Ankieta

Którą kolbę kupilibyście dla siebie?

Sage Dual Boiler
2 (9.1%)
Bellezza Bellona
1 (4.5%)
Lelit Elizabeth
9 (40.9%)
Żaden z powyższych, wpisz w komentarzu swój wybór, dla utrudnienia uzasadnij 🙂
10 (45.5%)

Głosów w sumie: 19

Autor Wątek: Ekspres i młynek za 5-7 tys.  (Przeczytany 12930 razy)

Offline Tadzik

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
Odp: Ekspres i młynek za 5-7 tys.
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Listopad 2021, 12:53:46 »
Z informacji podanych na stronie Lelit wynika że Elizabeth ma bojler pary i wrzątku 600ml i używanie wrzątku z bojlera pary nie jest akurat dobrym rozwiązaniem.

Rozumiem, że chodzi o to, że woda jest tam podgrzewana do ponad  100 stopni wielokrotnie?
A jak to jest rozwiązane w innych modelach? Można ustawiać temperaturę tej wody?

Do samochodu, roweru zainteresowałbym się ekspresami gazowymi - ma je w ofercie m.in. Astoria i Fracino.

Jeśli zaś miałby to być zestaw przewoźny do użytku w miejscach gdzie jest stałe zasilanie elektryczne to zainteresowałbym się Elektrą Vervę  i Decent Espresso XXL.

Myślałem raczej o takim ala food truck, tylko z kawą, czekoladą i herbatą. W sumie przerobić jakiegoś dostawczaka też chyba nie głupi pomysł. Tylko pewnie wymagania sanepidu takie wygórowane, jak do foodu.

Offline El Espreesso

• coffeesite.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Coffeesite.pl
  • Ekspres: Bezzera, ECM, Profitec, Rocket, Rancilio, La Pavoni, Quick Mill, Elektra, Jura.
  • Młynek: Ceado, Macap, Fiorenzato, Bezzera, Rancilio, ECM, Profitec.
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Listopad 2021, 13:36:43 »
dzień dobry! serdecznie zapraszamy do kontaktu z nami, pomożemy w wyborze, doradzimy, przedstawimy najlepsze rozwiązanie  i przygotujemy ofertę w atrakcyjnej cenie :)
prosimy o mail na [email protected] z numerem telefonu, od razu się skontaktujemy
Pozdrawiamy, zespół Coffeesite

Ja tam bym zamiast tego wywodu wkleił zdjęcie salonu i napisał "zapraszamy" bo tak to niewiele wnosi wiedzy dla innych hehe

W naszym przekonaniu sugerowanie wizyty w showroomie przełoży się na możliwość obejrzenia w jednym miejscu kilkudziesięciu modeli ekspresów oraz młynków różnych producentów. Podczas takiej wizyty chętnie dzielimy się z naszymi klientami wiedzą techniczną i doświadczeniem, co przekłada się na konkretną pomoc niezbędną do podjęcia decyzji o zakupie tego typu urządzeń ;)

The best coffee solutions!

Rabaty na ekspresy, młynki, akcesoria i kawę!

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Listopad 2021, 15:13:54 »
Z informacji podanych na stronie Lelit wynika że Elizabeth ma bojler pary i wrzątku 600ml i używanie wrzątku z bojlera pary nie jest akurat dobrym rozwiązaniem.

Rozumiem, że chodzi o to, że woda jest tam podgrzewana do ponad  100 stopni wielokrotnie?
A jak to jest rozwiązane w innych modelach? Można ustawiać temperaturę tej wody?
Lepsze rozwiązanie jest jak leci z tego co do kawy,  tak jak w Bellonie i temperaturę bojlera można łatwo zmienić  na PID.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Listopad 2021, 15:46:15 »
Nie wpływa to jednak w żaden negatywny sposób na smak, zapach czy inne właściwości wody. Pod linkiem poniżej możesz zobaczyć działanie wylewki w praktyce i porównać z jej działaniem z Sage DB który pobiera wodę z bojlera. Moja Elizabeth ma starszą wersję pompy, nowa jest cichsza. Zaleta takiego rozwiązania to nie tylko szybszy wypływ wrzątku ale także jego wyższa temperatura rzędu 98stopni...
https://youtu.be/ZOvcCzUy3pg?t=95
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 16:18:14 wysłana przez skansen »

Offline kuguar

« Odpowiedź #34 dnia: 16 Listopad 2021, 17:00:57 »
Nie wpływa to jednak w żaden negatywny sposób na smak, zapach czy inne właściwości wody.
Herbaciarze pewnie by się nie zgodzili. Odradzają używanie drugi raz nawet jednokrotnie zagotowanej wody. Argumentami są zwiększenie mineralizacji w wyniku odparowania czystej wody (zależnie od częstości wymieniania/dolewania wody do bojlera) oraz odtlenianie (natlenienie jest właśnie niby ekstraktorem/nośnikiem smaku).

Uściśliwszy to co powyżej, trzeba jednak dodać, że z tego co czytałem Elizabeth nie podaje czystej wody z bojlera parowego a miesza z kawowym, więc efekt jest mniejszy. Ponadto, owo rozważanie jest czystko teoretyczne i jego wpływ pewnie i tak jest minimalny (czyt. niewyczuwalny). Ponadto, bojler jest zamknięty, więc po jakimś czasie ustala się pewna równowaga (nie następuje dalsze odparowywanie) a nadto, temperatura wrzenia jest wyższa (więc efekt też mniejszy).
Najlepiej zrobić cupping: przygotuj po dwie czarki dobrej kawy oraz herbaty (być może efekt w herbacie jest bardziej widoczny). W czajniku pogotuj z pół godziny wodę a po chwili (albo np. w spodzie od kawiarki) świeżą i zaparz, porównaj smaki. Nie ma różnicy? No to git :)
Bez używania słowa negatywny, ale wpływ na "inne właściwości wody" raczej już jest (np umierają różne mikroorganizmy :).

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #35 dnia: 16 Listopad 2021, 19:58:20 »
Nie wpływa to jednak w żaden negatywny sposób na smak, zapach czy inne właściwości wody. Pod linkiem poniżej możesz zobaczyć działanie wylewki w praktyce i porównać z jej działaniem z Sage DB który pobiera wodę z bojlera. Moja Elizabeth ma starszą wersję pompy, nowa jest cichsza. Zaleta takiego rozwiązania to nie tylko szybszy wypływ wrzątku ale także jego wyższa temperatura rzędu 98stopni...
https://youtu.be/ZOvcCzUy3pg?t=95
Oczywiście że ma, nie będę tego powielał, wystarczy trochę poczytać.
Samemu tego nieraz doświadczyłem w moim poprzednim ekspresie HX Bezzery jak przez dłuższy czas bojler pary nie był opróżniany widać było w szklance pod światło zawiesinę z wytrąconych minerałów, smaku i zapachu nawet nie ma co porównywać. Musiałbyś kupować wodę demineralizowaną lub z filtra odwróconej osmozy ale i tak nie rozwiąże to problemu wielokrotnego gotowania tej samej wody.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 20:05:04 wysłana przez Artisz »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Listopad 2021, 20:15:42 »
Nie wpływa to jednak w żaden negatywny sposób na smak, zapach czy inne właściwości wody.
Herbaciarze pewnie by się nie zgodzili. (...)
Najlepiej zrobić cupping: przygotuj po dwie czarki dobrej kawy oraz herbaty (być może efekt w herbacie jest bardziej widoczny). W czajniku pogotuj z pół godziny wodę a po chwili (albo np. w spodzie od kawiarki) świeżą i zaparz, porównaj smaki. Nie ma różnicy? No to git :)
Herbaciarzy na pewno nie zadowoli tego typu rozwiązanie. Natomiast w codziennym użytku jest OK-mam ekspres ponad dwa lata i bardzo chwale sobie tę wylewkę. Robiłem "cupping" i różnicy w smaku nie było. Sam bojler jest stosunkowo niewielki -600ml z czego woda zajmuje ok 400ml, to niewiele więcej niż ma bojler kawowy. Przy częstym korzystaniu z wylewki woda szybko się wymienia. Do tego raz na tydzień opróżniam go "do odcięcia" żeby dodatkowo go przepłukać. Mam oczywiście też zwykły czajnik i większe ilości wrzątku czerpię z czajnika.

Następca Elizabeth oprócz podłączenia do wody musi mieć też równie dobrą lub lepszą wylewkę ;) 
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 20:25:07 wysłana przez skansen »

Offline Tadzik

« Odpowiedź #37 dnia: 16 Listopad 2021, 20:17:57 »
Do samochodu, roweru zainteresowałbym się ekspresami gazowymi - ma je w ofercie m.in. Astoria i Fracino.

Jeśli zaś miałby to być zestaw przewoźny do użytku w miejscach gdzie jest stałe zasilanie elektryczne to zainteresowałbym się Elektrą Vervę  i Decent Espresso XXL.

Ta Elektra najtaniej 12300 zł, na innych widziałem 17000 zł 🙂 a tej drugiej maszyny nawet nie znalazłem w PL serwisach. Oprócz zbiornika na 5L nie widziałem nic, żeby się wyróżniało. Mniejsza z tym, nie o tym temat 🙂

Podejrzewam, że ja nie wyczułbym różnicy w smaku, ale podejrzewam, że herbaciarze (jak pisze kolega kuguar) mieli by obiekcje 🙂
Niemniej jednak martwi mnie ten bojler miedziany, czy aby na pewno nie wpływa jakoś negatywnie na zdrowie, jak użytkownik Artisz pisał. W sumie to raczej nie powinien, bo nie byłby dopuszczony do spożywki.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Listopad 2021, 20:21:46 »
Decent jest dostępny chyba tylko bezpośrednio u producenta: https://decentespresso.com/ .
Natomiast skoro jest dopuszczenie do sprzedaży w UE i USA to zakładam, że produkt jest bezpieczny...

Offline Tadzik

« Odpowiedź #39 dnia: 16 Listopad 2021, 20:34:35 »
Decent jest dostępny chyba tylko bezpośrednio u producenta
Natomiast skoro jest dopuszczenie do sprzedaży w UE i USA to zakładam, że produkt jest bezpieczny...

W przeliczeniu niecałe 20 k zł 🙂 ale to już widzę zaawansowany technologicznie sprzęt

Wracając do głównego wątku, to nadal waham się pomiędzy Elizą, a SDB. Co do Bellony, narazie za mało informacji, ale też po głowie chodzi.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 21:09:44 wysłana przez Tadzik »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #40 dnia: 16 Listopad 2021, 21:08:52 »
[quote

Podejrzewam, że ja nie wyczułbym różnicy w smaku, ale podejrzewam, że herbaciarze (jak pisze kolega kuguar) mieli by obiekcje 🙂
Niemniej jednak martwi mnie ten bojler miedziany, czy aby na pewno nie wpływa jakoś negatywnie na zdrowie, jak użytkownik Artisz pisał. W sumie to raczej nie powinien, bo nie byłby dopuszczony do spożywki.
Instalacje miedziane do wody pitnej są dopuszczone kiedy woda ma odczyn zasadowy i jest twarda.
Duża część użytkowników ekspresów używa jednak wody miękkiej z filtrów zmiękczających czy jeszcze gorzej odwróconej osmozy aby właśnie zapobiec odkladaniu się kamienia i tu pojawia się problem z miedzią.
Cytaty na temat miedzi w instalacjach wody pitnej w przypadku gdy woda ma odczyn kwaśny czyli pH poniżej 7:
"Niskie pH wody (odczyn kwaśny) działa agresywnie na miedź. Przez to miedziane rury szybko korodują, a stężenie jonów miedzi w wodzie pitnej przekraczać będzie dopuszczalne normy."
Czy w przypadku wody miękkiej:
"Kolejną wadą rur miedzianych jest ich wysoka podatność na korozję wżerową i elektrochemiczną. Niszczenie instalacji następuje w sytuacji, gdy woda w niej płynąca jest zbyt miękka. Nie zaleca się wtedy stosowania miedzi w instalacjach wodnych."
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 21:20:28 wysłana przez Artisz »

Offline Tadzik

« Odpowiedź #41 dnia: 16 Listopad 2021, 21:16:09 »
Instalacje miedziane do wody pitnej są dopuszczone kiedy woda ma odczyn zasadowy i jest twarda.
Duża część użytkowników ekspresów używa wody miękkiej z filtrów zmiękczających czy jeszcze gorzej odwróconej osmozy aby właśnie zapobiec odkladaniu się kamienia.
Cytat na temat miedzi w instalacjach wody pitnej:
"Kolejną wadą rur miedzianych jest ich wysoka podatność na korozję wżerową i elektrochemiczną. Niszczenie instalacji następuje w sytuacji, gdy woda w niej płynąca jest zbyt miękka. Nie zaleca się wtedy stosowania miedzi w instalacjach wodnych."

Rzeczywiście tak jest, zapomniałem, że o tym wiedziałem. Mam w domu przecież stacje uzdatniania wody i musiałem, ze względu na miedziane rurki idące do pieca, ustawić wodę na 5 stopni niemieckich.
Idąc tym tropem, musiałbym wlewać wodę tylko z instalacji, nie mogąc zmienić na "butelkowaną".
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 21:19:44 wysłana przez Tadzik »

Offline darellus Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Listopad 2021, 11:17:56 »
Polecana Aleksandria ze Stokrotki ma ok. 265 µS przewodności, 7 °dH (stosunkowo miękka), odczyn 9 pH więc można używać przy miedzi.
Woda osmotyczna jest prawie wyjałowiona, 10-20 µS i odczyn kwaśny 5-6 pH. Przy kawie daje marne efekty smakowe.
Ja mieszam Aleksandrię z osmozą pół na pół. Dobre efekty smakowe i prawie brak kamienia.
Woda z domowych instalacji zmiękczających, zasypywanych tzw. solą, też ma kiepską jakość do spożycia.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 17 Listopad 2021, 11:49:50 »
Polecana Aleksandria ze Stokrotki ma ok. 265 µS przewodności, 7 °dH (stosunkowo miękka), odczyn 9 pH więc można używać przy miedzi.
Woda osmotyczna jest prawie wyjałowiona, 10-20 µS i odczyn kwaśny 5-6 pH. Przy kawie daje marne efekty smakowe.
Ja mieszam Aleksandrię z osmozą pół na pół. Dobre efekty smakowe i prawie brak kamienia.
Woda z domowych instalacji zmiękczających, zasypywanych tzw. solą, też ma kiepską jakość do spożycia.
Wszystko zależy jaką masz wodę z sieci, jeżeli jest ok a myślę że tak jest w większości przypadków to niby dlaczego miały być gorsza przez zmiękczacz który przeważnie na wstępie zawiera filtr sedymentacyjny, potem złoże które wymienia jony magnezu i wapnia na sodu żeby pozbyć się nadmiernego osadu i którym też możesz często ustawić mieszanie wody zmiękczonej z surową w wybranych proporcjach, na koniec przy wylewce wody do picia można jeszcze założyć z węgla spiekanego do usuwania chloru i związków organicznych i masz wodę lepszą niż jakiekolwiek plastikowej butelki.
Myślałem że mit wyższej jakości wody szczególnie z plastikowych butelek już dawno został obalony.

Offline darellus Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Listopad 2021, 12:28:40 »
Parametry fizyko-chemiczne wody z sieci wodociągowej, od nieznacznie do bardzo mocno, ulegają zmianom, częściej lub rzadziej, ale ulegają.
Generalnie, filtry sendymentacyjne i węglowe dla wody do spożycia z miejskich sieci wodociągowych, to moim zdaniem podstawa.
A dlaczego woda gorsza z wymieniaczy?
No właśnie przez ich działanie, czyli wymianę jonów wapnia i magnezu na jony sodu. Taka woda nie nadaje się nawet do podlewania roślin bo marnieją. Szkodliwe są zarówno niedobory, jak i nadmiary pierwiastków, brak odpowiednich proporcji.
Pół biedy jeśli masz stację dającą możliwość mieszania wody zmiękczonej z wodociągową.

Myślałem że mit wyższej jakości wody szczególnie z plastikowych butelek już dawno został obalony.
Nie o tym tu rozmawiamy i nie ma tu mowy o jakimkolwiek micie  :-)
Istotą jest dostarczenie do naszego organizmu wody o jak najlepszych parametrach. Czy natrafisz na taką w butelce, sieci, studni itp., czy będziesz musiał podeprzeć się odpowiednimi urządzeniami, to już inna sprawa.
Instalacja grzewcza obejdzie się innymi parametrami.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi