Autor Wątek: porównanie modeli Jura E6 Platinium(EB) vs MIELE Silver Edition CM 6160  (Przeczytany 3575 razy)

Offline RPa

• Ekspres: NIVONA CafeRomatica 725
Proszę o radę lub jakiekolwiek podpowiedzi, czas goni. Chodzi o zakup nowego ekspresu ciśnieniowego JURA E6 czy MIELE CM 6160.

Offline Jura2000 Mężczyzna

• Ekspres: Jura Z10, Bialetti New Venus 4tz, AeroPress, Dripper Kalita
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: porównanie modeli Jura E6 Platinium(EB) vs MIELE Silver Edition CM 6160
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopad 2021, 12:55:47 »
Mam ekspresy automatyczne Jura od 13 lat i nigdy z nimi nie miałem problemów. Oprócz tego wydaje mi się, że tylko Jura ma dozę 16g.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopad 2021, 13:12:33 »
Proszę o radę lub jakiekolwiek podpowiedzi, czas goni. Chodzi o zakup nowego ekspresu ciśnieniowego JURA E6 czy MIELE CM 6160.
Piłem kawy z wielu domowych automatów. Zawsze zwyciężala Jura. Blisko Jury była tylko Nivona. Miele to świetna marka AGD, ale akurat nie miałem okazji „pomacać”. Warto dotrzeć w miejsce, gdzie ktoś Ci zrobi prezentację ekspresów i z obu wypijesz kawę. To jednak wydatek ok. 4 tys. PLN i sprzęt, który ma sprawiać frajdę. Znam ludzi, dla których smak kawy ma drugorzędne znaczenie nad funkcjonalnością. Wręcz kawa, to dla nich tylko kawa.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopad 2021, 13:21:40 »
Kilka lat temu ekspresy Miele miały w środku Saeco.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopad 2021, 13:57:25 »
Jeśli się nic nie zmieniło, to nie kupiłbym Miele. Miałem automat Saeco Philips (jeszcze gdzieś leży w piwnicy) i działał poprawnie, ale kawa nie umywała się do Jury czy Nivony.

Offline RPa

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopad 2021, 17:09:08 »
Dzięki za info, mój pierwszy ekspres to był Saeco kupiony w Media Markt i do czasu jak go nie oddałem do serwisu było w miarę OK. Było to jednak wieki temu. Obecnie mam leciwą Nivonę 725 (prawdopodobnie w środku sporo jest z Jury - tak mi powiedzieli w serwisie), ale powoli się kończy więc postanowiłem zakupić Jurę lub właśnie Miele (mam pralkę i jest REWELACYJNA). Chcę więc zaczerpnąć informacji od doświadczonych "kawoszy" dla porównania obu firm i modeli. Ceny obu są zbliżone, choć dużo więcej funkcji ma Miele (np. WiFi, i o dziwo robienie różnych herbat).

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopad 2021, 20:13:24 »

Później  miały w środku  Jurę.  Miele sam ekspresów i nie robi.  Jura vs. Miele  to faktyczne Jura contra Jura.  :-D

Pralka Miele jest jak najbardziej ok. (choć  Miele dziś to już  nie to co dawniej, niestety).
Ekspres Miele to  tylko żart marketingowców. 
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2021, 20:16:26 wysłana przez ROSS JB »

Offline kathumax

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopad 2021, 13:52:38 »
Ja ostatnio wybierałem i wziąłem w końcu Miele 6160 - naszym zdaniem kawa smakuje równie dobrze jak ta z Jury, wykonanie też bardzo dobre, do tego ma wyjmowany blok - duży plus. Tylko, że ja jestem zwykłym użytkownikiem, a nie kawowym freakiem, więc mogę nie dostrzegać niuansów smakowych...
Informacja kontekstowa od moderatora:
Kathuamax nie przedstawił nigdy dowodów na wyższość ceramicznych żaren względem stalowych, w popularnych urządzeniach automatycznych do zaparzania kawy. Jest to jego prywatna opinia.

Offline RPa

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopad 2021, 23:34:32 »
Dziękuję za podpowiedzi. Interesuje mnie jak długo używasz Miele 6160 i czy faktycznie robi herbatę. Czy jest po prostu wrzątek lub inna gorąca woda w zależności co chcemy wypić: czarną, zieloną czy żółtą.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi