Ankieta

Którą kolbę kupilibyście dla siebie?

Sage Dual Boiler
2 (9.1%)
Bellezza Bellona
1 (4.5%)
Lelit Elizabeth
9 (40.9%)
Żaden z powyższych, wpisz w komentarzu swój wybór, dla utrudnienia uzasadnij 🙂
10 (45.5%)

Głosów w sumie: 19

Autor Wątek: Ekspres i młynek za 5-7 tys.  (Przeczytany 12967 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Ekspres i młynek za 5-7 tys.
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Listopad 2021, 12:49:39 »
Moim zdaniem DUO PID + młynek z wagą jest najbliższy opcji, używaj i zapomnij.
Przeskok z aktualnego ekspresu kolosalny.
Niezły serwis na miejscu.
Przy dobrze dobranych ziarnach można pokusić się o pracę w trybie guzik, tamping, guzik = kawa.

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Listopad 2021, 15:53:45 »
Potwierdzam. Choć młynek z programowaniem czasowym chyba też da radę. Myślę, że ASCASO DUO i Mignion XL byłby fajnym zestawem.

Offline El Espreesso

• coffeesite.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Coffeesite.pl
  • Ekspres: Bezzera, ECM, Profitec, Rocket, Rancilio, La Pavoni, Quick Mill, Elektra, Jura.
  • Młynek: Ceado, Macap, Fiorenzato, Bezzera, Rancilio, ECM, Profitec.
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Listopad 2021, 16:10:21 »
dzień dobry! serdecznie zapraszamy do kontaktu z nami, pomożemy w wyborze, doradzimy, przedstawimy najlepsze rozwiązanie  i przygotujemy ofertę w atrakcyjnej cenie :)
prosimy o mail na [email protected] z numerem telefonu, od razu się skontaktujemy
Pozdrawiamy, zespół Coffeesite

The best coffee solutions!

Rabaty na ekspresy, młynki, akcesoria i kawę!

skansen

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Listopad 2021, 16:16:17 »
Sage DB myślałem, że ma kolbę 54mm, więc wykluczyłem. Z wyglądu i funkcjonalności mi pasuje najbardziej. On ma wbudowany młynek, czy coś źle przeczytałem? No i czy ma to wszystko, w tym PID?
DB nie ma wbudowanego młynka. Ma grupę 58mm. Ma PID, nawet podwójny.

A co myślicie o tym Oscarze? Forumowicz ma na sprzedaż akurat
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11517.0
Na pewno wart uwagi.
W Oscarze z presostatem Sirai możesz regulować ciśnienie (a co za tym idzie temperaturę), w wersji MOOD jest PID.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Listopad 2021, 17:53:49 »
dzień dobry! serdecznie zapraszamy do kontaktu z nami, pomożemy w wyborze, doradzimy, przedstawimy najlepsze rozwiązanie  i przygotujemy ofertę w atrakcyjnej cenie :)
prosimy o mail na [email protected] z numerem telefonu, od razu się skontaktujemy

Czy w każdym wątku trzeba spamować swoją skopiowaną i wklejoną formułką, zamiast odpowiadać na temat i wnosić coś konstruktywnego do dyskusji? Jak widać wyżej Janusz czy w innych wątkach inni posiadający sklepy mogą odpowiadać na temat nie wtrącając do tego nachalnie swojej reklamy. Jak interes idzie słabo to są inne metody niż zaśmiecanie wątków na forum.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2021, 17:59:45 wysłana przez Artisz »

Offline Tadzik

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress GO
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Hario Slim PLUS
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Listopad 2021, 23:45:09 »
« Odpowiedź #18 dnia: Dzisiaj o 16:16:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Cytat: Tadzik w Dzisiaj o 12:00:04
Sage DB myślałem, że ma kolbę 54mm, więc wykluczyłem. Z wyglądu i funkcjonalności mi pasuje najbardziej. On ma wbudowany młynek, czy coś źle przeczytałem? No i czy ma to wszystko, w tym PID?

W Twoim porównaniu #skansen pomiędzy SDB, a Elizabeth podałeś istotne informacje. Mianowicie możliwość skorzystania z inteligentnej wtyczki, na korzyść Elizy. No i wylewka wrzątku, jednorazowo 700 ml Lelita vs 250 ml Sage.
Jest gdzieś jakiś materiał o Bellonie? Bo narazie jestem najbardziej ku Elizabeth 🙂

A ile musiałbym wydać na ekspres, który by się nadawał do kawiarni na kółkach? Macie jakieś propozycje? Narazie to luźny pomysł, ale chciałbym wiedzieć na co się szykować.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 00:22:52 wysłana przez Tadzik »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Listopad 2021, 01:14:57 »
Przesadzasz, akurat o Coffeesite się nie martw, to jest jedna z lepszych firm z dobrym podejściem do klienta.
Dobrym wyborem sprzętu dla home baristy jak i do gastronomii.
Dla mnie przesiębiorcy, ich podejście jest zrozumiałe, konkretne.
@Janusz zawsze na "posterunku" jak mało kto i chwała mu za to.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline mikus Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona
  • Młynek: ZF64W
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Listopad 2021, 07:22:57 »

Cytuj (zaznaczone)
Cytat: Tadzik w Dzisiaj o 12:00:04

W Twoim porównaniu #skansen pomiędzy SDB, a Elizabeth podałeś istotne informacje. Mianowicie możliwość skorzystania z inteligentnej wtyczki, na korzyść Elizy. No i wylewka wrzątku, jednorazowo 700 ml Lelita vs 250 ml Sage.
Jest gdzieś jakiś materiał o Bellonie? Bo narazie jestem najbardziej ku Elizabeth

A ile musiałbym wydać na ekspres, który by się nadawał do kawiarni na kółkach? Macie jakieś propozycje? Narazie to luźny pomysł, ale chciałbym wiedzieć na co się szykować.

Niedługo postaram sie wrzucić swoje wypociny o Bellonie, może uda sie dziś/jutro. Na youtube jest pare filmikow też, ale po angielsku/niemiecku.
W przypadku kawiarni na kółkach masz tą zaletę w Bellonie, że jest zewnętrzny zbiornik na wodę, więc możesz baniaka użyć na przykład.
Jakbyś miał jakieś konkretne pytania,  to pisz na priv (:

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Listopad 2021, 07:30:04 »

Do takiego celu idealnie nadawać się będzie ekspres BAR 1GR z własnym, 5 litrowym zbiornikiem na wodę. Jest też wersja 2GR z 10 litrowym zbiornikiem na wodę. Wiele mobilnych kawowych barów wyposażonych zostało w te modele. Co do ceny to skontaktuj się ze mną na priv lub e-mail. Ze względu na skaczące kursy EUR ceny ekspresów z linii PROF przeliczamy na bieżąco z EUR na PLN.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Listopad 2021, 08:19:09 »
o narazie jestem najbardziej ku Elizabeth 🙂
Nie miałem do czynienia w domowym warunkach  z innymi firmami oprócz lelit, wcześniej Grace teraz Elizabeth, ale za to miałem do czynienia ze sprzętem gastro i powiem tak moje domowe espresso jest dużo leprze od tego co parzyłem w kawiarni głównie z powodu jakości ziaren. W kawiarni zazwyczaj była lavazza, a w domu świeże ziarenka z palarni. Co do kultury pracy Elizabeth  a gastro, to tez nie ma znaczącej  różnicy. Oczywiście, jeżeli mówimy o ilości robionych kaw espresso/mleczne w krótkim czasie to sprzęt gastro  miażdży każdy sprzęt domowy. Czy jestem zadowolony z Elizabeth, oczywiście że tak i uważam, iż jest to sprzęt który zapewni  wszystkie oczekiwania domowego baristy, do tego łatwo w nim opanować sztukę robienia espresso głównie za sprawą preinfuzji parowej. Jak przyjeżdżałem z pracy do domu to zawszę widziałem ochlapany ekspres (grace) to oznaczało, że żona robiła espresso [emoji38], teraz jak przyjeżdżam do domu to ekspres czyściutki, pytam żony "robiłaś espresso?" i słyszę odpowiedź "tak":) Wnioski są takie iż mamy potwierdzenie faktu,  że na Elizabeth łatwiej opanować sztukę espresso ;)

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 16 Listopad 2021, 09:11:55 »

Jest gdzieś jakiś materiał o Bellonie? Bo narazie jestem najbardziej ku Elizabeth 🙂

Z informacji podanych na stronie Lelit wynika że Elizabeth ma bojler pary i wrzątku 600ml i używanie wrzątku z bojlera pary nie jest akurat dobrym rozwiązaniem.
Niestety za dużo materiałów o Bellonie nie znajdziesz bo jest to dosyć nowy i nie za popularny ekspres. Jak masz jakieś konkretne pytania to śmiało pytaj tu czy na priv.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 09:26:37 wysłana przez Artisz »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 16 Listopad 2021, 09:17:35 »
Przesadzasz, akurat o Coffeesite się nie martw, to jest jedna z lepszych firm z dobrym podejściem do klienta.
Dobrym wyborem sprzętu dla home baristy jak i do gastronomii.
Dla mnie przesiębiorcy, ich podejście jest zrozumiałe, konkretne.
@Janusz zawsze na "posterunku" jak mało kto i chwała mu za to.
Wcale się nie martwię i mi to lotto, pisałem o czymś innym ale nie będę więcej już tłumaczył czy dalej to ciągnął bo to nie na temat wątku.

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Listopad 2021, 10:45:22 »

Ja tam bym zamiast tego wywodu wkleił zdjęcie salonu i napisał "zapraszamy" bo tak to niewiele wnosi wiedzy dla innych hehe

skansen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Listopad 2021, 11:11:47 »
Mianowicie możliwość skorzystania z inteligentnej wtyczki, na korzyść Elizy. No i wylewka wrzątku, jednorazowo 700 ml Lelita vs 250 ml Sage.
Dla mnie działanie wylewki wrzątku to najważniejsza przewaga Elizabeth nad Sage DB. Bardzo często korzystamy z wylewki (najczęściej żona) zwłaszcza gdy potrzebujemy niewielkiej ilości wrzątku...

Do samochodu, roweru zainteresowałbym się ekspresami gazowymi - ma je w ofercie m.in. Astoria i Fracino.

Jeśli zaś miałby to być zestaw przewoźny do użytku w miejscach gdzie jest stałe zasilanie elektryczne to zainteresowałbym się Elektrą Vervę  i Decent Espresso XXL.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Listopad 2021, 12:15:35 »
Dla mnie działanie wylewki wrzątku to najważniejsza przewaga Elizabeth nad Sage DB. Bardzo często korzystamy z wylewki (najczęściej żona) zwłaszcza gdy potrzebujemy niewielkiej ilości wrzątku...
Nastawienie do wylewki miałem na początku jak kiedyś do telefonów. W telefonie wyłączałem wszystkie funkcję żeby oszczędzać baterie (głupie), później gdzieś usłyszałem od kogoś mądrzejszego  po co dawać tyle kasy za telefon i nie używać go w całej okazałości. Więc teraz  mam inne nastawienie i jak mam jakiś sprzęt  to zawsze staram się cieszyć się ze wszystkich jego możliwości. Pokochałem wylewkę i używam ją na co dzień, super sprawa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi