Autor Wątek: O prysznicach słów kilka.  (Przeczytany 19695 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: O prysznicach słów kilka.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopad 2014, 11:23:31 »
IMS vs VST - tyle opinii ilu testerów, a w sumie niewielu testowało oba systemy. Nie widziałem testu gdzie bym jednoznacznie powiedział, że w miarodajny sposób coś konkretnego pokazano. Na filmikach mówią głównie o różnicach w smaku. Bo zalety techniczne oba sitka maja takie same.

Zwykłe vs. Precyzyjne - tutaj efekty widać gołym okiem. Zwłaszcza na prysznicu - swobodny wypływ wody w standardowym i w precyzyjnym - różnica jest konkretna. Jak jest pod ciśnieniem - nikt nie pokazał. A co do sitek - to na NPFach widać różnice. Pytanie czy Zwykłe czy Precyzyjne sitka więcej błędów dystrybucji wybaczają?

Jak o ile będę zmieniał - bo się ciągle biję z myślami - to bym z chęcią test zrobił, mając komplet prysznic+sitko standard i drugi precyzyjny. Wymieszać je i zobaczyć co tak naprawdę ma większy wpływ na smak. Stawiam na sitko, ale może to prysznic ;)

@Dobosh - zmieniłeś tylko prysznic, sitko bez zmian, oryginał?
LMWDP #469

Offline Dobosh

• Ekspres: Ascoso Steel Uno Prof PID, Chemex, Hario V60, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i1 mini
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopad 2014, 11:36:19 »
Najpierw zmieniłem prysznic na IMS 200um następnie przyszło sitko VST 15 g (zestaw jak u manfred jeżeli dobrze kojarzę) w testach chętnie wezmę udział ;) oczywiście oryginały są w domu jak i sitko niskoprofilowe od Rogera sygnowane dla faemy jest co przekładać

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopad 2014, 15:01:09 »
Ja jestem zawiedziony,  sitko może ciut więcej słodyczy w kawie. Wróciłem do feamy ...
Jeśli chodzi o prysznic, nic nie dało w moim ascaso steel uno prof pid.  Crema jak zawsze.
Choć może przyczyną jest powyginany profil i z tego powodu, może nie przylegać idealnie. Nie chodzi mi o krzywiznę fabryczną (w trakcie reklamacji).

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopad 2014, 15:09:45 »
Najpierw zmieniłem prysznic na IMS 200um następnie przyszło sitko VST 15 g (zestaw jak u manfred jeżeli dobrze kojarzę) w testach chętnie wezmę udział ;) oczywiście oryginały są w domu jak i sitko niskoprofilowe od Rogera sygnowane dla faemy jest co przekładać
No mam to samo. Puki co zauważyłem ze musze bardzo skręcić młynek ale dokładnie co i jak będę wiedział w niedziele wieczorem jak przez dwa dni potestuje ten zestaw.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopad 2014, 17:55:11 »
@Dobosh & @manfred - czy macie podobne obserwacje po wymianie prysznica jak na filmie

Wiem ze to trochę inna budowa grupy, ale w sumie sposób "rozlewania wody" nad prysznicem jest podobny.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2014, 19:36:17 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline tomazo1974

• Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopad 2014, 17:58:25 »
Dobry film. Prysznic do Silvii zamówiony :)

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Listopad 2014, 18:03:38 »
Tu nie chodzi o to jak woda wylatuje z grupy z tego prysznica bo ona będzie tak zachowywać się w każdym ekspresie a raczej w każdym który ma założony taki prysznic. Problem tkwi u mnie w czym innym. Nowe sitko, zmieniona grubość mielenia, siła ubicia i takie tam. Dopiero jak na nowo to opanuję mogę to wszystko poskładać i ocenić czy było warto.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Listopad 2014, 19:21:38 »
W sumie to chyba można by wydzielić z tego wątku te nasze "precyzyjne" rozmowy.

@Dobosh & @manfred - czy macie podobne obserwacje po wymianie prysznica jak na filmie

Wiem ze to trochę inna budowa grupy, ale w sumie sposób "rozlewania wody" nad prysznicem jest podobny.

W steelu dokładnie tak.

Offline mr_j

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Listopad 2014, 14:26:54 »
Kolejny dzień testów. Kawa od Antonia Ma Top Red. Przy zmianie sitka, z feamy na ims, espresso jest bardziej zbalansowane. Lepiej rozróżniam smaki w filiżance.
Jak macie z prysznicem IMS, dokręcacie do końca ? Lżej dokręciłem tak by ten profil miał szansę zadziałania. Powstała gęstsza crema i zdaje się muszę grubiej zmielić o 1 klik w K6.
Teraz mam zagadkę, czy mocniej dokręcać prysznic...

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Listopad 2014, 17:11:30 »
A to ma jakieś znaczenie jak się dokręca? Przecież można gwint zepsuć. Mi się wydawało że dokręca się z wyczuciem i że tam nie ma żadnej regulacji.

Offline mr_j

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Listopad 2014, 17:19:11 »
Sitko IMS ma profil-krzywiznę, a oryginał jest płaski. Ja dokręciłem tym razem do momentu jak zaczyna się prostować prysznic IMS.
Dosyć delikatnie, bez wysiłku. Prawie, nie czuję oporu dokręcania.
Jak dokręcam IMS z taką siłą jak oryginał, wtedy robi się płaski. Stąd moje pytanie.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Listopad 2014, 22:13:42 »
w e61, czyli wzorze, prysznic naklada sie i trzyma go uszczelka.
Czyli bym nie skrecal na maxa, tylko aby sie trzymal

Offline Dobosh

• Ekspres: Ascoso Steel Uno Prof PID, Chemex, Hario V60, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i1 mini
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Listopad 2014, 08:11:09 »
Tylko w ascaso nie ma uszczelki przytrzymujacej prysznic i boję się czy ledwo dokręcony nie puści wody bokiem.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Listopad 2014, 09:47:24 »
Nie tylko w Ascaso tak jest.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Listopad 2014, 11:02:02 »
Nie tylko w Ascaso tak jest.
W Steelu prysznic dociska gumowy oring do grupy. Woda bokiem nie pójdzie, ale prysznic musi być normalnie dokręcony.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi