Autor Wątek: Mazzer do remontu  (Przeczytany 4155 razy)

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
Odp: Mazzer do remontu
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudzień 2021, 08:20:47 »
zdecydowalem sie na tego Mazzera od kolegi, mam nadzieje ze mi nie zarwie blatu ;) bo w porownaniu do Baratzy to jest olbrzymi

Offline Marx

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Grudzień 2021, 18:10:26 »
Hej, potrzebuje pomocy z ustawieniem mazzera bo coś robię źle. Jak rozumiem jest to młyn do espresso. Ma podziałkę od 0 do 9. Problem w tym że jestem 2 kreski od zera, a wciąż jest grubo. Myślałem że blisko 0 to już będzie pył.

Druga sprawa to karuzela - jak to śmieci! Podczas mielenia kawa wypada nie tylko do karuzeli,ale od razu z karuzeli dołem na zewnątrz.

Trzecia sprawa retencja. W młynku pewnie coś zostaje, ale w karuzeli na środku jest otwór w którym zbiera się masa kawy.

Karuzela do domowego użytku wydaje się być kompletną porażką.

Idę poszukać jakieś filmy na YT bo chyba nie do końca coś zrozumiałem z tym młynkiem

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Grudzień 2021, 18:37:15 »
Hej, potrzebuje pomocy z ustawieniem mazzera bo coś robię źle. Jak rozumiem jest to młyn do espresso. Ma podziałkę od 0 do 9. Problem w tym że jestem 2 kreski od zera, a wciąż jest grubo. Myślałem że blisko 0 to już będzie pył.
0 na podziałce nie odpowiada zeru na żarnach. Na wyłączonym z prądu młynku, skręcaj żarna obracając nimi za śrubę, aż do styku, tak określisz sobie rzeczywisty punk 0. Ja do espresso miele na około -3 do -6 w zależności od kawy.

Offline minero

• Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Grudzień 2021, 19:02:16 »
potrzebujesz takiego lejka jak tu:
https://www.voltagerestaurantsupply.com/products/mazzer-mini-doser-to-doserless-modification-kit
masz dokladnie pokazane jak to ma wygladac i gdzie otwory.
Ja to wykonalem z lejka do ciasta - teraz warto kupic go z Chin (aliexpress lub shopee) bo nagle jego ceny wzrosly, jeszcze rok temu byl na allegro za 40zl

Karuzela calkowicie sie nie nadaje do domu, sam nie uzywalem mlynka dopoki tego nie odkrecilem wiec sie nie dziwie. Ale nie zniechecaj sie tylko bierz sie do roboty, ogarniesz szybko.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2021, 19:07:47 wysłana przez minero »

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Grudzień 2021, 19:43:01 »
Możesz spokojnie skręcać, musiałem go trochę odkręcić do spakowania.

Cytuj (zaznaczone)
Druga sprawa to karuzela - jak to śmieci! Podczas mielenia kawa wypada nie tylko do karuzeli,ale od razu z karuzeli dołem na zewnątrz.
To prawda, trzeba mielić od razu do portafiltra. Dodatkowo można wyciąć taki lejek, żeby przemiał trafiał bardziej na środek sitka. Jest w necie nawet wzór do wydruku, ale nie mogę teraz znaleźć.

Cytuj (zaznaczone)
Trzecia sprawa retencja. W młynku pewnie coś zostaje, ale w karuzeli na środku jest otwór w którym zbiera się masa kawy.
To trzeba czymś zatkać, ja postawiłem kubek po jogurcie, z najdzieją, że w przyszłości zamienię na coś bardziej eleganckiego, ale służył mi do końca ;).

Cytuj (zaznaczone)
Nie jest idealna, to prawda, ale przy odrobinie wprawy ma swoje plusy.

Cytuj (zaznaczone)
Idę poszukać jakieś filmy na YT bo chyba nie do końca coś zrozumiałem z tym młynkiem
Poszukaj ogólnie info o modach tego młynka jest ich sporo. Od szczoteczek na karuzelowe śmigiełka do przeróbek z lejkiem jak wyżej.

Offline Marx

« Odpowiedź #20 dnia: 06 Grudzień 2021, 20:00:49 »
Tego lejka szukałem na Ali ale nie wiem co wpisać aby wyskoczył. To jest lejek do karuzeli?

Offline minero

• Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Grudzień 2021, 21:44:20 »
Chcesz drukować gotowe rozwiązanie czy dopasować sobie lejek ze stali nierdzewnej? Bo gotowce są w necie ale cena to 2x koszt mlynka

Offline Marx

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudzień 2021, 00:01:22 »
Na razie badam temat, być może wydruk 3D byłby ok ale nie wiem ile mógłby kosztować i który projekt by pasował do mojego młynka

Offline minero

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudzień 2021, 00:07:26 »
Efekt dobry ale dla mnie ciężko o wydruk dopuszczony do kontaktu z jedzeniem, druga rzecz elektryzuje się i jest szorstkie co powoduje retencję.. miałem lejek drukowany, polerowalem go nawet ale i tak szybko zmieniłem na stalowy
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2021, 00:19:29 wysłana przez minero »

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudzień 2021, 10:28:21 »
W którym miejscu zbiera Ci się kawa w karuzeli? Tam jest kilka zakamarków, ale to pędzelek wystarczył z tego co pamiętam. No i jak mielisz to warto mieć kolbę podłożona. Kilka mocnych ruchów, dwa dmuchnięcia gruchą, pędzel i gotowe. Nie jest super czysto, wiadomo, ale jak policzysz wsad/ uzysk to tracisz pewnie z 0.1-0.2g

Offline Marx

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Grudzień 2021, 17:08:44 »
Chodzi o sam środek karuzeli, tam jest dziura, może brakuje jakiegoś elementu, który to zakrywa?

Offline minero

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Grudzień 2021, 18:40:39 »
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=540.165
byl watek o tym na forum wiec moze bedzie latwiej jak sobie tam podpatrzysz.
Patrzac na ten film:

nie ma dziury po srodku i nie powinno jej byc.

Offline Marx

« Odpowiedź #27 dnia: 10 Grudzień 2021, 14:44:33 »
No to ja mam stan dokładnie jak na zdjęciu powyżej, czyli nie ma tego smigielka i nakrętki, jest śruba. Co nie jest wielkim problemem (przy cenie która zapłaciłem) - znalazłem pudełeczko od syropu, które idealnie pasuje. Jak ciekawostkę podam iż ślepe sitko od gaggi idealnie pasuje w miejsce hoppera

Offline minero

« Odpowiedź #28 dnia: 10 Grudzień 2021, 17:16:44 »
dokladnie, dobra cene dales. Mierz i dopasowuj, za da sie duzo elementow zastapic innymi :)

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Grudzień 2021, 00:48:59 »

Dzięki karuzeli unikniesz zbrylania się kawy. Do jej bieżącego czyszczenia wystarczy pędzelek i wajcha, ale raz do roku warto karuzelę rozkręcić (to proste) i dokładnie wyczyścić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi