Autor Wątek: Ekspres + młynek do 5000-5500  (Przeczytany 2813 razy)

Offline Bartek1988

Ekspres + młynek do 5000-5500
« dnia: 10 Październik 2021, 13:39:42 »
Poszukuje do domu młynek i ekspres do kwoty 5000-5500zł, co byście polecili ?
Większość kaw które będą robione  to espresso, aczkolwiek nie wykluczam, że raz na jakiś czas bym spienił mleko do jakieś kawy.

Pozdrawiam i dziękuje.
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2021, 13:49:14 wysłana przez ranGo »

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Ekspres + młynek do 5000-5500
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Październik 2021, 14:15:41 »
Sugeruję najpierw trochę poczytać i dokładnie zdefiniować swoje oczekiwania.

Młynek: elektryczny czy ręczny? On demand czy single dose?
Ekspres: single boiler, termoblok, HX czy dual boiler (w tym budżecie będzie ciężko)?

Inaczej łatwo o zawód i zakupową wpadkę.

Offline Bartek1988

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Październik 2021, 14:33:22 »
Młynek automatyczny on demand

A ekspres single boiler

A jeśli dual boiler to ile trzeba by bylo więcej dołożyć żeby mieć coś konkretniejszego ?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Październik 2021, 14:39:23 »
Dobrze pisze @arob

To będzie Twoja pierwsza kolba, czy masz już jakieś "przyżycia"kawowe? Każdy z nas na swoje doświadczenia i np ja z tej racji bym Ci polecił duży SB plus 1Zpresso JX-pro albo ten sam młynek plus:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11088.msg233905#msg233905

Jak dalej jest w ofercie.
》tertium non datur《

Offline Bartek1988

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Październik 2021, 16:15:39 »
Dobrze pisze @arob

To będzie Twoja pierwsza kolba, czy masz już jakieś "przyżycia"kawowe? Każdy z nas na swoje doświadczenia i np ja z tej racji bym Ci polecił duży SB plus 1Zpresso JX-pro albo ten sam młynek plus:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11088.msg233905#msg233905

Jak dalej jest w ofercie.

Ekspertem nie jestem ale laikiem również, jakieś tam doświadczenie w robieniu kawy mam.
Wolałbym młynek automatyczny ze względu na wygodę.

A jakby połączyć ten ekspres z młynkiem Baratza Sette 270Wi?? Cena młynka 2200zł

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Październik 2021, 18:39:48 »
Ze względu na awaryjność nie polecałbym tego młynka. W tym budżecie zmieścisz się z ekspresem BELLONA Chiara (2 litrowy stalowy bojler HX +PID) plus młynek np. EUREKA MIGNON SPECIALITA. Jeśli możesz ciut dołożyć to proponowałbym też ASCASO UNO PID z młynkiem EUREKA MIGNON SPECIALITA.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Październik 2021, 18:49:55 »
A jeśli dual boiler to ile trzeba by bylo więcej dołożyć żeby mieć coś konkretniejszego ?

Najtańszy DB to koszt około 4800zł:
- Sage Dual Boiler
- Lelit Elizabeth

Oba porównywał i recenzował na forum @skansen. Warto się zapoznać z dedykowanymi wątkami.

W twoim budżecie, jeżeli chcesz SB, to masz sporo opcji np.
- Lelit Victoria + Lelit William - niecałe 5000 zł.
- Ascaso Dream PID + Eureka Mignon Specialita / Baratza Sette 270 / Baratza Vario ok. 5300 zł

W pierwszym przypadku dostajesz teoretycznie lepszy młynek (większe żarna). Chociaż ma on też wady np. nieprecyzyjna regulacja, większa retencja. W drugim przypadku ekspres jest wg mnie lepszy:

a) ma dużo lepsze akcesoria (nie trzeba kupować precyzyjnych sitek)
b) jest lepiej wykonany
b) wg pomiarów wrzucanych kiedyś na forum, powinien mieć stabilniejszą temperaturę.

Jednak wg mnie te drogie ekspresy SB, nawet dla kogoś, kto pije tylko espresso, mają aktualnie kiepski stosunek cena / jakość i nie zrobią lepszego espresso niż najtańsza Gaggia Classic z założonym PID. Kupujesz trochę protezę, na której producent ma dużą marżę. Np. Victoria jest przez Lelita kompletnie olewana - wszystkie upgrady idą do wyższych modeli. Z perspektywy osoby pijącej tylko espresso, w porównaniu do Elizabeth, która ma tą samą grupę zaparzającą, Victoria ma następujące wady:
- gorzej umieszczony czujnik temperatury (Victoria ma na zewnątrz bojlera, Elizabeth w środku)
- źle ustawione parametry PID
- brak możliwości wyświetlania rzeczywistej temperatury, bo producentowi nie chce się zupdatowac firmware (i straszyć użytkowników nieprecyzyjną temperaturą)
- brak preinfuzji (preinfuzja w Victorii jest bezużyteczna)

Dlatego, jeżeli nie chcesz w/w DB, rozważyłbym też np. Lelit MaraX + Eureka Mignon Specialita / Baratza Sette 270 / Baratza Vario (ok. 200 zł ponad budżet). Jest to HX do którego producent naprawdę się przyłożył. Nie wymaga flusha i kontroluje temperaturę zaparzania z dokładnością +-1C. Nawet jeżeli nie będziesz go wykorzystywał do spieniania, to espresso sporo na tym zyska. W przyszłości mógłbyś dołożyć do ekspresu popularny teraz flow control, co pozwali na eksperymentowanie z jasnymi paleniami. Jest to jednak grupa E61 - warto się zapoznać z jej wadami i zaletami.
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2021, 19:05:33 wysłana przez arob »

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Październik 2021, 02:29:46 »
Kup ekspres do espresso "only". Mleko, jak od czasu będziesz potrzebował, sobie spienisz mieszaczem za kilkanaście złotych, po podgrzaniu mleka w mikro (ja tak robię, raz na pół roku, dla gości).
Wtedy interesuje Cię jednobojlerowy (bez HX) albo z termoblokiem. Reszta rozważań o "mlekowaniu" jest poza Twoim zainteresowaniem.
Tak szukaj ekspresu.
Młyn w granicach budżetu kup najlepszy, jaki się da.
Poleciłbym moją Carolę, ale obecna cena trochę ogranicza Twój budżet, jak chodzi o zakup młynka (dalibóg, jak ona mogła tak zdrożeć?)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Październik 2021, 17:23:59 »
A jakby połączyć ten ekspres z młynkiem Baratza Sette 270Wi??
Ja bym wziął JX-PRO. Szybciej dojdziesz do świetnych shotów, poza tym zostanie Ci kasa na akcesoria. Zestaw będziesz miał na lata, więc z czasem możesz dokupić sobie jakiegoś elektryka SD z płaskimi żarnami, dla porównawczych doznań smakowych. A jak przejdzie Ci frajda z ręcznego mielenia, bez problemu go sprzedasz na forum.
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2021, 17:56:05 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Październik 2021, 13:44:56 »
Jeśli chodzi o młynek to szukałbym raczej czegoś pokroju Fiorka F64, ale w tym budżecie to raczej używka... Choć jak dobrze poszukasz i będziesz miał farta to wyrwiesz F83, a to już zostanie sprzęt na długie lata ;) Tyle tylko, że duży, ale nowy zje prawie cały budżet. Choć z drugiej strony nie jest to też złe rozwiązanie, bo lepsze będzie połączenie bardzo dobrego młynka z tańszym ekspresem niż odwrotnie. Been there, done that ;) Tani Ascaso Basic z Mazzerem SJ i espresso bardzo dobre, z tanim młynkiem nie wyciśniesz za dużo. Płaskie żarna 64mm to minimum.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Październik 2021, 16:34:14 »
Choć jak dobrze poszukasz i będziesz miał farta to wyrwiesz F83

wczoraj na pchlim targu ktoś wrzucił:
https://m.olx.pl/d/oferta/mlynek-fiorenzato-e83f-CID99-IDLNHic.html

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Październik 2021, 19:02:21 »
Ja gdybym miał taki budżet na zestaw, kupiłbym ekspres Lelit Glenda Plus PID i do tego młynek Lelit William!

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Październik 2021, 19:21:05 »
Ja kupiłem Lelit Mara + JX-pro w tych widełkach cenowych. Co kto lubi  :szampan:
Tez myślałem nad tym młynkiem Lelita ale sporo dość sceptycznych opinii mnie zniechęciła.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi