Autor Wątek: Nie mam pojęcia co kupić.  (Przeczytany 3826 razy)

Offline pitry

Nie mam pojęcia co kupić.
« dnia: 02 Grudzień 2021, 17:25:44 »
Witam
Dzień dobry,
Nie znam się na kawie ani tym bardziej na ekspresach. Natomiast moja żona zawsze marzyła o ekspresie do kawy. Jedno co wiem to że musi mieć opcje spieniania mleka. No i żeby się nie rozleciał po roku. Budżet do 2.5 tysiąca.
Poratujcie, bo chce zrobić żonie prezent a jestem jak dziecko we mgle
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2021, 07:23:51 wysłana przez Fux »

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
Odp: Nie mam pojęcia co kupić.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudzień 2021, 11:58:35 »
Na tym forum mało ludzi pije z automatów, ale jak ktoś coś poleca to jura, nivona lub saeco, od tych bym zaczął poszukiwania.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudzień 2021, 12:59:12 »
Saeco to njie widziałem za bardzo żeby ktoś polecał. Raczej Jura, Nivona, De Longhi, Melitta. Może @Michał z Konesso będzie potrafił coś pomóc.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2021, 13:01:31 wysłana przez krystians »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudzień 2021, 14:39:10 »
A już myślałem, że to wątek "świąteczny"  :mrgreen:

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudzień 2021, 11:22:19 »
Ostatnio mamie kupiłem nivone 756 (głównie kawa mleczna dla jednej osoby) i jak za cenę 2tyś i 3 lata gwarancji (aktualne promocja na stronie nivony) to uważam że bardzo fajny ekspres, jak już się przyzwyczaisz do całego cyklu czyszczenia ekspresów automatycznych to nie widzę większych problemów.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudzień 2021, 12:16:03 »
Na tym forum mało ludzi pije z automatów, ale jak ktoś coś poleca to jura, nivona lub saeco, od tych bym zaczął poszukiwania.
Oj tam oj tam. Mam kolbę, ale przynajmniej raz w weekend ze swojego delonghi piję,  kiedy nie chce mi się bawić z wagą,  lub nie chcę tak mocnego espresso pić.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2021, 12:20:17 »
Witam
Dzień dobry,
Nie znam się na kawie ani tym bardziej na ekspresach. Natomiast moja żona zawsze marzyła o ekspresie do kawy. Jedno co wiem to że musi mieć opcje spieniania mleka. No i żeby się nie rozleciał po roku. Budżet do 2.5 tysiąca.
Zobacz delonghi dinamica lub ten co ja mam, a w wątku o automatach zamieściłem swoje wrażenia. Model esam 420.80TB. Ewentualnie esam 460.80 różniący się tylko profilami, wyświetlaczem. System mleczny delonghi jest jednym z najlepszych, a konserwacja banalnie prosta. Ostatnio te modele można było kupić właśnie ok. 2500 zł.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudzień 2021, 21:59:22 »
Wiem, że zdanie" nie znam się na kawie i tym bardziej na ekspresach"  może skłaniać na myśl, że szukasz automatów co też forumowicze podchwycili i zaczęli polecać ten segment, ale może masz też na myśli kolbę? Najpierw może określ co cię interesuje, kolbą czy automat? ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudzień 2021, 01:51:37 »
Wpis jest w dziale "Ekspresy automatyczne", chyba wszyscy przyjęli, że intencjonalnie.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudzień 2021, 08:58:14 »
Wpis jest w dziale "Ekspresy automatyczne", chyba wszyscy przyjęli, że intencjonalnie.
Rzeczywiście 🤦, ale ze mnie gapa 😂

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudzień 2021, 16:42:31 »
Witam
Dzień dobry,
Pytanie, czy Twoja żona czuje różnicę w parzonej kawie z mlekiem. Moja, czy robiłem w Saeco, czy w Nivonie, czy w Jurze - nie. Nawet różne ziarna jej nie robią. Nawet flat white na bazie kolby był dla niej nie do odróżnienia. Ot kawa na mleku. Ja pijam głównie mleczne i przez różne techniki i różny sprzęt doszedłem do Jury E8, który to automat wg mnie jest rewelacyjny. Niestety jest dość drogi i poza Twoim budżetem. Jak dołożysz trochę, kupisz Jurę D6, która nie odbiega znacząco w smaku przygotowanego cappucino w E8. Technika parzenia i konstrukcje są podobne. Cena w okolicach 3 tys. Wszystkie automaty niestety odbiegają jakością parzenia czarnej kawy od kolby. Jura wg mnie najlepiej sobie radzi. Ale większość ludzi nie zauważa tych różnic, bo bardziej interesują ich bajery, wyświetlacze itd. Cokolwiek kupią - będzie ok. Sugeruję jednak albo Nivonę, albo Jurę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi