Cześć. Chciałem się podzielić z Wami moją sytuacja, trochę ku przestrodze, trochę licząc na dobrą radę od posiadaczy ECM albo ludzi którzy znają się na ekspresach.
Wczoraj kupiłem w okazyjnej cenie na OLX ekspres ECM CASA V- z Niemiec, licząc że to pewnie z jakiejś wyprzedaży\outletu.
Oglądnąłem go przed zakupem, wydawał się być ok. Dopiero w domu spojrzałem jednak na wtyczkę- jest taka jak w USA, a więc wychodzi na to że nie był na rynek europejski. Kupiłem przejściówkę podróżną, ekspres podłączyłem, włączyłem i cieszyłem się wczoraj kilkoma espresso- wszystko super działało, ekspresu już nie wyłączałem przez ok godzinę. Potem go wyłączyłem i zostawiłem na noc wyłączonego.
Rano chcąc zrobić kawę okazało się że grzałka nie grzeje. Pali się lampka nagrzewania, ale temperatury nie przybywa. Zacząłem wertować internet, znalazłem stronę z zaznaczonym bezpiecznikiem którego mam dać na miejsce ale jest on w zasadzie luźny i dociśnięcie go nie powoduje że grzałka się uruchamia. Na innych stronach nie znalazłem za wiele rad, jedynie że być może spaliła się grzałka i trzeba ją wymienić.
Podociskałem wszystkie przewodziki- na nic.
I tu moje przypuszczenia:
1. Patrząc na schematy budowy Casa V- są inne częsci (np. grzałka) w USA a inne w Europie. W USA np grzałka jest na 110V, u nas 230V. Możliwe że to w jakiś sposób niekompatybilne i się spaliła?
2. Czy zna ktoś jakiś sposób na sprawdzenie co zawiniło, w domowym zaciszu? Mam multimetr, sporo chęci i brak obeznania elektrycznego

3. Dalszy plan mam taki, o ile samemu nic nie poradzę. Oddać do serwisu (Śląsk, może ktoś coś poleca), żeby tam zobaczyli co się zepsuło i potem zamówić części żeby wymienili.
4. Głupi pomysł kupować okazje z OLX bez pojęcia co się robi
![Grin [emoji38]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/grin.gif)
Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, wiedział jak się za to zabrać, będę bardzo wdzięczny za każdą radę