Autor Wątek: Pomoc w wyborze nowego expresu  (Przeczytany 11407 razy)

skansen

• Gość
Odp: Pomoc w wyborze nowego expresu
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Październik 2021, 21:27:23 »
Może być ciężko z dostępnością tego modelu ponieważ jakiś czas temu w ofercie VBM nastąpiła "zmiana pokoleniowa". W ramach niej dotychczasowe modele zastąpiły nowe:
https://www.vbmespresso.com/en/home-barista/
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2021, 21:31:06 wysłana przez skansen »

Offline Sewq

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Październik 2021, 21:32:36 »
No właśnie czytałem u nich na stronie o tym. Kusi cena tego inoxa ze strony z "brakiem supportu" oj kusi..

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #17 dnia: 31 Październik 2021, 22:23:34 »
Ten Quick Mill z aukcji nie jest na pid, chyba na presostacie z możliwością regulacji temperatury, a to nie to samo. Cena dobra. Pogadaj z tym Caffeitalia, opinie maja różne.
Generalnie z serwisem w Pl jest klops, polecić mogę tylko Coffesite, z tych z którymi miałem kontakt. Tam gdzie masz kody serwis jest taki, że chyba bym wolał kupić  w Coffeitalia  i w razie czego samemu naprawiać  :lol2:

Offline Sewq

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Październik 2021, 22:30:01 »
No tak właśnie myślę, że jeśli miałbym coś brać z coffeesite to wybór by padł na Bezzera bz09, jak z italia to vbm. Nad Quick millem sie zastanawiam, ale czytałem posty użytkownika o tym, że miał z nią problemy jakieś odnośnie temperatury. Uważasz, ze brak pelnoprawnego pid 'dyskwalifikuje' tego milla?
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2021, 22:48:31 wysłana przez Sewq »

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Październik 2021, 22:43:31 »
Uważasz, ze brak pelnoprawnego pid 'dyskwalifikuje' tego milla?
Myślę, że tak. Bez pid można żyć, ale jeżeli serio myślisz o espresso to pid musi być. Chyba, że chcesz za jakiś czas wymieniać ekspres. Jeżeli tak bardzo Ci się podoba ten VBM to jest wersja z pid
https://allegro.pl/oferta/quick-mill-carola-evo-pid-czerwony-11254774561?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=EAIaIQobChMIhKGp0s718wIVhqiyCh2LRgozEAQYASABEgKNKPD_BwE
Jest nawet czerwona wersja , wiem, wiem cena.
Carola ma naprawdę duży bojler, 0,75l, to plus pid i naprawdę masz wszystko co potrzeba do zrobienia świetnego espresso.

Offline Sewq

« Odpowiedź #20 dnia: 31 Październik 2021, 22:52:59 »
Nówka mill z pidem na tą chwile przekracza mój budżet niestety. Przyznam szczerze, że wolę póki co kupić coś ciut tańszego i zmienić za rok czy dwa, niż teraz wydać przeznaczony budżet + 2000, żeby stwierdzić, że nie czuje tak dużej różnicy, jak to sobie wyobrażałem :P
Z jednej strony rozumiem i sam jestem zdania, że najlepiej wydać raz a porządnie, a z drugiej pamiętajmy, że przesiadam się z budżetowego, marketowego delonghi :P

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Październik 2021, 23:04:06 »
Hmm, klasyczne dylematy zakupowe. Czy czekać z zakupem i dołożyć do lepszego sprzętu, czy kupić już. Ja bym zaczekał i kupił lepszy, ale nie kupuję ekspresu tylko się wymądrzam, gdybym był na kupnie to pewnie bym nie czekał i kupił już. :)
Różnica w smaku moim zdaniem będzie. Jak wielka? To skomplikowane i proste jednocześnie :)
Carola pid nie będzie Cię ograniczała, pewnie można by zostać z takim ekspresem na zawsze, darując sobie gadżeciarskie rozterki.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Listopad 2021, 06:27:23 »
Przyznam szczerze, że wolę póki co kupić coś ciut tańszego i zmienić za rok czy dwa, niż teraz wydać przeznaczony budżet + 2000, żeby stwierdzić, że nie czuje tak dużej różnicy, jak to sobie wyobrażałem
Przynajmniej kup z grupą 58.
》tertium non datur《

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Listopad 2021, 07:49:13 »
A czy używany sprzęt wchodzi w grę?

Offline Sewq

« Odpowiedź #24 dnia: 01 Listopad 2021, 10:02:49 »
Tak tak, na pewno chciałbym 58.
Używany wchodzi w grę jak najbardziej, ale wszystko zależy od danej oferty. Już się rozglądam po pchlim targu i na pewno będę pilnować :D

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Listopad 2021, 10:51:43 »
Mamy w ofercie także VBM i mogę ściągnąć dla Ciebie ten model. Także w kolorze czarnym. Ale na pewno nie w tej cenie co na tym sklepie.
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/k/vibiemme-44.html?order%5Bcena_min_brutto%5D=asc&lang=pl&url=vibiemme-44&range=9
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #26 dnia: 01 Listopad 2021, 12:00:26 »
https://ekspresdokawy.pl/pl/o/k/vibiemme-44.html?order%5Bcena_min_brutto%5D=asc&lang=pl&url=vibiemme-44&range=9
Ale, że taniej rozumiem? :) W tym sklepie i tak są już ceny z czapy, jak ma być drożej to halo ziemia.

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Listopad 2021, 18:19:41 »
Używany wchodzi w grę jak najbardziej
Zobacz na BEZZERA UNICA PID. Jeśli Ci się podoba to daj znać. Będę niedługo wystawiał na pchlim targu.

Offline Sewq

« Odpowiedź #28 dnia: 01 Listopad 2021, 19:38:35 »
Ta Bezzerra wydaje się całkiem spoko, niestety jest dla mnie ciut za szeroka i za wysoka. Do tego ten boiler 1.7 litra wydaje się dosyć duży jak na moje potrzeby max 4 espresso dziennie. Ale stylistycznie to tak samo ta bezzerra jak i quick mill carola czy domobar sa w porządku, nawet ten nieszczęsny inox, to może uda się jeszcze cos w tym kierunku

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #29 dnia: 01 Listopad 2021, 19:42:33 »
Do tego ten boiler 1.7 litra wydaje się dosyć duży jak na moje potrzeby max 4 espresso dziennie.
Bezzera Unica ma boiler 0,5L

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi