Autor Wątek: Nowy Młynek zamiast Tchibo  (Przeczytany 4870 razy)

Offline deem

• Ekspres: Gaggia Clasic Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Nowy Młynek zamiast Tchibo
« dnia: 04 Listopad 2021, 18:44:43 »
Cześć wszystkim.

Chciałbym zmienić mój obecny młynek na coś bardziej dokładniejszego/lepszego. Obecnie posiadam młynem Tchibo (wersja z wbudowaną wagą), lecz nie jestem z niego do końca zadowolony. Niby zawsze jest ustawione mielenie na ta samą wartość (ta sama kawa) a mam wrażenie że mieli jak mu się podoba.
Pije praktycznie tylko espresso (lub coś co jest do tego zbliżone  :) ) i dla żony cappuccino. Ekspres jaki posiadam to Gaggia Clasic Pro.
Na młynek chciałbym przeznaczyć +/- 800 zł, fajnie jeśli byłby elektryczny, ale jeśli ręczny w tej cenie będzie znacznie lepszy to nie mam nic przeciwko ręcznemu.
I też pytanie czy poczuję różnicę miedzy obecnym młynkiem a takim za 800zł? Czy jest sens zmieniać czy lepiej dozbierać np do Eureka Mignon Specialita ?
Dziękuję i pozdrawiam

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Nowy Młynek zamiast Tchibo
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopad 2021, 19:45:40 »
Lepiej dozbierać. Albo do Eureki albo do G-IOTA.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopad 2021, 20:19:14 »
Jak Ci nie przeszkadza kręcenie to JX-Pro polecam w 100%. Jak pogadasz z Konesso lub Coffeedesk to kupisz spokojnie poniżej budżetu. Jak elektryk to poluj na używaną Eurekę lub dozbieraj do DF64/G-iota. Ja używam JX-PRO już 2 lata i zmieniam bo chcę szybciej robić espresso bo jeśli chodzi o smak  to nie mogę mieć do mlynka zastrzeżeń.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopad 2021, 21:23:07 »
Niestety młynki takie jak Tchibo, mogą być do AeroPressu albo przelewów, ale do metod ciśnieniowych nie bardzo się nadają. Jedyna rada w budżecie 800 zł, to kupić używany młynek przeznaczony do espresso albo ręczny. Najtańsze, które się nadadzą to 1zpresso JE, JX-Pro, JE-Plus, Kinu M47 Phoenix, itd.

Offline deem

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopad 2021, 21:26:00 »
Ten 1zpresso to ciekawa propozycja. Ja akurat jestem taką osobą która lubi celebrować picie kawy i jej przygotowanie więc myślę że taki młynek (ręczny) nie byłby problemem.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2021, 21:28:55 »
Do espresso sprawdzi się też ASCASO i-2 mini a jeszcze lepiej i-1 mini. Cenowo będzie blisko tej kwoty. I to za nowy, z gwarancją. Mając oczywiście świadomość ich wad m.in. głośnej pracy.

Offline deem

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopad 2021, 21:43:14 »
Całkiem ciekawa propozycja ten mini 1, głośność na pewno mi nie będzie przeszkadzać. Pytanie tylko czy będzie aż taka różnica między tym a prawie dwa razy tańszym JX-Pro - wiadomo?, za automat też się płaci więcej.

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
  • Młynek: STARSEEKER E55Pro, wcześniej DF54, Lelit William
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopad 2021, 09:41:31 »
właśnie jestem po zakupie Specialita. Wcześniej Graef 702. Odkryłem na nowo smak kawy. Wcześniej graef też mielił jak chciał, nie byłem w stanie uzyskać odpowiedniego smaku kawy. Zastanawiałem się, czy nie lepiej było kupić prostszą wersję Eureki bez timera i zmodyfikować hopper na single dose. Zawsze to oszczędność prawie 1000 zł. Gdyby priorytetem był niższy koszt, jak w Twoim przypadku, to bym chyba tak zrobił i kupił Eurekę Mignon bez timera, dokupując za to dokładną wagę.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopad 2021, 10:43:50 »
Całkiem ciekawa propozycja ten mini 1, głośność na pewno mi nie będzie przeszkadzać. Pytanie tylko czy będzie aż taka różnica między tym a prawie dwa razy tańszym JX-Pro - wiadomo?, za automat też się płaci więcej.

Nie mam porównania. Nie mieliśmy nigdy nic do czynienia z JX-Pro. Generalnie ręcznymi młynkami się nie zajmujemy. Może ktoś inny mógłby Ci odpowiedzieć na to pytanie. Na pewno i-1 mini ma żarna stalowe 54 mm i regulację mikrometryczną. Umożliwia precyzyjne ustawienie miałkości pod daną kawę i ekspres.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopad 2021, 14:25:20 »
Jeżeli kupujesz jedną większą paczkę kawy i ją zużywasz, to elektryczny jest wygodniejszy, szczególnie jeśli chcesz zrobić kilka kaw, jedna za drugą. Ręczne ze względu na wielkość i prostą konstrukcję, mają ograniczony zasyp kawy, nie chomikują jej, a przez to mniej marnują. Łatwiej zmieniać kawy, ale więcej czasu zajmuje każdorazowe mielenie. Na można zmielić przeważnie do ok. 30 g kawy.  Nie próbowałem porównywać JX-pro z i1, pod względem przemiału na pewno w obu przypadkach zrobisz poprawne espresso. Kwestia dopasowania rozwiązania do swoich potrzeb, więc łatwiej będzie Ci podjąć decyzję jeśli zrobisz sobie listę własnych oczekiwań/priorytetów względem młynka.

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopad 2021, 19:03:55 »
Całkiem ciekawa propozycja ten mini 1

Kiedyś używałem zestawu Ascaso i-2 plus Gaggia Classic i efekty były zachęcające ― do tego,  by później wspinać się dalej i wyżej.  Jeśli robisz espresso mając Gaggię to w kupowaniu młynka ręcznego sensu nie widzę, chyba że chcesz rano poćwiczyć,  tak z 200 obrotów.  :sciana: Jak  ci Janusz radzi, wybierz Ascaso, a nie pożałujesz, zwłaszcza że swój ekspres już znasz. 

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopad 2021, 19:27:08 »
tak z 200 obrotów
Liczyłeś i jaki młynek masz na myśli?
》tertium non datur《

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopad 2021, 02:10:27 »
tak z 200 obrotów
Liczyłeś i jaki młynek masz na myśli?

Nie liczyłem,  bo nie mam i nie zamierzam, ale z relacji tych co mają (nawet na tym forum)  wynika, że  na jedno espresso trzeba się namachać, tak one hundred

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopad 2021, 12:20:55 »
JX-PRO: 57 obrotów na 15g kawy.
W Comendancie mam coś ok 100 jak jestem zmuszony espresso w nim zmielic.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopad 2021, 16:14:01 »
U mnie w Kinu 18 g do espresso to jest ok 45 sekund mielenia średnio palonych ziaren, idzie to bez specjalnego wysiłku, kilkuletnie dziecko jest w stanie mielić.  Jak dobrze pamiętam to było coś bodajże koło 70 obrotów korbką, jak porówbywaliśmy kiedyś Comandante to było ok 2x więcej obrotów. Podziwiam, jak ktoś kto nie ma wiedzy wygłasza swoje teorie w temacie, z wielkim przekonaniem, to tak wiele wnosi. Nie wiem czym, może jakimiś ceramicznymi żarnami wyszłoby ponad 200 obrotów.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi