Autor Wątek: Ekspres delonghi  (Przeczytany 25056 razy)

Offline akwarium

Ekspres delonghi
« dnia: 17 Listopad 2021, 15:54:53 »
Witam,
Przed zakupem ekspresu do kawy, chciałbym poradzić ekspertów na temat, dobrego wyboru ekspresu do kawy. Dodam tylko, że w tym temacie jestem laikiem, oraz obejrzałem trochę filmików na youtubie, więc wiedzę mam:)
Po przejrzeniu masy ofert ekspresów,  wybrałem wg mnie 3 najciekawsze urządzenia:
1. Ekspres DELONGHI Dinamica ECAM 350.75.S - cena około 2700zł
2. DELONGHI Dinamica ECAM 350.50.SB - cena około 2500zł
3. Ekspres DELONGHI ECAM 23.460.B - cena około 1900zł
Proszę o poradę który z tych 3 ekspresów jest najlepszy oraz który najlepiej parzy kawę :)

Offline Grzegorz.

Odp: Ekspres delonghi
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2021, 08:54:26 »
Co Cię skłoniło do skupieniu się na ekspresach De'Longhi ?
Widzę że wybierasz spośród modeli zawierających karafkę. Podobno takie rozwiązanie wymaga dodatkowych czynności konserwacyjnych.
Nie myślałeś nad Dinamica ECAM 350.35 ?

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2021, 13:41:31 »
@Grzegorz. Ten model jest dobry, ale sugerowałbym kupić mój, który bywał ostatnio w cenie ok. 2400.
Z rozmów z serwisantem wiem, że seria esam jest solidniejsza.

Konserwacja karafki jest banalnie prosta:

Ja szukałem automatu dobrej jakości, gdzie przy ustawieniu mocy młynek dozuje więcej kawy (niestety nie wszystkie mają taką możliwość), młynek z dość szeroką regulacją i blok zaparzający nie wymagający smarowania jak w saeco,  Siemens czy Melitta. Tak wybór padł na Delonghi esam 420.80TB.
Nie chciałem automatu z systemem spieniającym znaczy karafką,  ale taki rynek, że nie można kupić dobrej jakości automatu tylko z dyszą,  a jak jest to np. Jura,  gdzie zaparzacza nie da sie wyjąć. A tekstu o automatycznym płukaniu można sobie darować. Niech każdy użytkownik takiego automatu dobierze się po roku do środka i zobaczy jaki syf tam jest.
Automat spełnia moje wymagania,  robi pyszną kawę (mam też kolbę, do której mogę porównać), więc czego chcieć więcej.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 13:44:39 wysłana przez Makgajwer »

Offline Grzegorz.

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2021, 19:55:07 »
No właśnie zauważyłem że w De'Longhi praktycznie wszystkie modele automatyczne posiadają karafkę na mleko.
Powiedz mi proszę @Makgajwer czy w Twoim modelu po wyjęciu karafki jest możliwość korzystania z samej dyszy. Interesuje mnie też kwestia płukania tego rozwiązania z karafką. Czy ten dekielek może funkcjonować bez dedykowanego pojemnika ? Na przykład w celu zaciągnięcia czystej wody z kubka żeby przepłukać ten system mleczny ? Dlatego o to pytam, bo automatyczne płukanie po zrobionej kawie mlecznej może nie być wystarczające, a nie wiem czy są tam jakieś czujniki, które determinują używanie tylko załączonego pojemnika.

Wspominasz, że seria ESAM jest solidniejsza. Masz na myśli tylko i wyłącznie Perfecta ESAM ?
No i jakie elementy/ części są solidniejsze i jak to się przekłada na awaryjność, czy też prace ekspresu ?
Zastanawia mnie w tym modelu co polecasz moc 1350 W. Nie wpływa to na wyraźnie dłuższy czas nagrzewania ?

Skoro już wspomniałeś o serwisancie, to w takim razie proszę serwisantów oraz majsterkowiczów będących na tym forum o wskazanie różnic w konstrukcji poniższych serii ekspresów De'Longhi:
Dinamica ECAM 350 (350.50 i odpowiednik bez karafki 350.35)
Autentica ETAM 29.(29.660 i odpowiednik bez karafki 29.510)
Perfecta ESAM 420.(420.40 odpowiednika bez karafki nie znalazłem).

Kwestia wymiarów, pojemności pojemnika na wodę czy na kawę oraz ilość kaw jest dla mnie nieistotna. Generalnie interesują mnie słabsze punkty w jednej serii czy też jakieś lepsze rozwiązania/ części w innej i jak to się przejawia na codzienną obsługę/ konserwację oraz awaryjność.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2021, 20:16:38 wysłana przez ranGo »

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudzień 2021, 20:59:01 »
@Grzegorz.
Po wyjęciu karafki wpinasz w to miejsce dyszę do gorącej wody. Płukanie możesz dodatkowe uruchomić z panelu sterowania. Ja zawsze tak robię przed wyłączeniem ekspresu. Raz na 2 czy 3 dni zdejmujesz z pojemnika na mleko górną pokrywę,wyjmujesz pokrętło i całość z rurką płuczemy. Są odpowiednie filmy na YT.
Ja jak możesz przeczytać w mojej recenzji w dziale automaty tylko parę razy używałem systemu do spienienia. Mam kolbę i wolę tam dyszą spieniać, gdzie konserwacja jest mniej upierdliwa. Wystarczy przepłukać w kubku z wodą i raźna jakiś czas użyć 30 ml płynu Rinza do czyszczenia dysz.
Niestety takie czasy, że niema dobrych automatów jak mój tylko z dyszą, a taki najlepiej bym kupił. Jest Jura, ale nie chciałem, bo brak możliwości wyjęcia bloku do czyszczenia.

Moc nie ma znaczenia czy 1300czy 2000 ponieważ ja zawsze przynajmniej pół godziny przed włączam, wtedy przynajmniej filiżanka na górze się ogrzeje.

Offline kathumax

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudzień 2021, 14:06:42 »
Model 510.55, z tego co pamiętam, ma i karafkę i możliwość ręcznego spieniania mleka dyszą.
Informacja kontekstowa od moderatora:
Kathuamax nie przedstawił nigdy dowodów na wyższość ceramicznych żaren względem stalowych, w popularnych urządzeniach automatycznych do zaparzania kawy. Jest to jego prywatna opinia.

Offline maciek_kawosz

• Barista Caffe
    • Recenzje Ekspresów do kawy
  • Ekspres: Siemens EQ.500 TP503R09
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudzień 2021, 23:45:26 »
Hej moim zdaniem nie warto przepłacać i wybrałbym

Ekspres DELONGHI ECAM 23.460.B  :bry:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudzień 2021, 17:36:51 »
A Ty dla nich pracujesz, że u Ciebie na blogu można przeczytać, że najlepszy ekspres kolbowy to De Longhi na pierwszym i drugim miejscu, a na trzecim Zelmer.. Nie bardzo rozumiem o co w takich porównaniach może innego chodzić niż płatna reklama.

Offline Grzegorz.

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudzień 2021, 19:10:27 »
Model 510.55, z tego co pamiętam, ma i karafkę i możliwość ręcznego spieniania mleka dyszą.
Skonsultowałem to zagadnienie z De'Longhi i otrzymałem informację że poniższe modele posiada zarówno karafkę jak i możliwość ręcznego spieniania.

1. ECAM550.75
2. ECAM550.85
3. ECAM650.75
4. ECAM650.55
5. ECAM650.85
6. EPAM960.75
7.ECAM510.55
8. ECAM45.760
9. ETAM36.365

Może komuś okaże się przydatna ta informacja

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi