Ankieta

Którą kolbę kupilibyście dla siebie?

Sage Dual Boiler
2 (9.1%)
Bellezza Bellona
1 (4.5%)
Lelit Elizabeth
9 (40.9%)
Żaden z powyższych, wpisz w komentarzu swój wybór, dla utrudnienia uzasadnij 🙂
10 (45.5%)

Głosów w sumie: 19

Autor Wątek: Ekspres i młynek za 5-7 tys.  (Przeczytany 12992 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Ekspres i młynek za 5-7 tys.
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Listopad 2021, 12:57:32 »
Parametry fizyko-chemiczne wody z sieci wodociągowej, od nieznacznie do bardzo mocno, ulegają zmianom, częściej lub rzadziej, ale ulegają.
Generalnie, filtry sendymentacyjne i węglowe dla wody do spożycia z miejskich sieci wodociągowych, to moim zdaniem podstawa.
A dlaczego woda gorsza z wymieniaczy?
No właśnie przez ich działanie, czyli wymianę jonów wapnia i magnezu na jony sodu. Taka woda nie nadaje się nawet do podlewania roślin bo marnieją. Szkodliwe są zarówno niedobory, jak i nadmiary pierwiastków, brak odpowiednich proporcji.
Pół biedy jeśli masz stację dającą możliwość mieszania wody zmiękczonej z wodociągową.

Myślałem że mit wyższej jakości wody szczególnie z plastikowych butelek już dawno został obalony.
Nie o tym tu rozmawiamy i nie ma tu mowy o jakimkolwiek micie  :-)
Istotą jest dostarczenie do naszego organizmu wody o jak najlepszych parametrach. Czy natrafisz na taką w butelce, sieci, studni itp., czy będziesz musiał podeprzeć się odpowiednimi urządzeniami, to już inna sprawa.
Instalacja grzewcza obejdzie się innymi parametrami.
Woda z wodociągów podlega ścisłej i stałej kontroli i musi się mieścić w określonych parametrach dopuszczalności związków w niej zawartej w przeciwieństwie do butelkowanej.Jeżeli nie ma jakiś starych instalacji wodociągowych które nadają się już do wymiany to woda powinna dotrzeć do Ciebie taka sama.
Zdarzały się przypadki producentów gdzie butelkowana była zwykła kranówa albo jeszcze gorzej po przebadaniu woda nie spełniała norm do spożywania.
Poczytaj o plastiku w którym woda przebywa i który się utleniania i uwalnia związki chemiczne nie wspominając już o mikro platiku który prawie zawsze w niej występuje i jaki to ma wpływ na zachorowalność na raka.
Woda z plastikowej butelki jest tragiczna i to czuć nawet w smaku , tak samo jak odrazu wyczuję różnicę w smaku coli z butelki szklanej a plastikowej.
Filtry sprzedawane  lub zalecane przez producentów ekspresów działają na tej samej zasadzie tylko na mniejszą skalę.
Akurat mam dużo roślin w domu i jeszcze żaden mi nie padł wliczając w to parę delikatnych storczyków które też są podlewane cały czas taką wodą, więc Twoja teza wogóle się sprawdza.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2021, 13:12:35 wysłana przez Artisz »

Offline darellus Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Listopad 2021, 14:32:05 »
Woda z wodociągów podlega ścisłej i stałej kontroli i musi się mieścić w określonych parametrach dopuszczalności związków w niej zawartej
Owszem.
Np. norma dopuszcza odczyn w granicach 6,5-9,5 pH. Jak każdy parametr, może ulec zmianie, ale dalej jest w normie, mając lub nie, negatywny wpływ na miedziany bojler. Dopuszcza też twardość 30 dGH, a to już w zasadzie kamień płynący z kranu. Dalej, azbest do 70 włókien/dm3, aluminium do 200 µg/l i wiele innych tego typu związków. Nie wiem jak inni, ale ja wolę wodę bez azbestu.
Dosyć mocno zluzowano wymagania co do zawartości zanieczyszczeń toksycznych w wodzie pitnej takich jak: rtęć, selen, amoniak, cyjanki, węglowodory. Mało tego, norma milczy w temacie dopuszczalnego skażenia substancjami promieniotwórczymi... No więc z kranu może płynąć syf, ale mieszczący się w normie, i nikt ze stacji uzdatniania nawet się nie zająknie, bo zgodnie normą: woda zdatna do picia.
Taką zmianę parametrów miałem na myśli, a wszystko w granicach normy ;-)

Cytuj (zaznaczone)
Filtry sprzedawane  lub zalecane przez producentów ekspresów działają na tej samej zasadzie tylko na mniejszą skalę.
No przecież nie będą zalecać drogich w kupnie i instalacji sensownych rozwiązań :-)
Kiedyś sprawdzałem, woda ze świeżego wkładu brity ma 4 dGH i odczyn lekko kwaśny, nie pamiętam dokładnie ile. A co do przydatności tej wody do spożycia mam podobne zdanie jak przy domowych uzdatniaczach.

Cytuj (zaznaczone)
Akurat mam dużo roślin w domu i jeszcze żaden mi nie padł wliczając w to parę delikatnych storczyków które też są podlewane cały czas taką wodą, więc Twoja teza wogóle się sprawdza.
Nie wiem jaki masz system i jaką konkretnie masz na wyjściu wodę.
Moje doświadczenie jest takie, że woda ze zwykłej domowej stacji zmiękczającej jest niesmaczna, a podlewane nią rośliny marnieją. O braku możliwości utrzymania akwarium roślinnego w świetnej kondycji już nawet nie wspomnę.
Zła jakość wody w filiżance kawy wyczuwalna jest natychmiast. Natomiast negatywny wpływ na nasz organizm wody o nienaturalnych proporcjach pierwiastków to proces długotrwały.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2021, 14:35:57 wysłana przez darellus »

Offline Tadzik

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Listopad 2021, 19:38:38 »
Sól w zmiękczaczu, jaki posiadam, używana jest tylko do czyszczenia złoża, także nie ma żadnego posmaku. Przed zmiękczaczem mam filtr sznurkowy zwykły, za mam filtr węglowy, wymieniamy co około 3 msc, duży. Ostatnio dołożyłem sobie jeszcze odżelaziacz przed kranem w kuchni. Wodę, wg badań ZGK, mam 7,6 pH +/- 0.1, surową koło 19 stopni niemieckich, zmiękczone do 5 stopni.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #48 dnia: 17 Listopad 2021, 21:41:31 »
Sól w zmiękczaczu, jaki posiadam, używana jest tylko do czyszczenia złoża, także nie ma żadnego posmaku. Przed zmiękczaczem mam filtr sznurkowy zwykły, za mam filtr węglowy, wymieniamy co około 3 msc, duży. Ostatnio dołożyłem sobie jeszcze odżelaziacz przed kranem w kuchni. Wodę, wg badań ZGK, mam 7,6 pH +/- 0.1, surową koło 19 stopni niemieckich, zmiękczone do 5 stopni.
Większość zmiękczaczy działa na takiej zasadzie jak twój, solanka jest używana tylko do płukania żeby zregenerować i zdezynfekować złoże jonowymienne. Jonów sodu które później oddaje do wody wogóle nie czuć w smaku.
Darellus pisze że z wodociągów płynie syf gdzie można sobie wejść na stronę i sprawdzić z każdego kwartału ostatnich lat parametry fizykochemiczne i  mikrobiologiczne swojej wody w kranie, a nie zdaje sobie sprawy jaki syf pije z butelek bo żaden producent nawet nie podaje żadnej analizy z laboratorium oprócz zawartości minerałów i marketingowych sloganów jaka to ich woda jest super.
Jakby tego było mało później jeszcze nabiera smaku i dodatków z rakotwórczych jednorazowych butelek. Ciekawe czy wie dlaczego nie zaleca się używać wielokrotnie tych wspaniałych opakowań tylko wyrzucać?
Każdy robi co uważa, więcej się już nie wypowiadam w tym temacie.

« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2021, 21:45:42 wysłana przez Artisz »

Offline darellus Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Listopad 2021, 22:45:39 »
Artisz, po co ta konfabulacja? Nigdzie nie napisałem, że z wodociągów płynie syf.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Listopad 2021, 22:50:43 »
terefere...temat przerabiany już na forum kiedyś. Zarówno producenci wody butelkowanej jak i wodociągi będą gadać swoje. Plusem wody wodociągowej jest to, że jest tania, ale bardzo niestabilna jeśli chodzi o mikro i makroelementy. Wodę wodociągową w większości sprawdza się na wyjściu, a co płynie w rurach parę kilometrów dalej to już nikogo nie obchodzi. A płynie cały potok syfu ze starych rur. A czy filtry we wodociągach wyłapią wszystko no nie- wg parazytologów do części zakażeń np.: tasiemcem dochodzi też w wyniku picia nieprzegotowanej wody kranowej (to tak w ramach ciekawostki). W dodatku mamy już tyle plastiku, prohormonów, antybiotyków w obiegu wodnym, że głowa mała. Kluczowe jest ujęcie wody. Dla przykładu Poznań pozyskuje wodę ze źródeł podziemnych i całe jedno podpoznańskie osiedle jest pod takie zasilanie podłączone więc dla mnie spoko oraz ze źródła rzecznego- czyli filtrujemy to co ktoś wcześniej spuścił , wylał na pola, wrzucił do rzeki itp. To tyle w kwestii czystości. Sam mam zmiękczacz wody i oczywiście na poziomie dh6-8 mycie jest przyjemne, zupy smaczniejsze, kawa też, ale do spożycia lub samej instalacji i wymywania jonów miedzi z instalacji bezpieczniejsza jest twarda woda. Co do butelkowanej to przypomnę, że stosowane od jakiegoś czasu opakowania pet podlegają ścisłym obostrzeniom np.: na brak zawartości określonego bisfenolu, konieczne są badania migracji cząstek więc skoro jesteśmy w stanie wykluczyć migrację cząstek w określonych powłokach lakierniczych to skutecznie robimy to z butelkami plastikowymi. Oczywiście zgniecenie butelki i użycie jej ponownie nie jest bezpieczne. Oczywiście ważne jest też przechowywanie takiej wody. Wnioski niech każdy wyciąga sam...ale raczej sprowadza się to wyboru w stylu "między dżumą, a cholerą". Pić i tak trzeba...

Offline Tadzik

« Odpowiedź #51 dnia: 17 Listopad 2021, 23:34:57 »
Dobra panowie, trochę zboczyliśmy z głównego tematu. Moglibyście opisać różnice pomiędzy SDB, Elizabeth i Belloną?
1. Nagrzewanie na pewno wygrywa SDB, później pewnie na równi pozostali?
2. Ilość i szybkość wody z wylewki wygrywa Eliza, z tym, że pobiera wodę głównie z bojlera pary (miedzianego), na drugim Bellona i SDB
3. Produkcja pary i szybkość spieniania wygrywa Eliza, druga Bellona, trzecie SDB?
4. Rozumiem, że każda z nich robi bardzo dobrą kawę?
5. Ilość udogodnień - SDB, Bellona, Eliza?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Listopad 2021, 23:39:51 »
Z grubsza tak, może z wyjątkiem produkcji pary (Bellona i Sage ze swoim większym bojlerem parowym może mieć przewagę nad Elizabeth) oraz udogodnień - poza zewnętrznym zbiornikiem nie widzę jakichś przewag Bellony....
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2021, 23:57:03 wysłana przez skansen »

Offline Tadzik

« Odpowiedź #53 dnia: 18 Listopad 2021, 00:20:46 »
Z grubsza tak, może z wyjątkiem produkcji pary (Bellona i Sage ze swoim większym bojlerem parowym może mieć przewagę nad Elizabeth) oraz udogodnień - poza zewnętrznym zbiornikiem nie widzę jakichś przewag Bellony....

A na ile cappu jesteś spienić mleka bez czekania? I ile trzeba czekać, żeby się na produkowało na następne? Robisz np. 2 x espresso, spieniasz i ponownie?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Listopad 2021, 00:44:46 »
Dwa spieniam bez problemu. Jak potrzeba więcej na raz to robię w cyklu kawy - mleko itd.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2021, 00:49:18 wysłana przez skansen »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #55 dnia: 18 Listopad 2021, 09:46:47 »
Dobra panowie, trochę zboczyliśmy z głównego tematu. Moglibyście opisać różnice pomiędzy SDB, Elizabeth i Belloną?
1. Nagrzewanie na pewno wygrywa SDB, później pewnie na równi pozostali?
2. Ilość i szybkość wody z wylewki wygrywa Eliza, z tym, że pobiera wodę głównie z bojlera pary (miedzianego), na drugim Bellona i SDB
3. Produkcja pary i szybkość spieniania wygrywa Eliza, druga Bellona, trzecie SDB?
4. Rozumiem, że każda z nich robi bardzo dobrą kawę?
5. Ilość udogodnień - SDB, Bellona, Eliza?
Po czym wywnioskowałeś że SDB nagrzewa się najszybciej, wydaję mi się że wszystkie będą podobnie, tak samo nie wiem dlaczego Elizabeth z mniejszym bojlerem ma mieć lepszą produkcję pary od Bellony, powinno chyba być na odwrót?

Offline Tadzik

« Odpowiedź #56 dnia: 18 Listopad 2021, 10:17:56 »
Po czym wywnioskowałeś że SDB nagrzewa się najszybciej, wydaję mi się że wszystkie będą podobnie, tak samo nie wiem dlaczego Elizabeth z mniejszym bojlerem ma mieć lepszą produkcję pary od Bellony, powinno chyba być na odwrót?

No tak w recenzji jakiejś było, bojlery pewnie podobnie szybko, ale dodatkowa grzałka w grupie ma to przyspieszyć.
A przy 3,4 i 5 to strzelałem kolejność i zostawiłem znak zapytania na koniec 🙂
Jak w Bellonie przy większych ilościach robionych kaw pod rząd?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Listopad 2021, 10:26:19 »
Dokładnie tak-grzałka w grupie "robi robotę", do tego bojlery w SDB pracują jednocześnie.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2021, 11:16:31 wysłana przez skansen »

Offline Tadzik

« Odpowiedź #58 dnia: 18 Listopad 2021, 11:08:01 »
Artisz, a jest możliwość sterowania inteligentną wtyczką w Bellonie?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #59 dnia: 18 Listopad 2021, 11:20:21 »
Dokładnie tak-grzałka w grupie "robi robotę", do tego bojlery w SDB pracują jednocześnie.
SDP i Bellona będą potrzebować podobnego czasu do nagrzania i w obydwu przypadkach nagrzewają się też dwa bojlery jednocześnie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi