Autor Wątek: Przejscie na automat z powodu wygody  (Przeczytany 2083 razy)

Offline CODI

• Ekspres: Lelit Elisabeth, Aeropress, Phin, Bialetti.
  • Młynek: Hario Skelton + Eureka Mignon Specialita
Przejscie na automat z powodu wygody
« dnia: 29 Listopad 2021, 09:17:01 »
Dzien dobry,
To mój pierwszy post (chwile po zarejestrowaniu ale forum czytam od kilku dni po pare godzin, to kopalnia wiedzy).

Mam Gagie Baby lekko tuningowaną, uzywam podwójnego sita, sam ja seriwsuje ale jej żywot sie konczy. Woda po zmiękczaczu centralnym dodatkowo filtrowana Britą.
Młynek ręczny Hairo (jakis japoński). Czasem przyspieszam proces mielenia bylejakim młynkiem zarnowym z Lidla (działa jak srutownik) ale dokańczam mielenie ręcznym aby miec odpowiednio drobne ziarno. Ostatnio mielę coraz rzadziej w tygodniu. Zostawiam zabawy na sobote i niedziele.
W domu jest kawiarka Bialetti i aeropress (który jedzie z nami na wakacje i uwielbiam czarną kawe z niego).
Testowałem rózne kawy i marketowe i swiezo palone i kombinacje Robusty i Arabicy z róznych firm.

W domu na szybko jak nie mam swiezych ziaren uzywajm "dość" świeżej Lavazzy Qualita sORO Mountain grown (czarna). Pijemy jej około 0,5 kg tygodniowo. W sumie 6-7 kaw dziennie. Pijam Poniedziałkową i Czorną z Blenda, czasem świezej La Brasiliany Marfisy
Generalnie robie w kolbie doze 18-22g i zalewam na raty 25-30 sek. Wszystko ląduje w kubku 300ml i ma byc czarne mocne, mało kwaśne. Pije bez dodatków.

Od jakiegos czasu jednak żona która jest juz na permanentym HO i córka licealistka (pijące kawy mleczne) męczą mnie o automat. Nie mam czasu wstawac rano o 5:30 aby włączyc grzanie w Gagii (z dramatycznie małym bojlerem) a pozniej o 6 stac rano 20 minut i wszystko mielic, parzyc, ubijać (recznie ubijam piane na zimnym mleku i pozniej podgrzewam je parą). Musze kupic automat. 

Nie chce wydawac kasy na Jure E8. Mysle ze chciałbym sie zmiescic w 3-4kzł.

Prosze Was o podpowiedź zestawu automat + kawa + doza (ustawienia) które dadzą mi sensowne podwójne espresso (z profilem jak powyżej) i szybkie dobre lattemachiato albo cappuchino dla dziewczyn.

Maszynka bez ekranów dotykowych i nie szukam miliona wersji kawy. Ale chetnie z mozliwoscia podciągania parametrów i łatwym robieniem sensownego podwójnego espresso. Spieniacz prosty z automatyką myjącą. Raz w tygodniu moge wszystko rozebrac i wyczyscic. Gagie zostawie i bede sie mogl od czasu do czasu bawic.

Mogę podjechac gdzies we Wro na degustację i kupic całosc w sklepie stacjonarnym.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam
CODI
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2021, 10:44:11 wysłana przez CODI »
Wciąż poszukuje...

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Przejscie na automat z powodu wygody
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopad 2021, 20:12:04 »
Nie prościej i taniej postarać się o dobry młynek elektryczny?

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopad 2021, 20:27:17 »
Może taki, bez ekranów i zbędnych bajerów https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11468.0
, wygląda na solidną konstrukcję, teraz jest promocja, choć też trochę ponad budżet, ale myślę że warty rozpatrzenia.

Offline CODI

• Ekspres: Lelit Elisabeth, Aeropress, Phin, Bialetti.
  • Młynek: Hario Skelton + Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2021, 20:47:47 »
Nie młynek nie jest problemem jako że ostatnio głównie pije kawę już zmieloną. Zostawiam sobie zabawy z mieleniem na weekend a wtedy moge sie pobawić ręcznym młynkiem.
Sama Gaggia tez ma już ponad 10 lat i mimo moich starań długo nie pojedzie. Kosztuje to za duzo czasu aby zaparzyc sensownie 3 duze kubki kawy. Zaparzenie kawy dla grupy gości to już nieporozumienie totalne.

Wiem, że zmieściłbym się w budżecie kupując młynek za 1300 jak proponowana tu Eureka Mignion. Za 2700 kupię któryś z metalowych potworków z Włoch opisanych też na forum.

Ale nie chce się bawić ręcznie. Nie jestem smakoszem, czasem kombinuje ze smakiem ale szybko mi sie to nudzi (albo kończy się zakupiona kawa :). Dochodze do konsensusu smakowego i na jakis czas zostawiam wszystko bez mian. Wiem co lubię i udało mi się kilka razy podobna kawę wypić z automatu u znajomych (stare Saeco + dobra kawa) a nawet ostatnio na imprezie w knajpie. Na Andrzejkach stała Jura chyba x8 (albo podobna z wyglądu) i jakaś kawa Movenpick i dały radę. Moja żona była zachwycona cappucino. 

Czy we Wrocławiu znacie miejsce gdzie można porozmawiać o ekspresach i zobaczyć kilka z nich i co więcej może spróbować z któregoś kawy ? Jestem w stanie zapłacić za taką degustacje byle nie wtopić następnie pieniędzy na ekspres. Czytałem opowiadania ludzi z forum którzy wydali furę siana na drogą Jure i nie mogli pić z niej kawy.

Może taki, bez ekranów i zbędnych bajerów https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11468.0
, wygląda na solidną konstrukcję, teraz jest promocja, choć też trochę ponad budżet, ale myślę że warty rozpatrzenia.
Duzo poza budzetem i jak dla mnie to potencjalna mina. 16 lat stania w jakimś magazynie nie robi dobrze żadnemu urządzeniu mechanicznemu. Przewody giętkie i uszczelki mimo braku używania będą miały objawy starzenia. Nie wiem czy szafka dałaby rade udźwignąć 39 kg :). Czy tam jest tak jak w pralce betonowa płyta aby zrobic wagę :) (sorki nie mogłem sie powstrzymac)?

Pozdrawiam M
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2021, 21:11:59 wysłana przez CODI »
Wciąż poszukuje...

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopad 2021, 21:26:50 »
Czy tam jest tak jak w pralce betonowa płyta aby zrobic wagę
:) Po prostu kawał solidnego ekspresu. Może i racja z tymi uszczelkami, ale jakby spojrzeć na to ile plastyk się degraduje, to jeszcze trochę by pociągnął :)

Offline Bartolomeu

• Ekspres: Rota, Arrarex Caravel, V60, kawiarka, phin
  • Młynek: Q2, JE
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopad 2021, 21:37:53 »
Przy Armii Krajowej jest nextcoffee. Z tego co widziałem wybór jest przyzwoity ale w środku nie byłem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi