Cześć wszystkim! Od tygodnia przeglądam różne fora w poszukiwaniu informacji o wymarzonym ekspresie za około 3K. Posłuży głównie do espresso z niewielką ilością mleka, choć na pewno będą sytuacje, że ktoś zażyczy sobie kawę mleczną

Młynek jbc mam już ogarnięty

- może nie jakieś cudo, ale na tyle pozwolił budżet. Niestety, im więcej czytam o ekspresach, tym większe niezdecydowanie

Mój research wyłonił następujące modele: Oscar II; Ascaso Dream One lub UNO, oraz Lelit Grace PL81T. No ale cały czas się zastanawiam, bo:
- na Oscara II mogę pozwolić sobie na model bez OPV (z OPV budżet już nie pozwala

). I tu jestem całkowicie w kropce. Bo nie udało mi się znaleźć odpowiedzi: można czy nie można robić dobre espresso bez OPV na tym modelu? Czytałem, że przy backflushu mogą pojawić się jakieś problemy jak się za długo go przytrzyma i że to poniekąd właśni wina braku OPV – faktycznie są z tym kłopoty? Napiszcie proszę jakie są rezultaty pracy z tą maszyną bez OPV..
- Lelit Grace PL81T, moje dylematy tutaj pojawiły się w związku z małym bojlerem, i nieustabilizowaną temperaturą (tu na forum są wątki w tym temacie - i wydają mi się sensowne). No i doszedłem do wniosku, że jak ekspres z bojlerem - to dużym, a jak nie to nie ma sensu się w to pchać... Ale może jestem w błędzie??
- Ascaso Dream One - dość dużo poczytałem na tym forum nt. wersji Dream PID. Tak myślę, że wersja ONE to w zasadzie prawie to samo. No i nie udało mi się wyrobić jednolitej opinii nt. tych modeli. Zastanawia mnie jak się sprawdza ten termoblok? Faktycznie trzeba zmielić idealnie kawę, by uzyskać dobre espresso? A może są jednak całkiem zadawalające rezultaty bez konieczności posiadania młynka za kilka tysi? No i jak się ma do tego modelu ekspres Ascaso UNO? Ceny są podobne..
A może jest jakiś inny ekspres w tej samej cenie, do którego nie dotarłem, a który byłby bardziej odpowiedni.. Mam świadomość, że w tej cenie maszyny do kawy będą miały wady.. Chodzi mi o to, by wybrać taki, który będzie miał ich najmniej - i praca z nim będzie w miarę bezproblemowa
![Grin [emoji38]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/grin.gif)
Jak widzicie wątpliwości strasznie dużo... A dobrą kawkę by się w domku już chciało pić

:kawa: Możecie mi trochę pomóc ogarnąć to wszystko?