Autor Wątek: Bianca czy Elisabeth?  (Przeczytany 8183 razy)

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
Odp: Bianca czy Elisabeth?
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Grudzień 2021, 09:44:41 »
Jak dla mnie odpowiedź jest prosta - BIANCA.

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Grudzień 2021, 20:34:07 »
Cześć.
Pewnie cześć osób mnie kojarzy z misterium przygotowywania espresso a dokładnie z tematu "Pomóż mi robię espresso" :picardpalm:
Zastanawiam nad zakupem Lelit Bianca lub Mara X ale dobra bo nie o tym chciałem pisać.
Do poszukiwania nowego ekspresu skłonił mnie problem z akcesoriami szczególnie z tamperami, sitkami. W moim obecnym Lelit Anna PL41TEM brakuje mi po prostu możliwości dokupienia dynamometrycznego tampera czegoś w stylu Forced Tamper
Po co w ogóle o tym pisze? bo mam gdzieś mętlik w głowie i mieszane uczucia czy lepiej jeszcze poćwiczyć na Annie i dopiero przejść na wyższą półkę bo jeśli zdecyduje się na Biankę to dojdą kolejne zmienne i nie wiem czy to w moim wypadku będzie dobre i czy zamiast sobie ułatwić to utrudnię. W planach mam też jakieś szkolenie.
Co o tym myślicie? Co byście zrobili na moim miejscu?

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Grudzień 2021, 21:52:11 »
Ja bym kupił Biancę :)

Offline kenni79

• Ekspres: Bianca
  • Młynek: Mahlkönig X54
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Grudzień 2021, 10:08:17 »
Ja kupilem  :mrgreen:

Offline Mroowkojad

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: Sculptor 078S
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Grudzień 2021, 13:53:31 »
lepiej jeszcze poćwiczyć na Annie i dopiero przejść na wyższą półkę

Stanowczo poćwicz na Annie - jeżeli motywacją do przesiadki jest 'potrzeba' zakupu tampera dynamometrycznego, to znaczy, że Bianca tym bardziej utrudni ci naukę. Zwykły tamper wystarcza 99% uzytkowników. Daje się wyuczyć wyczucia siły nacisku.

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Grudzień 2021, 15:29:40 »
A ja akurat rekomendowałbym odwrotnie. Jeśli jest możliwość to kupić Biance skoro się podoba i mieć pewność, że robisz na maszynie ze znacznie wyższej półki i to nie maszyna Cię ogranicza.
Ja na początku też kupiłem tamper dynamometryczny i już po 2-3 dniach z niego zrezygnowałem a po kolejnych 2 osiągnąłem powtarzalność na standardowym. Ta dynamometrzyczność moim zdaniem skupia człowieka na sile, a odciąga od płaskiej powierzchni kawy w kolbie po tampingu.

Co do zmiennych to też nie demonizowałbym, bo profilera możesz w praktyce używać bez profilowania otwierając po prostu na 9 bar na cały czas ekstrakcji.

"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi