Autor Wątek: Breville Mini Barista VCF125X ktoś posiada?  (Przeczytany 5412 razy)

Offline tomas09

• Ekspres: DeLonghi
Breville Mini Barista VCF125X ktoś posiada?
« dnia: 18 Październik 2021, 11:25:00 »
Dzień dobry. W tej chwili posiadam ekspres Delonghi Dedica EC 685. Nie jest to jak zdążyłem przeczytać na forum najlepszy ekspres (czytaj jeden z gorszych P) Zacząłem oglądać inne ekspresy i w oczy rzucił mi się Breville Mini Barista VCF125X. Nie będę kłamał ,ale jego cena też za nim przemówiła.Obecnie można go kupić za 1000zł.Czy może ktoś z Was wydać na jego temat opinię? Z punktu laika wydaje mi się ,że powinien spełniać trochę wieksze niż podstawowe oczekiwania.W przeciwieństwie do obecnego Delonghi posiada normalną dyszę,kolbę o średnicy 58mm,układ trzy drożny. Jescze raz proszę właścicieli i nie właścicieli owego ekspresu o opinię.Głównie piję kawę typu Cappucino lub Espresso.

Offline carlo4977

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: 1zpresso Q2
Odp: Breville Mini Barista VCF125X ktoś posiada?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Październik 2021, 13:25:14 »
Dedica zrobi Ci całkiem dobrą kawę o ile ją odpowiednio nagrzejesz i kupisz naked portafilter. Jak masz już młynek to za 100 zł doprowadzisz swój ekspres do używalności.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Październik 2021, 19:56:18 »
Delonghi Dedica EC 685. Nie jest to jak zdążyłem przeczytać na forum najlepszy ekspres (czytaj jeden z gorszych P)

Nie jest taki zły, jak chcesz wejść na wyższe poziomy - czyli na początek. Kup sobie porządny młyn i poćwicz na tym delągu. Ekspres zdążysz kupić. Tu jest sporo ofert, a czasem w używkach niezłe perełki. Nie szukaj na siłę nowego ekspresu już teraz.

Offline tomas09

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Październik 2021, 22:26:15 »
Czy jak wytnę dno w moich filtrach powstanie naked portafilter ? Czy zalecacie kupić oryginalny? I jeszcze jest taki problem z Delongi ,że kawa leci o wiele krócej niż 25 sek.Czy jeśli już będę miał odpowiednie filtry bez tego dodatkowego dna nie spowoduje to,że woda będzie jeszcze szybciej przelewala się przez kawę?

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Październik 2021, 08:36:36 »
Czy jak wytnę dno w moich filtrach powstanie naked portafilter ? Czy zalecacie kupić oryginalny?
Tak, wszystko jest kwestia czy masz takie umiejętności, narzędzia lub możliwości.
I jeszcze jest taki problem z Delongi ,że kawa leci o wiele krócej niż 25 sek.Czy jeśli już będę miał odpowiednie filtry bez tego dodatkowego dna nie spowoduje to,że woda będzie jeszcze szybciej przelewala się przez kawę?
Nie bo to regulujesz przemiałem. Zmielisz drobniej i kawa będzie płynąć wolniej

Offline carlo4977

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Październik 2021, 11:51:48 »
Czy jak wytnę dno w moich filtrach powstanie naked portafilter
Tak, będzie o ile kupisz jeszcze odpowiednie sitko, bo to standardowo jest ciśnieniowe. Na aliexpress była zawsze cała kompletna kolba za ~70 zł więc nie wiem czy opłaca się bawić w cięcie tej starej.
Upewnij się też, że masz porządny młynek, bo naked portafilter żadnych błędów nie wybacza :) Tam musi być perfekcyjnie przygotowana kawa.

Offline tomas09

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Październik 2021, 14:02:03 »
Młynek posiadam Severin 3873, dokonałem lekkiego tuningu. Teraz mieli drobniej, ale i tak chyba za grubo. Jaki proponujecie młynek, ale który nie nadszarpnie mój skąpy budżet?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Październik 2021, 14:16:06 »
A jak skąpy jest ten budżet ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Październik 2021, 14:18:33 »
Jaki proponujecie młynek, ale który nie nadszarpnie mój skąpy budżet?
Jeśli nie masz nic przeciwko kręceniu korbką, to najlepsze rezultaty za niewygórowaną cenę uzyskasz z młynków typu  1zpresso JE, JE-Plus czy JX-Pro.

Offline carlo4977

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Październik 2021, 14:18:45 »
1zpresso jx-pro? W sumie możesz patrzeć tylko i wyłącznie na ręczne jak zależy Ci na budżecie. Ja mam 1zpresso q2, który jest znacznie tańszy, ale zrobienie przemiału pod espresso to jest >100 obrotów. Akurat Dedica mocno ratuje Ci tutaj sytuacje swoją kolbą, która kompensuje słaby przemiał.

Offline tomas09

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Październik 2021, 14:33:00 »
No budżet jest naprawdę skromny. Nie mam pojęcia ile może minimum kosztować młynek elektryczny, który zmieli w sposób zadowalający. Zaproponujcie jakiś model. A jeśli będzie za drogi to faktycznie przemyślę
te modele ręczne.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Październik 2021, 14:35:44 »
Takim minimum, które zmieli poprawnie do espresso, to będzie jakiś używany Eureka Mignon albo Ascaso i-1 mini. Jednak z podanych ręcznych młynków uzyskasz przemiał co najmniej klasę wyżej.
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2021, 14:49:26 wysłana przez krystians »

Offline tomas09

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Październik 2021, 15:27:11 »
A powróciwszy do tego ekspresu co na początku zapytałem Breville Mini Barista VCF125X tak się na niego troszkę uparłem ponieważ jest obecnie dostępny w bardzo korzystnej cenie (1000zł). Z tego co producent podaje ma regulator PID, kolbę 58mm czyli większa niż w Delonghi, no i chyba najważniejsze pełnowymiarowa dysza do pary.Tylko martwi mnie najmniejsze sitko do kawy ,które mieści 13 gram,a to dla mojej żony znacznie za dużo.Czy jeśli wsypie się do takiego sitka mniej kawy to czy ona zaparzy się prawidłowo? Po zdjęciu kolby będzie w sitku błotko.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Październik 2021, 15:42:13 »
Dozbieraj do czegoś więcej jeśli chciałbyś pójść o krok dalej. Nie mając odpowiedniego młynka będziesz się frustrował z przyrządzaniem espresso. Jeśli 13 gram kawy jest za dużo skorzystaj z podwójnej wylewki i rozdziel espresso na dwie filiżanki. Jedną wypij Ty, drugą żona ;)

Offline carlo4977

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Październik 2021, 15:43:40 »
Kupisz eskpres i w dalszym ciągu pozostaniesz z młynkiem, który nie mieli Ci kawy pod espresso. Mam Dedice i wystarczy puścić z niego ~50ml wody, wygrzać przy tym kolbe i masz już ekspres przygotowany do w miarę powtarzalnego espresso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi