Autor Wątek: Rozważania na temat młynka do espresso  (Przeczytany 1934 razy)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Rozważania na temat młynka do espresso
« dnia: 12 Listopad 2021, 12:53:58 »
Mój aktualny młynek to eureka mignon specialita i jest warty obecnie ok 1k-1,2k. Zastanawiam się czy przesiadka na lepszy o klasę młynek (który jest 2x droższy)np. Ceado E37J, spowoduje zauważalną różnicę w filiżance? Pomijam obiektywne różnice jak retencja czy szybkość. Czy różnica w jakości przemiału będzie w ogóle zauważalna? Dyskutowałem już wcześniej w podobnym temacie i dostałem odpowiedź, że przesiadając się np. na Niche Zero nie odczuję różnicy w filiżance.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2021, 12:57:14 wysłana przez Pabloo »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Rozważania na temat młynka do espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopad 2021, 13:44:50 »
Taka przesiadka jest raczej bez sensu. Spektakularnej poprawy uzyskanego naparu raczej bym się nie spodziewał. Na takie sprawy to już trzeba wydać zdecydowanie więcej pieniędzy celując w młynki z segmentu ultra. Wszystko co pomiędzy to raczej poprawa komfortu użytkowania (szybciej, ciszej itp.) albo ogólnie rzecz biorąc czysta frajda z zakupu nowej zabawki ;)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopad 2021, 14:02:29 »
Ja z kolei odczułem bardzo dużą różnicę po przesiadce na Niche Zero ( z Eureka Zenith 65E). Chociaż bardziej tu chodzi o powtarzalność. W Niche zmieniam przemiał widać to od razu w ekstrakcji (zmiana kaw nie przeszkadza). W Eurece tak trochę losowo to było (retencja/kawa leżakująca w hopperze). Teraz w ekspresie sobie tylko testuję temperaturę - stopień  w górę/dół i to zmiana temperatury ma u mnie największy wpływ na smak.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopad 2021, 15:23:11 »
W zasadzie na swoje pytanie jedynie ty sam możesz sobie odpowiedzieć.
Bo kwestią podstawową jest czy :
Słuchasz czy słyszysz,
Myślisz czy rozumiesz,
Smakujesz czy czujesz smak itd.
Wszystko zależy od tego czy twoja sensoryka, w tym wypadku 
smaku, jest na tyla sprawna i wyuczona doświadczeniem, że w ogóle pozwoli ci zarejestrować zmiany w filiżance.
Niewątpliwie na efekt w filiżance wpływa powtarzalność i jednorodność przemiału - słabsze młynki mają z tym kłopot, tylko czy ty to zauważysz ?
Dla mnie dobry domowy młynek powinien mieć: jednorodny przemiał, być łatwy w regulacji, cichy, szybki, nieduży, z małą retencją - tylko tyle i aż tyle. Na razie takiego nie znalazłem blisko ideału jest :
 Ceado 37J, ale jest relatywnie duży
Niche Zero, ale mógłby mielić do portafiltra
Eureka Mignon Specialita, ale strasznie hałasuje
itd.
Na dzień dzisiejszy używam Niche, bo z reguły robię dwa podwójne espresso i nie zabiera to mnóstwa czasu, a mogę podać bez problemu dwie różne kawy i zawsze jest znakomity przemiał.
Gdybym miał jednak serwować jednorazowo więcej kaw wybrałbym zdecydowanie  Ceado 37J.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopad 2021, 18:00:43 »
Eureka Mignon Specialita strasznie hałasuje? Miałem i używałem tego młynka przez dwa lata i napewno jakoś strasznie nie hałasował.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopad 2021, 19:24:42 »
A ja miałem razem z Niche, natężenie decybeli nie do porównania - naturalnie na korzyść Niche.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopad 2021, 20:35:57 »
A ja miałem razem z Niche, natężenie decybeli nie do porównania - naturalnie na korzyść Niche.

Nie twierdzę że jest cichszy od Niche bo nigdy nie porównywałem, Ty za to stwierdziłeś że Specialita strasznie hałasuje z czym się nie zgadzam.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2021, 20:39:20 wysłana przez Artisz »

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopad 2021, 20:49:04 »

Nie twierdzę że jest cichszy od Niche bo nigdy nie porównywałem, Ty za to stwierdziłeś że Specialita strasznie hałasuje z czym się nie zgadzam.

Dla ciebie cichy, a dla mnie bardzo głośny - widocznie mamy różny poziom odniesienia.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopad 2021, 10:23:40 »
Mój aktualny młynek to eureka mignon specialita i jest warty obecnie ok 1k-1,2k. Zastanawiam się czy przesiadka na lepszy o klasę młynek (który jest 2x droższy)np. Ceado E37J, spowoduje zauważalną różnicę w filiżance?

Sam młynek wielkiej różnicy nie zrobi, a już szczególnie, jeśli nie jesteś zadowolony ze swoich szotów teraz. Tzn. najpierw musisz robić dobre espresso, a ewentualnie póżniej, jak zmienisz młynek, może ono być lepsze. Czyli najpierw upewnij się, że wyciskasz maksimum ze swojego ekspresu i nie mniej wymagasz od siebie, a potem możesz zmienić młynek.
Jak masz kasę, to na Twoim miejscu bym sobie zamówił Niche Zero i w czasie oczekiwania na niego (pewnie koło 2 miesięcy teraz) eksperymentował z temperaturą w ekspresie i ogólnie swoją techniką.
Jakość mielenia Niche jest pewnie porównywalna z takim Ceado, a przestajesz się martwić wietrzeniem i marnowaniem kawy, będzie ładnie w kuchni wygladał i jak nie masz jakichś większych odchyłów ;), to na kilka lat sprawę młynka masz załatwioną i o tym więcej nie myślisz.
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi