Autor Wątek: rozregulowanie młynka w Lelit Anita ?  (Przeczytany 2461 razy)

Offline yphqn

rozregulowanie młynka w Lelit Anita ?
« dnia: 31 Sierpień 2021, 21:44:27 »
Witam,

Dzień dobry

Od ponad roku posiadam ekspres Lelit Anita z wbudowanym młynkiem (LELIT ANITA PL042TEMD Z MŁYNKIEM).

Zaraz po zakupie, woda z trudnością przeciskała się przez ciastko kawowe, gdy młynek miał ustawienie mielenia na "3", wówczas ciśnienie wynosiło około 9 bar. Z czasem zacząłem to ustawienie mielenia zmniejszać, aż dziś doszedłem do "1", i teraz woda przeciska się wmiarę wolno, ciśnienie na barometrze też jest około 8 - 9 bar. Gdybym zwiększył mielenie na 3, to mimo bardzo silnego ubicia temperem i tak woda leciała by "ciurkiem"..., a ciśnienie byłoby na poziomie 2-3 bary...

Dlaczego tak się dzieje ? Coś się zadziało z młynkiem ? mógł się rozregulować ?

Pozdrawiam yp.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2021, 22:09:45 wysłana przez Fux »

skansen

• Gość
Odp: rozregulowanie młynka w Lelit Anita ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpień 2021, 22:22:32 »
To zupełnie normalne.  Kawa zmienia swoje właściwości z czasem. Poszczególne partie kawy też mogą się od siebie różnić.
Jeśli nie chcesz mielić drobniej (zmniejszać grubości mielenia) to możesz alternatywnie zwiększyć dozę.

ciśnienie na barometrze też jest około 8 - 9 bar.
Manometrze ;)

Offline yphqn

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Wrzesień 2021, 08:01:51 »
Dzięki za odpowiedź.

Aczkolwiek dziwnie to brzmi, bo kawę mielę różną, więc sądziłem, że to coś z młynkiem... bo ten młynek jakby na stałe zmienił swoje właściwości, niezależnie od kawy..
Zwiększenie dozy chyba też się nie uda, bo sypię pełne sitko z górką, bo jak sypałem tyle gram ile trzeba, to sitko nie było pełne i wychodziło błotko, a gdy kawy mielę z górką to wtedy widać odciśniętą "monetę".

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Wrzesień 2021, 08:42:16 »
Spróbuj go wyczyścić i na nowo ustawić. Zapieczony pyłek kawowy czasami robi złą robotę

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Wrzesień 2021, 08:44:04 »
Aczkolwiek dziwnie to brzmi, bo kawę mielę różną, więc sądziłem, że to coś z młynkiem
Kawy "zwietrzałe" wymagają drobniejszego mielenia a czasem i to nie wystarcza. Pod to kwalifikuje się pewnie 95% tego co znajdziesz na sklepowych półkach. Dla kaw świeżych (licząc od daty palenia, nie jest to wyryte w kamieniu ale dla mnie to powiedzmy do 2 mies) wystarczające będzie grubsze mielenie. Będą jeszcze różnice związane ze stopniem palenia kawy (dla świeżych), jasne drobniej ciemne grubiej.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Wrzesień 2021, 08:49:55 »
Aczkolwiek dziwnie to brzmi, bo kawę mielę różną, więc sądziłem, że to coś z młynkiem...
Przy kawach włoskich, (w miarę) świeżych zdarza mi się niemal nie zmieniać nastaw młynka miedzy różnymi kawami. Najczęściej jednak taka zmiana jest konieczna, w przypadku takiego młynka jak Fred wbudowany w Anicie będzie to regulacja o +/- 1 lub 2 "cyferki".  Natomiast już po doregulowaniu młynka do danej kawy, z czasem zmiany o +/-1 "kropkę" też mogą być pożądane.
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2021, 10:08:59 wysłana przez skansen »

Offline llu

• Ekspres: Lelit Anita
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2024, 11:53:11 »
Cześć,

mam następujący problem z młynkiem Anity:

podzczas pracy młynka w ekspresie ten się sam skręca- zmienia swoje ustawienie (od drgań?),
tj. mam ustawiony młynek na 2.25, a w trakcie mielenia pokrętło się powoli przestawia, tak, że przestawi się na 2.5
Problem nie występował przy ustawieniach bliższych 3, ale przy obecnej partii kawy muszę grubiej mielić i mam z tym problem, bo co ustawię, to przy mieleniu się to rozstraja.

Czy macie jakieś rozwiązanie na tą dolegliwość?

Pozdrawiam
Łukasz

Offline pi0trek

• Ekspres: Lelit Anita
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Styczeń 2025, 16:49:29 »
podzczas pracy młynka w ekspresie ten się sam skręca- zmienia swoje ustawienie (od drgań?),

Cześć Łukasz,

zaobserwowałem u siebie podobne zjawisko. Zrobiłeś może jakiś progres w analizie problemu?
Zasadniczo, trzeba byłoby wprowadzić jakieś dodatkowe tarcie pomiędzy obudową a pokrętłem regulacji młynka. Można to pewnie zrobić bardziej lub mniej elegancko.

pozdr,
P

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi