupić, a widzę, że prawdopodobnie trochę bym się z nim męczył i nie do końca byłbym usatysfakcjonowany. Teraz czas przemyśleń czy stać mnie na Oscara plus przyzwoity młynek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi