Autor Wątek: Pomoc w wyborze nowego expresu  (Przeczytany 11389 razy)

Offline Sewq

Pomoc w wyborze nowego expresu
« dnia: 30 Październik 2021, 12:36:40 »
Hej,
od kilku miesięcy przekopuje tematy i czytam nowe, ale niestety nie jestem w stanie się zdecydować więc proszę o pomoc ;)

Aktualnie mój zestaw to:
- mlynek Eureka mignon specialita
- ekspres DeLonghi EC 685
i to wlasnie ten ekspres doczekał się wymiany.

Krótko o wymaganiach:
- cena do 3000 zł
- 90% to espresso, mleczne sporadycznie, rzadziej niż raz na tydzień
- 3-4 espresso dziennie
- portafilter 58, ale 57 też przeżyję
- gotowy out of the box, bez potrzeby modyfikacji żeby się "do czegoś nadawał", ale też nie wykluczam rozszerzeń w przyszłości. Nie chciałbym tylko, żeby to był mus
- Najlepiej dostępny w Konesso (mam kupony i nie zawaham się ich użyć)
- mile widziany PID/LCC
- manometr
- zawór trójdrożny
- fajnie jakby nie byl w kolorze inox - żona narzeka, ze nie pasuje do kuchni...

Z ekspresów które rozważam:
- Rancilio silvia E V6 - solidny, ale bez pid/lcc/manometru
- Lelit Grace PL81T - ma LCC i manometr ale z opisu wynika, że nie ma zaworu trójdrożnego
- Lelit Glenda PL41PLUST PID - ma PID, nie ma zaworu, nie ma manometru

To są trzy modele, na których się skupiłem, ale żaden z nich nie spełnia wszystkich wymagań.na tą chwilę "wygrywa" Lelit Grace PL81T, ale nadal nie jestem przekonany, więc jeśli ktoś byłby tak miły i ewentualnie polecił coś innego to będę wdzieczny

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomoc w wyborze nowego expresu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Październik 2021, 17:18:28 »
Polecę - DREAM ONE. Ma elektroniczy termostat, zawór trójdrożny, regulowany z zewnątrz na zaworze OPV manometr, profesjonalną grupę, profesjonalny portafilter z głęboką głowicą umożliwiającą stosowanie sitek o pojemności do 24g, pięć sitek 58 mm, profesjonalną dyszę pary "cool touch". Jeśli stylistyka nie pasuje to identyczne wnętrze i funkcjonalności ma też UNO Black. Tylko termometr należałoby wymienić na manometr.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Październik 2021, 17:35:07 »
- Lelit Grace PL81T - ma LCC i manometr ale z opisu wynika, że nie ma zaworu trójdrożnego
- Lelit Glenda PL41PLUST PID - ma PID, nie ma zaworu, nie ma manometru
Oba wymienione ekspresy mają zawór trójdrożny.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Październik 2021, 17:38:39 »
Lelit Grace PL81T,
To ma być czarny ekspres, czy nie? Bo to znacznie zawęża wybór.
A jak ma być zdecydowanie black, to ja bym się zadłużył i kupił ten:

https://www.coffeeitalia.pl/ekspresy/vbm-domobar-czarny.html

Kurcze, w tamtym roku można było kupić za 3k.
》tertium non datur《

Offline Sewq

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Październik 2021, 19:58:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Oba wymienione ekspresy mają zawór trójdrożny.
O! To świetna wiadomość, na stronie przy tych modelach nie było to wymienione w opisie.

Nie musi być czarny, choć taki byłby preferowany, ale wiadomo, kryterium koloru znajduje się na mojej liście na samym końcu ;)

Dream one totalnie nie wpisuje się w moje gusta estetyczne, za to Uno wygląda już całkiem nieźle, niestety wychodzi lekko ponad budżet a i w preferowanym przeze mnie sklepie niestety go nie dostanę.

Ten Vibiemme Domobar wydaje się być na prawde spoko, ale z tego co piszesz to dostał potężną przebitkę na cenie : <

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Październik 2021, 22:25:42 »
Te ekspresy, które wymieniłeś to shit, no może RS jakoś się tam broni, ale cena chora.
Za 3tyś
to https://www.coffeeitalia.pl/ekspresy/nuova-simonelli-oscar-ii-nera.html
albo to
https://www.coffeeitalia.pl/ekspresy/bezzera-bz09pm-de.html
albo to
https://www.coffeeitalia.pl/ekspresy/vbm-domobar.html

Z kolorem będzie problem, raczej tylko inox.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Październik 2021, 22:33:08 »
Te ekspresy, które wymieniłeś to shit
Możesz to twierdzenie uzasadnić? Miałeś doczynienia z jednym z nich?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Październik 2021, 07:55:48 »
Nie musi być czarny, choć taki byłby preferowany, ale wiadomo, kryterium koloru znajduje się na mojej liście na samym końcu
Dla Ciebie tak, ale dla żony i owszem, czarny ekspres, co jest niemniej ważne. Drobny ukłon w jej stronę, przecież będzie codziennie na kolbę patrzyła, a może podzieli Twoją pasję, niesamowita sprawa (jeśli do tej pory się tym nie interesowała)?

Wracając do Twojego wyboru. Załóżmy, że wybierzesz inaczej niż VBM. Na początku będziesz wniebowzięty, bo przeszedłeś na wyższy poziom, ale z czasem dojdziesz do wniosku, że czegoś Ci brakuje, szczególnie, że rozmawiamy o espresso i zaczniesz się zastanawiać.  Może tak nie będzie w Twoim przypadku (ja tak miałem, na szczęście kupiłem używany ekspres 300ml, a sprzedając go, jeszcze zarobiłem :)) ) i będziesz usatysfakcjonowany tym, co masz, ale jak nie, co wtedy? Sprzedaż tego co masz ze stratą!

Zastanów się dogłębnie biorąc pod uwagę, że ekspres z grupą e61 musi się porządnie wygrzać, więc jeśli jesteś niecierpliwy lub jak co niektórzy, musisz wypić espresso 5 minut po przebudzeniu, to VBM nie jest dla Ciebie. Można skrócić czas nagrzewania poprzez flushy. "Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie", co w tym przypadku mam na myśli... espresso.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2021, 08:07:33 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Sewq

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Październik 2021, 09:32:21 »
Najgorzej, ze VBM inox jest jeszcze akceptowalnej cenie, a kolor czarny juz wystrzelony w kosmos wzgledem inoxa :<
Cierpliwości i czasu mam dużo, żeby poczekać na rozgrzanie, praca z domu ma swoje zalety :D Budżet mógłbym zwiększyć do 3500 -3800 zl, ale 4600 to już niestety za dużo ;/
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2021, 10:13:00 wysłana przez Sewq »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Październik 2021, 11:22:22 »
UNO Black możesz mieć także z preferowanego przez Ciebie sklepu. Wystarczy, że złożą u mnie zamówienie na ten ekspres. Chociaż jak się zgłosisz do mnie to i te kupony pewnie damy radę zrównoważyć.
Odnośnie zakupów na sklepie wymienionym przez @Jozin von Bazin to radziłbym najpierw poczytać opinie...Takie ceny nie biorą się tylko z sufitu.

Offline Sewq

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Październik 2021, 13:03:44 »
@Janusz
Czy ASCASO UNO black to to samo co ASCASO UNO prof?
Czy wersja z PID a bez PID różni sie tylko dokładnym sterowaniem temperatury, a reszta jest taka sama?
Ciężko mi znaleźć jakiekolwiek recenzje wersji o nazwie ascasa uno lub steel uno bez dopisu prof. a chętnie bym o niej poczytał więcej .

Tak, zdecydowanie wspomniany wyżej sklep swoimi opiniami odnośnie serwisowania nie zachęca

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Październik 2021, 13:18:01 »
Budżet mógłbym zwiększyć do 3500 -3800 zl, ale 4600 to już niestety za dużo ;/
Pomyśl o galopującej inflacji, 10% a może jeszcze więcej w następnym roku. Jak kupisz dobrą kolbę, ogólnie, nie że VBM, to ona tak nie traci na wartości z roku na rok.

Mam dla Ciebie nieczarne propozycje:

Od kolegi @Jura2000 za 3700 masz wszystko do zrobienia espresso, a spienić mleko raz na jakiś czas można czymś innym:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11454.msg240067#msg240067

Albo od kolegi @zamek przy diametralnie dokonanej zmianie:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11088.msg233905#msg233905

Pokaż najpierw żonie, a nóż się jej spodoba taka kolorystyka, gdzie moja na srebrną mówi: "sexi Elektra". A jakby ewentualnie Wam by się spodobała, to pogadamy o szczegółach.
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Październik 2021, 13:50:12 »
Oferta Caroli Evo na bazarku jest bardzo dobra fakt.
Rozważ rownież ofertę z Olx ECM Casa V !!
Dostępne są u różnych sprzedawców NOWE 3 szt, kupione gdzieś na wyprzedażach w Niemczech.
Ceny 2200-2300 nic tylko brać. Mieścisz się w budżecie z zapasem.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Październik 2021, 16:32:13 »
Czy ASCASO UNO black to to samo co ASCASO UNO prof?

Jeszcze nie tak dawno temu ekspres ten nosił nazwę UNO PROF Black. To słowo Black odróżniać go miało nie tylko kolorystycznie od poprzednio produkowanego ekspresu STEEL UNO PROF. STEEL UNO PROF to był ekspres produkowany do 2015 z bojlerem a od 2015 r do 2017 r z termoblokiem. Obie wersje produkowane były wówczas wyłącznie w obudowie ze stali nierdzewnej szczotkowanej. Od lipca 2017 ekspres ten jest produkowany z termoblokiem i wyłącznie w obudowie ze stali nierdzewnej lakierowanej proszkowo w kolorze czarnym. Przez pewien czas stosowana była nazwa UNO PROF Black ale od 2 lat jest to po prostu UNO Black. Tak więc jeśli szukasz opisów / recenzji to można je szukać pod obydwoma nazwami.

Czy wersja z PID a bez PID różni sie tylko dokładnym sterowaniem temperatury, a reszta jest taka sama?

Różnic w wersji PID w stosunku do UNO Black jest dużo więcej niż tylko dołożenie sterowania temperaturą PID.
Poniżej różnice:
- na wyświetlaczu oprócz temperatury można ustawić czas preinfuzji od 0 do 5s
- na wyświetlaczu można ustawić czas przejścia w stan uśpienia
- na wyświetlaczu podczas ekstrakcji kawy widać biegnący czas ekstrakcji (nie jest on programowany)
- ekspres posiada manometr z regulacją ciśnienia na zaworze OPV z zewnątrz ekspresu
- ekspres posiada przepływomierz objętościowy
- ekspres posiada przełącznik kawy programowalny objętościowo w dwóch położeniach - mała kawa, duża kawa
- ekspres posiada elektryczny podgrzewacz filiżanek
- ekspres posiada uchwyty portafiltra i zaworu pary z ciemnego drewna orzech włoski
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2021, 16:35:14 wysłana przez Janusz »

Offline Sewq

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Październik 2021, 21:24:22 »
Przyznam szczerze, że na tą chwilę najbardziej mi się podoba ten VBM, ale jakos nie mogę zlokalizować tej podstawowej wersji w żadnym 'normalnym' sklepie. Żona jest jednak skłonna przełknąć nawet inox :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi