Autor Wątek: Okazja na ECM CASA V- czy zupełnie wtopiłem (przestroga?)  (Przeczytany 7110 razy)

Offline lelek123

Okazja na ECM CASA V- czy zupełnie wtopiłem (przestroga?)
« dnia: 13 Listopad 2021, 12:31:34 »
Cześć. Chciałem się podzielić z Wami moją sytuacja, trochę ku przestrodze, trochę licząc na dobrą radę od posiadaczy ECM albo ludzi którzy znają się na ekspresach.

Wczoraj kupiłem w okazyjnej cenie na OLX ekspres ECM CASA V- z Niemiec, licząc że to pewnie z jakiejś wyprzedaży\outletu.
Oglądnąłem go przed zakupem, wydawał się być ok. Dopiero w domu spojrzałem jednak na wtyczkę- jest taka jak w USA, a więc wychodzi na to że nie był na rynek europejski. Kupiłem przejściówkę podróżną, ekspres podłączyłem, włączyłem i cieszyłem się wczoraj kilkoma espresso- wszystko super działało, ekspresu już nie wyłączałem przez ok godzinę. Potem go wyłączyłem i zostawiłem na noc wyłączonego.

Rano chcąc zrobić kawę okazało się że grzałka nie grzeje. Pali się lampka nagrzewania, ale temperatury nie przybywa. Zacząłem wertować internet, znalazłem stronę z zaznaczonym bezpiecznikiem którego mam dać na miejsce ale jest on w zasadzie luźny i dociśnięcie go nie powoduje że grzałka się uruchamia. Na innych stronach nie znalazłem za wiele rad, jedynie że być może spaliła się grzałka i trzeba ją wymienić.
Podociskałem wszystkie przewodziki- na nic.
I tu moje przypuszczenia:
1. Patrząc na schematy budowy Casa V- są inne częsci (np. grzałka) w USA a inne w Europie. W USA np grzałka jest na 110V, u nas 230V. Możliwe że to w jakiś sposób niekompatybilne i się spaliła?
2. Czy zna ktoś jakiś sposób na sprawdzenie co zawiniło, w domowym zaciszu? Mam multimetr, sporo chęci i brak obeznania elektrycznego :D
3. Dalszy plan mam taki, o ile samemu nic nie poradzę. Oddać do serwisu (Śląsk, może ktoś coś poleca), żeby tam zobaczyli co się zepsuło i potem zamówić części żeby wymienili.
4. Głupi pomysł kupować okazje z OLX bez pojęcia co się robi  [emoji38]

Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, wiedział jak się za to zabrać, będę bardzo wdzięczny za każdą radę

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Okazja na ECM CASA V- czy zupełnie wtopiłem (przestroga?)
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopad 2021, 13:33:44 »
Raczej konsultacja z elektrykiem wskazana...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopad 2021, 13:44:57 »
Tabliczka znamionowa powinna wskazywać dopuszczalne napięcia może to być 110V-230V jeżeli urządzenie ma transformator lub tylko 110V. Jeżeli jest to wyrób dedykowany tylko na rynek USA, Kanada to zamiast CE na tabliczce będzie UL.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopad 2021, 14:02:41 »
Skoro masz multimetr to sprawdź grzałkę czy nie jest uszkodzona. Akurat grzałka może pasować i europejska, byle moc się zgadzała, mocowanie pewnie to samo.
Chociaż to niekoniecznie musi być grzałka, ale przekaźnik, stycznik..... może być drobiazg.
Trudno orzec telepatycznie.
Swoją drogą, to zrobiłeś straszną głupotę kupując jedynie przejściówkę i podłączając do sieci

« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2021, 14:07:59 wysłana przez fill »

Offline lelek123

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopad 2021, 14:11:16 »
Cytuj (zaznaczone)
Tabliczka znamionowa powinna wskazywać dopuszczalne napięcia może to być 110V-230V jeżeli urządzenie ma transformator lub tylko 110V. Jeżeli jest to wyrób dedykowany tylko na rynek USA, Kanada to zamiast CE na tabliczce będzie UL.
O to jest jakiś trop! Tabliczka ma znaczek CE, 115V/1200W

To chyba się wybiorę do jakiegoś elektryka bo sam tym multimetrem niewiele zdziałam. Znalazłem taki obrazek ale to wszystko trochę za ciężkie dla mnie.

Cytuj (zaznaczone)
Swoją drogą, to zrobiłeś straszną głupotę kupując jedynie przejściówkę i podłączając do sieci
Ehhh tak się kończy jak się nie zna na tym i nie pomyśli troche bo się napaliło na kawę :(

« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2021, 14:38:29 wysłana przez lelek123 »

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopad 2021, 14:41:10 »
Szybko musiałes te kawki robić. Ekspresowe espresso. Espresso do kwadratu.  :mrgreen: A tak bez żartów - elektryka do max 115 V. Niestety wygląda na spaloną grzałkę. Nie wiem co tam jeszcze z elektroniki jest, być może cos innego walnęło. Ale sprawdzić grzałkę jest łatwo. Wystarczy zwykły miernik. A jak nie masz - bateria w szereg z grzałką i dotknąć językiem, czy czujesz giglanie na języku.  ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2021, 14:43:27 wysłana przez wujek_p »

Offline lelek123

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopad 2021, 14:56:26 »
Szybko musiałes te kawki robić. Ekspresowe espresso. Espresso do kwadratu.  :mrgreen: A tak bez żartów - elektryka do max 115 V. Niestety wygląda na spaloną grzałkę. Nie wiem co tam jeszcze z elektroniki jest, być może cos innego walnęło. Ale sprawdzić grzałkę jest łatwo. Wystarczy zwykły miernik. A jak nie masz - bateria w szereg z grzałką i dotknąć językiem, czy czujesz giglanie na języku.  ;)

Hahahahah tak szybko się zrobiły. No coż, jestem debilem się okazuje. Z tego co rozumiem to teraz sprawdzenie co się usmażyło i wymiana tego i potem korzystanie z ekspresu z przetwornicą 230 -> 130V
Dzięki wszystkim za pomoc!

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopad 2021, 18:22:56 »
Cześć. Chciałem się podzielić z Wami moją sytuacja, trochę ku przestrodze,

Faktycznie, to przestroga, inne było napięcie niż w Europie (230 V i 50 Hz), należało podłączyć przez przejściówkę napięciową skoro  było  115 V i 60Hz. Teraz  czeka cię wymiana grzałki, ale maszyna warta tego. 

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopad 2021, 18:35:16 »
Z tego co rozumiem to teraz sprawdzenie co się usmażyło i wymiana tego i potem korzystanie z ekspresu z przetwornicą 230 -> 130V
Niekoniecznie. Jeśli jakimś cudem spalił się tylko bezpiecznik, a grzałka jest dobra, to wtedy kupujesz transformator 110V i przez niego podłączasz ekspres.

Jeśli grzałka się jednak spaliła i jest tak czy inaczej do wymiany (może coś jeszcze?), to możliwe że bardziej kalkuluje się przerobić ekspres na 220V - czyli wymienić grzałkę na taką na 220V i sprawdzić gdzieś na forum, lub w serwisie, co jeszcze trzeba by wymienić?
Może pompkę, może parę innych elementów i nie musisz kupować dość drogiego transformatora 110V i ekspres jest już Europejczykiem.
Poszukaj gdzieś informacji jak przerobić go na 220V (co trzeba wymienić?) i może pójść tą drogą?

Jeśli wczoraj dałeś radę go przez jakiś czas używać na 220V to znaczy, że pewnie jest tylko kilka podzespołów różniących obie wersje.
Grzałkę możesz sprawdzić sam, ale kontakt z elektrykiem, lub fachowym serwisem, jest jednak wskazany.
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline lelek123

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopad 2021, 18:43:46 »
O super pomysł z tym przerobieniem, znalazłem listę rzeczy które się różnią, może ktoś się tego podejmie!
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi i jak ktoś to czyta przed podłączniem sprzętu z USA to nie powielajcie mojego błędu  :nienie:

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopad 2021, 19:43:37 »
Sprzedający powinien umieścić w treści ogłoszenia, że ekspres pochodzi w rynku amerykańskiego.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopad 2021, 21:22:05 »
Nie wiem co tam jeszcze z elektroniki jest
Nie ma nic, więc to tylko grzałka.

transformator 110V
Przy tej mocy był by raczej drogi. Raczej urządzenie z triakiem, które obniża napięcie.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2021, 21:26:29 wysłana przez Krakus »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopad 2021, 21:54:14 »
Oprócz grzałki inne są elektrozawory i pompa...

Offline Latte.Fart

• Ekspres: Rocket Appartamento, Aeropress, V60
  • Młynek: Eureka Specialità, Porlex Mini
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopad 2021, 00:23:38 »
Czyżby to ekspres z jednego z tych trzech ogłoszeń? https://www.olx.pl/oferty/?q=ecm%20casa

Jeden forumowicz kupił i w wątku o ciekawych aukcjach wspominał, że to ekspresy z USA i że trzeba było kupić konwerter...

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopad 2021, 02:12:56 »
Czyżby to ekspres z jednego z tych trzech ogłoszeń? https://www.olx.pl/oferty/?q=ecm%20casa
Jeden forumowicz kupił i w wątku o ciekawych aukcjach wspominał, że to ekspresy z USA i że trzeba było kupić konwerter...
Tamte też były z Gorzowa, więc być może to ten sam sprzedawca, choć niby dwóch różnych. Ceny te same, a u jednego z nich jest podane napięcie pracy: "Zasilanie - 220 - 240 V / 50-60 Hz".
Nie wiem jak wyglądało ogłoszenie, z którego pochodzi omawiany ekspres, ale jeśli nie było informacji, że sprzęt jest na 110V, to sprzedawca wprowadził kupującego w błąd i powinien mu zwrócić kasę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi