Autor Wątek: La pavoni  (Przeczytany 7700 razy)

Offline Stasiakov

La pavoni
« dnia: 30 Sierpień 2021, 00:35:44 »
Cześć. Zastanawiam się nad kupnem nowego ekspresu. Wybór padł na pavoni. Czytam opisy i zastanawiam się czym tak naprawdę różnią się dane modele prócz pojemności, mocy, wykończenia? Może któraś z konstrukcji jest lepsza/gorsza i ktoś z Was się która? Będę wdzięczny za każdą sugestie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

skansen

• Gość
Odp: La pavoni
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpień 2021, 12:22:26 »
Pytasz o ekspresy dźwigniowe czy o całą gamę?
La Pavoni kojarzyć się może przede wszystkim z dźwigniami ale ma też w ofercie ekspresy z E61, małe ekspresy domowe z pompą wibracyjną itd.
Podaj jakieś przykładowe modele o których myślałeś a łatwiej nam będzie powiedzieć czym się od siebie różnią... 

Offline Stasiakov

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpień 2021, 15:57:13 »
Faktycznie, mogłem doprecyzować. Głównie chodzi mi o różnice między dźwigniami.
STRADIVARI PROFESSIONAL
PROFESSIONAL LUSSO
EUROPICCOLA LUSSO

Ostatni nie ma manometru, są różnice między pojemnością pojemnika na wodę. Nie wiem czy średnice portafiltera są inne? Dzwoniłem do konesso i niestety nie potrafili mi na to odpowiedzieć. Co więcej usłyszałem nawet, że ekspresy niczym się nie różnią. Zapytałem skąd zatem taka różnica cenowa - kwestia wykończenia...

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpień 2021, 01:47:01 »
Zapytałem skąd zatem taka różnica cenowa - kwestia wykończenia...
im droższy - tym więcej chromu
poza tym manometry i estetyka wykonania...

skontaktuj się z @olomarcin z naszego forum - ma zestawy z manometrem grupy - znacznie ułatwiają naukę - ekspres jest genialny - robi kawę która prawdopodobnie przerasta wszystko co do tej pory piłeś, daje możliwość profilowania ciśnieniem przez siłę nacisku dźwigni...

ale...

jest to jeden z trudniejszych w obsłudze ekspresów - i o ile ciemno palone ziarna idę od pierwszego strzała i wychodzi poprawne espresso, to jasno palone albo właśnie profilowanie ciśnieniem to wyższa szkoła jazdy...

druga sprawa - wymaga naprawdę dobrego przemiału!!! więc bez solidnego młynka nawet nie podchodź...
Never Give UP †

Offline Stasiakov

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpień 2021, 15:39:20 »
Faktycznie, podzwoniłem i okazuje się że faktycznie wielkich różnicy (włączając te powyższe) nie ma. Więc wybór padł na wersję profesional w drewnie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpień 2021, 16:08:12 »
Gratulacje ! :brawa: Daj znać jak Ci się sprawuje. Przydałby się jakiś filmik z wykonywania espresso... :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline swishh

• Ekspres: dedica
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwiecień 2023, 07:54:30 »
Zapytałem skąd zatem taka różnica cenowa - kwestia wykończenia...
im droższy - tym więcej chromu
poza tym manometry i estetyka wykonania...

skontaktuj się z @olomarcin z naszego forum - ma zestawy z manometrem grupy - znacznie ułatwiają naukę - ekspres jest genialny - robi kawę która prawdopodobnie przerasta wszystko co do tej pory piłeś, daje możliwość profilowania ciśnieniem przez siłę nacisku dźwigni...

ale...

jest to jeden z trudniejszych w obsłudze ekspresów - i o ile ciemno palone ziarna idę od pierwszego strzała i wychodzi poprawne espresso, to jasno palone albo właśnie profilowanie ciśnieniem to wyższa szkoła jazdy...

druga sprawa - wymaga naprawdę dobrego przemiału!!! więc bez solidnego młynka nawet nie podchodź...

Cześć,
Czy do tego typu dźwigni nadaje się kawa już zmielona przez producenta?
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2023, 08:40:08 wysłana przez ranGo »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwiecień 2023, 09:11:18 »
Cześć,
Czy do tego typu dźwigni nadaje się kawa już zmielona przez producenta?

Cześć to dość kapryśne maszyny wymagające precyzyjnego przemiału, do tego producenckie mielonki maja skłonność do nadmiernego wysychania więc bez dobrego młynka to nie ma sensu, ciężko się wstrzelić w przemiał i brak możliwości korekty, a przecież teraz można kupić potężnego mazzera 64mm żarna za kilkaset zł albo jakiś mały ręczniak 1zpresso, comandante.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Kwiecień 2023, 11:37:07 »
Od biedy mógłbyś na początku zamówić u palacza z forum np. https://mastroantonio.pl/
Ma On dobrą kawę i Kazak Rotę, w którym jest takie samo sitko jak w La Pavoni, więc przemiał dobrałby.
Fakt że świeżo mielona najlepsza.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwiecień 2023, 11:42:39 »
Bez owijania w bawełnę. Nie nadaje się kupowana kawa mielona, do jakiegokolwiek ekspresu ciśnieniowego, jeśli chcemy zaparzyć espresso. Szczególnie dla osoby początkujacej. Dlatego że nie mając doświadczenia będzie bardzo trudno ewentualne korekty w trakcie zaparzania wykonywać. Poza tym kawa zmielona zbyt dynamicznie się zmienia i na pewno nie nadaje się do nauki, bo będzie kolejną niekontrolowaną zmienną w procesie zaparzania.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2023, 12:48:59 wysłana przez krystians »

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwiecień 2023, 12:14:49 »
Nie mam porównania do tradycyjnych maszyn z pompą, ale ze swoich doświadczeń na wcześniejszej europiccoli (z sitkiem 49mm) - dość mała doza, więc warto korzystać z wagi precyzyjnej (bardziej precyzyjnej niż Hario). Jest pole do zabaw z prefinfuzją, dźwignia daje też fajny feedback w trakcie ekstrakcji, więc nawet jak rozminąłem się z dozą albo grubością mielenia, to udawało się to jakoś zazwyczaj uratować. Warto jednak przyłożyć się do dystrybucji i rozważyć sitko na wierzch (puck screen).

Offline PiotrekFur

• Ekspres: Micro Casa Lever S1CO
  • Młynek: ceado e5p
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopad 2025, 11:40:45 »
Mam pytanie - ekspres La pavoni  Esperto Edotto.
Dziś rano ekspres nabił mi bardzo wysokie ciśniecie, a później przestał w ogóle podgrzewać grzałkę, choć lampka właczenia pali się poprawnie.
Po rozebraniu  zobaczyłem mocne zwarcie na kablu prowadzącym do zielonej diody lampki, informującej o aktywności podgrzewania.
Jak to naprawić? Gdzie kupić część? Co się stało? Część ma opis: 435105 spia v230 vde gemma transp lamp verde.

Będę wdzięczny za pomoc.
Niestety nie mieszkam w dużym mieście.

« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2025, 13:22:02 wysłana przez krystians »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopad 2025, 14:46:07 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi