Autor Wątek: Jak powinna być umieszczona grupa w ekspresie kolbowym, nisko czy wysoko?  (Przeczytany 4052 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Rozważania o wysokości grupy w ekspresie kolbowym wywołały dyskusję w innym wątku. Proszę o konkretne odpowiedzi, ile centymetrów powinna wynosić odległość między grupą, a kratką ociekową, wraz z pokazaniem plusów i minusów tych rozwiązań.

pawel890

• Gość
Odp: Jak powinna być umieszczona grupa w ekspresie kolbowym, nisko czy wysoko?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Wrzesień 2021, 19:59:27 »
Trochę nie rozumiem sensu tego wątku, to tak jakby zapytać: ile grup powinien posiadać ekspres?
Odpowiedź: tyle ile potrzebuje właściciel :)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Wrzesień 2021, 20:02:33 »
Ale tu nie ma co filozofować. Standardowa wysokość kubka to ok 95mm, więc wysokość wylewki nie powinna być mniejsza niż 100mm, a najlepiej 105mm, bo niektóre kubki są wyższe. Automaty muszą mieć więcej pod szklanki do latte. Jeśli współczesny ekspres ma mniej, to producent dyma klienta.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Wrzesień 2021, 21:01:52 »
Trochę nie rozumiem sensu tego wątku, to tak jakby zapytać: ile grup powinien posiadać ekspres?

WS założył ten wątek, bo w temacie (recenzji) Dream PID "argumentował", że generalnie w przestrzeń na szklankę/kubek w tym ekspresie jest w zupełności wystarczająca, gdzie dla autora tejże recenzji oraz kilku innych osób była zbyt mała (85 mm).

Ja również jestem zdania, że w Ascaso Dream przestrzeń na kubek/szklankę jest zbyt mała i powinna wynosić minimum 110+ mm, w wielu ekspresach jest to nawet wyraźnie więcej.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Wrzesień 2021, 21:16:07 »
przestrzeń na kubek/szklankę jest zbyt mała i powinna wynosić minimum 110+ mm, w wielu ekspresach jest to nawet wyraźnie więcej.
Dla moich potrzeb jest za wysoko, jak u mnie. Uzysk ważę po ekstrakcji, a nie w trakcie. Jak ktoś potrzebuje lać espresso do tak wysokich kubków (zdjęcie nr 4), to niech kupi sobie np ECM Classika, gdzie do filżanek espresso jest w tym ekspresie za wysoko (zdjęcie nr 2), stosuję deseczki różnej grubości (zdjęcie nr 5), bo przy NPF-ie jest zbyt duża przestrzeń. Na zdjęciu nr 1 z lewej filiżanka do cappuccino, zaś nr 3 ulubiony kubek żony, w którym czasami robię espresso z VST7, a potem uzupełnia sobie mlekiem.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2021, 21:37:38 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Wrzesień 2021, 22:05:34 »
Za duża wysokość to nie problem. Jak mi po zmianie na npf przybyło cm to sobie zrobiłem dwie różne podstawki - pod kubek i pod filiżankę. A czasami po prostu trzymam filiżankę jak mi się nie chce szukać podstawki ;-) Za to jak jest za mało, to jest problem trudniejszy do rozwiązania. Żona do tej pory wspomina znajomym jak chodziłem po sklepie z miarką i mierzyłem kubki...  ::)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Wrzesień 2021, 22:12:22 »
Lubię, gdy strużki espresso wpadają na ścianki "filiżanki do espresso" z niewielkiej wysokości. Dystans między krawędzią filiżanki a wylewką może być nawet zerowy -- ok, może centymetr, dwa.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Wrzesień 2021, 22:46:36 »
Jeśli współczesny ekspres ma mniej, to producent dyma klienta
W naszym klimacie często pada deszcz. Jeżeli jakiś producent sprzedaje samochody bez dachu to po prostu dyma klienta.

Nie wiem skąd takie definitywne stwierdzenie. Ta odległość jest ukryta i dopiero po rozpakowaniu kupionego ekspresu znana? Ktoś potrzebuje dużo miejsca kupuje taki ekspres. Ktoś potrzebuje mniej wybiera co innego. Ideałem pewnie była by tacka o regulowanej wysokości.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2021, 22:51:01 wysłana przez Bacek »

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Wrzesień 2021, 11:07:37 »
Mam od lat Dream, robienie kawy do kubka nie stanowi żadnego problemu, wkładam delikatnie po skosie i tak samo wyjmuję. Używam wylewki pojedynczej. Wszelkie filiżanki wchodzą z zapasem niezależnie od rodzaju wylewki. Tu w ogóle zero problemu. Dyskusja wg mnie wydumana. Każdy może sobie dobrać zależnie od potrzeb. Większa wysokość grupy to chyba też ogólnie wyższy ekspres. Wybór jest potężny.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Wrzesień 2021, 12:01:26 »
U mnie jest 7 cm, a filiżanki do cappuccino  mają 6,5 cm, więc bez wagi jest w sam raz :) Waga by może też podeszła, gdyby nie "włoska robota"  wylewek nie idzie dokręcić do końca ;)

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Wrzesień 2021, 12:21:11 »
Wylewki można wykręcić  8)

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Wrzesień 2021, 12:33:04 »
Niby można, ale ja używam do podwójnego sitka dla dwóch kawek naraz, a pojedyncze z NPF i tam waga się mieści bez problemu  8)

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Wrzesień 2021, 13:05:47 »
Próbując rozdzielić podwójną kawkę na dwie pojedyncze za pomocą wylewki, zawsze mam wrażenie że ten podział jest nierówny. Może to kwestia wypoziomowania ekspresu i wypolerowania dna portafiltra, żeby leciały równo frakcje ekstrakcji do filiżanek. I dlatego robię doppio i  jeśli mam potrzebę dzielę na dwie filiżanki po wymieszaniu łyżeczką ;-)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Wrzesień 2021, 15:38:50 »

+1
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Wrzesień 2021, 19:54:06 »
Generalnie to jestem tego samego zdania co @Antonio Czyli dystans między górną krawędzią filiżanki a końcem wylewki nie powinien być większy jak 2 cm. Wówczas stosując podwójną wylewkę i lejąc jednocześnie do dwóch filiżanek espresso strużki kawy zbiegają się do siebie i dobrze trafiają do filiżanek. Jest to jednocześnie też dobra wysokość dla filiżanki cappuccino (np. do doppio). Nie bez przyczyny przy ekspresach z tzw. podwyższoną grupą kawową producenci dodają podstawki. Najczęściej ze stali nierdzewnej. Po to właśnie aby filiżanki espresso były tuż pod wylewką a kawa nie lała się z dużej wysokości. Unikamy w ten sposób rozbryzgów kawy na brzegi filiżanek i uzyskujemy ladniejszą cremę na kawie.
Odnośnie ekspresu ASCASO DREAM to przypomnę, że ekspresy te w niezmienionej formie / odlewie są produkowane już ponad 20 lat. W międzyczasie zmieniało się wnętrze ekspresu, zmieniały się grupy kawowe i portafiltry. Ale obudowa nie zmieniła się ani na jotę.
Pierwsze modele DREAM miały bojler i znacznie wyższą niż obecna grupę kawową. W efekcie odstęp od końca wylewki do tacki ociekowej był 7 cm. Wystarczający do tradycyjnych filiżanek espresso i cappuccino. Nikt wtedy nie wiedział jeszcze o wadze i ważeniu kawy w trakcie ekstrakcji. Nikomu też to nie przeszkadzało.
Poniżej zdjęcie tego modelu z bojlerem.

https://images92.fotosik.pl/535/778d4b75be4185ed.jpg
Jak powinna być umieszczona grupa w ekspresie kolbowym, nisko czy wysoko?

W 2012 roku zamiast bojlerów wprowadzone zostały termobloki a wraz z nimi sporo niższe grupy kawowe. Nagle odstęp od końca wylewki do tacki ociekowej wzrósł do 9 cm a w modelach UNO / DUO do 11 cm. Co niektórzy zaczęli wówczas narzekać, że im kawa nie trafia dobrze do filiżanek espresso. Inni byli z kolei zadowoleni bo wreszcie mogli pod wylewkę podstawiać wysokie kubki.
Zdjęcie tego modelu poniżej:

https://images90.fotosik.pl/534/9d9db024e4d37816.jpg

Model ten, ulepszony o zestaw doposażeniowy KIT280 jest także obecnie produkowany pod nazwą DREAM ZERO.

W roku 2017 pojawiły się nowe modele - DREAM PID. Grupa kawowa profesjonalna, średnica sitek portafiltrów 58 mm. Grupa niska jak w modelu DREAM ZERO a portafilter tradycyjny, taki jaki wówczas stosowany był także w ekspresach BAR i BARISTA. Odstęp - 9 cm.
Zdjęcie poniżej:

https://images89.fotosik.pl/535/38b43b6778e39c2a.jpg

Na początku 2020 roku wraz z wprowadzeniem modelu DREAM ONE wprowadzono także nowe portafiltry z głęboką głowicą M12. Te portafiltry są obecnie stosowane w modelach DREAM ONE, DREAM PID oraz we wszystkich modelach profesjonalnych z linii BAR oraz BARISTA. Umożliwiają one stosowanie sitek o gramaturze do 24 gram. Po zastosowaniu tych portafiltrów odstęp od końca wylewki do tacki ociekowej zmniejszył się do 8,5 cm.
Zdjęcie poniżej:

https://images89.fotosik.pl/535/f235110a46e0019c.png

Reasumując - ASCASO w całej linii produkowanych ekspresów HOME PROF i PROF wprowadziło głębokie głowice portafiltrów. W modelu DREAM który był i jest najbardziej rozpoznawalnym ekspresem nie ma możliwości przy tych portafiltrach zwiększyć odstępu bez zmiany całego odlewu. Coś za coś. Mamy możliwość wyboru sitek kosztem ustawiania na wadze wyższych filiżanek.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi