Autor Wątek: Jaki wybrać pierwszy ekspres kolbowy Sage czy Lelit  (Przeczytany 9700 razy)

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
Odp: Jaki wybrać pierwszy ekspres kolbowy Sage czy Lelit
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Październik 2021, 21:40:15 »
Zgadzam się z @popcorn - nie ma co się spieszyć. Jest dużo filmów na youtube pokazujących działanie każdego ze sprzętów. Upewnij się, że wszystko w praktyce wygląda tak, jak sobie to wyobrażasz. Kawę mleczną na Grace przygotowuję tak jak na tym filmie:

Nagrzanie ekspresu od włączenia zajmuje ok. 15min. Przejście z espresso na spienianie to ok. 50s.

Do droższego Freda wg mnie nie ma sensu dopłacać, bo przemiał będzie taki sam, a timer nie wygląda na zbyt praktyczny. W praktyce młynek mieli tak wolno, że w dobrą wagę przemiału łatwo wycelować "na oko". Spójrz też jeszcze na Eureka Mignon Manuale. Odnośnie Amazona, to raczej zostałbym przy jakimś dobrym, polskim sklepie. Np. u mnie niedługo po zakupie padła cała elektronika. Kupowałem w Konesso, więc chwila i załatwione. Nie wiem czy u jakiegoś sprzedawcy no name odbyłoby się to tak samo.

Offline Majka76

Odp: Jaki wybrać pierwszy ekspres kolbowy Sage czy Lelit
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Październik 2021, 22:14:14 »
Nie wytrzymam już dłużej bez ekspresu, serio.
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi i rady.
Ekspres wybrany, Lelit Grace. Kolega męża z pracy ma taki i bardzo poleca. Napiszę do Michała z Konesso w sprawie zakupu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi