Autor Wątek: Młynek elektryczny do espresso/uniwersalny w budżecie do 2000 zł  (Przeczytany 4600 razy)

Offline Huk

• Ekspres: Nivona 877
Witam, i z góry przepraszam za zakładanie tematu za tematem, ale wydaje się że oddzielny wątek jest tutaj wskazany...

Pytanie jak w temacie. Przeznaczenie młynka ma być uniwersalne w sensie że chciałbym w końcu wy-testować inne rodzaje kaw niż tylko espresso z automatu (przelew, kawiarka, drippery, itd.)

W temacie młynków jestem kompletnie zielony, tak że pytanie do zaznajomionych na co zwrócić uwagę, przy takim budżecie :) ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek elektryczny do espresso/uniwersalny w budżecie do 2000 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopad 2021, 21:40:28 »
W tym zakresie cenowym jeśli do tego ma on być uniwersalny to moja propozycja może być tylko jedna - G-IOTA.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Huk

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopad 2021, 23:19:54 »
Rozumiem że chodzi o jeden z tych:

https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-g-iota-standard-green---zielony-10273.html
https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-g-iota-silver---srebrny-z-zarnami-tytanowymi-10270.html

? Hmm, ciekawy wygląd... Czy w tej maszynie da się samemu i w miarę prosto wymienić żarna? Czy trzeba raczej serwisować?
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2021, 23:27:53 wysłana przez Huk »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2021, 23:53:19 »
Rozumiem że chodzi o jeden z tych:

https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-g-iota-standard-green---zielony-10273.html
https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-g-iota-silver---srebrny-z-zarnami-tytanowymi-10270.html

? Hmm, ciekawy wygląd... Czy w tej maszynie da się samemu i w miarę prosto wymienić żarna? Czy trzeba raczej serwisować?

Ile kaw dziennie zrobisz? Zakładam że kilka. W takim przypadku żarna wymienisz za 10-12 lat.  :taktak:
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopad 2021, 08:51:00 »
Pytanie jak w temacie. Przeznaczenie młynka ma być uniwersalne w sensie że chciałbym w końcu wy-testować inne rodzaje kaw niż tylko espresso z automatu (przelew, kawiarka, drippery, itd.)
Myślę, że prościej będzie kupić młynek do espresso + ręczny do przelewów - w budżecie ok 200zł jesteś w stanie ogarnąć Xeoleo 45 albo Timemore c2 - uwierz mi - łatwiej mieć drugi młynek niż bawić się w przestawianie, przemielanie porcji kawy itp...
Never Give UP †

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopad 2021, 09:53:51 »

Da się i to z łatwością. Do tego dostępne są różne żarna 64 mm - stalowe (standardowo zamontowane), tytanowe oraz żarna SSP.

Offline Huk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopad 2021, 11:00:33 »
@MacJaro:

W sumie może i racja... jeżeli te tytanowe żarna wytrzymają choćby 1/3 tego co podaje producent to powinno być z 10 lat jak nie więcej. Ale mój wewnętrzny paranoik musi o wszystko wypytać przed zakupem :)

@jakub_stanecki:

Hmm... Czy zmiana grubości mielenia w przypadku tego G-IOTA nie sprowadza się tylko do przekręcenia jednego pokrętła, tak jak widać np. na tym filmie:

?? Jeżeli tak, to nie do końca rozumiem na czym polega problem?

Nad młynkiem ręcznym się zastanawiałem, ale... ze mnie jest leniwy człowiek, nie mam też super wielkich wymagań co do urządzenia więc zakładam że jeden uniwersalny sprzęt za 2000 zł powinien spełnić moje wymagania z nawiązką.

@Janusz:

Super, dzięki za info :) ... wygląda to coraz bardziej zachęcająco...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Listopad 2021, 11:06:10 »
Hmm... Czy zmiana grubości mielenia w przypadku tego G-IOTA nie sprowadza się tylko do przekręcenia jednego pokrętła, tak jak widać np. na tym filmie:

Zgadza się - wystarczy jeden mały ruch dłonią (mały obrót pierścienia regulacji) i dokonana jest zmiana grubości mielenia.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopad 2021, 11:27:08 »
?? Jeżeli tak, to nie do końca rozumiem na czym polega problem?
jak się robi na zmianę przelew/espresso to wygodniej jest mieć dwa młynki niż rozkalibrowywać ten do espresso i potem szukać dobrych ustawień. Jak faktycznie mielisz po automat to nie będzie to miało takiego znaczenia, bo tolerancja powinna być większa.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopad 2021, 18:40:02 »
jak się robi na zmianę przelew/espresso to wygodniej jest mieć dwa młynki niż rozkalibrowywać ten do espresso i potem szukać dobrych ustawień. Jak faktycznie mielisz po automat to nie będzie to miało takiego znaczenia, bo tolerancja powinna być większa.

Ja aktualnie używam DF64 (G-IOTA) do robienia dziennie 2 podwójnych espresso (cappuccino), z 2 różnych kaw (jedna bezkofeinowa), więc codziennie kręcę grubością mielenia i jak dla mnie powtarzalność jest OK (ale nie jestem zbyt wybredny... ;) )

BTW jak po rozgrzaniu eksp. okazało się, że nie ma już bezkofeinowej dla żony (zapomniałem zamówić...) to znalazłem resztę mielonki sklepowej MK Cafe bezk. i przemieliłem ją powtórnie w tym młynku sypiąc wolno po włączeniu (w Niche by ciężko było, bo pokrywa musi być zamknięta). Trafiłem w jakieś 8 bar, więc w sumie blisko ;) Usłyszałem tylko, że co jakiś czas kawa wychodzi mi jakaś "inna" ;) Tak więc młynek polecam, jak dla mnie jest OK. Mam tu jeszcze K3, ale na jedna kawę dziennie nie widzę sensu używać (odpalam jak się trochę ludzi zjawi na wsi...)
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2021, 18:47:10 wysłana przez WS5 »

Offline Huk

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopad 2021, 18:46:30 »
@Janusz + @WS5:

Super dzięki za info :). Tak jeszcze pozwólcie że dopytam... czy ktoś wie jak się ma G-IOTA w stosunku do tej Eureki:

https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-eureka-mignon-specialita-55-chrome--10221.html

Cena praktycznie taka sama... Żarna widzę trochę mniejsze więc jakość przemiału nieco gorsza?

@slusar_o2:

Aha, rozumiem, dzięki za wyjaśnienie.

W sumie miałbym jeszcze powiązane pytanie... wraz z młynkiem chcę w końcu zakupić kawiarkę, ale chciałbym taką która potrafi zmieścić do 500 ml kawy tak że jak trzeba będzie zaparzyć dla dwóch lub więcej osób to będzie to można zrobić za jednym razem.

Pytanie czy w takim dużym urządzeniu można normalnie parzyć na co dzień smacznie mniejsze ilości (np 200 ml) pod jedną osobę sypiąc mniej kawy? Wiem że dziwne pytanie ale nie chciałbym żeby się po zakupie okazało że urządzenie będzie można używać tylko od święta.

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Listopad 2021, 18:49:37 »
Pytanie czy w takim dużym urządzeniu można normalnie parzyć na co dzień smacznie mniejsze ilości (np 200 ml) pod jedną osobę sypiąc mniej kawy? Wiem że dziwne pytanie ale nie chciałbym żeby się po zakupie okazało że urządzenie będzie można używać tylko od święta.

nie bardzo, należy pełne sitko sypać, ale są dostępne reduktory...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopad 2021, 21:41:02 »
Super dzięki za info :). Tak jeszcze pozwólcie że dopytam... czy ktoś wie jak się ma G-IOTA w stosunku do tej Eureki:

https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-eureka-mignon-specialita-55-chrome--10221.html

Wszystko zależy od preferencji użytkownika. EUREKA jest dla osób które wolą mieć hopper zasypany i nie dosypywać co chwilę. Także dla tych którzy wolą mieć zaprogramowany czas mielenia. No i na pewno nie dla tych którzy zmieniają metody zaparzania kawy lub też często zmieniają same kawy próbując różnych smaków. Zaletą jest precyzyjna regulacja stopnia zmielenia i cicha praca. Jest to dobry młynek do espresso ale już nie do zmian metod i kaw. G-IOTA bardzo dobrze się spisuje jako młynek SD ale także może pracować z zasypanym gniazdem i mieszkiem - mieści się wówczas 80 g kawy. Bardzo łatwą ma regulację grubości mielenia. Można błyskawicznie przestawiać z mielenia pod espresso na alternatywy. No i plusem na pewno jest możliwa łatwa wymiana żaren np. na żarna SSP. Nie jest może aż tak cichy jak EUREKA ale nie jest też głośny. Generalnie to są to dwa różne zupełnie młynki.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopad 2021, 22:05:22 »
Ja aktualnie używam DF64 (G-IOTA) do robienia dziennie 2 podwójnych espresso (cappuccino), z 2 różnych kaw (jedna bezkofeinowa), więc codziennie kręcę grubością mielenia i jak dla mnie powtarzalność jest OK (ale nie jestem zbyt wybredny...  )
Bardziej chodzi o zmianę espresso - chemex - espresso. Jak rozkręcasz to jest ok, ale jak wracasz do espresso, to byle głupia drobinka kawy potrafi zaklinować żarno i trzeba młynek uruchomić, żeby je zmielił. W niche to jest problematyczne bo, żeby się silnik działał, musi być zamknięta klapka, więc nie zmienisz grubości. Trzeba się ratować patyczkiem. Tak wiem, jest to problem z tzw dupy, no ale na tyle upierdliwy, że wolę mielić pod alternatywy c40. Z czystego lenistwa :P Jedynie jak muszę zmielić tej kawy naprawdę dużo to przestawiam niche. Tak to mi się nie chce.

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Listopad 2021, 22:28:18 »
Bardziej chodzi o zmianę espresso - chemex - espresso. Jak rozkręcasz to jest ok, ale jak wracasz do espresso, to byle głupia drobinka kawy potrafi zaklinować żarno i trzeba młynek uruchomić, żeby je zmielił.

W sumie jest to możliwe, mi się jeszcze nie zdarzyło, ale faktycznie głównie pod espresso ustawiam. G-IOTA nie ma takiej "wady", nie ma żadnego czujnika zamknięcia ;)

BTW zastanawiałem się, czy mi skali w G-IOTA nie braknie ;) bo zazwyczaj ustawienie mam na 10-15, to przy poprzedniej bezkofeinowej doszedłem do 4... ale pewnie to specyfika tej kawy - wg mnie to już był pył, ale grubsze mielenie powodowało szybki przepływ wody i brak sensownego ciśnienia

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi