Autor Wątek: Ilość spożywanej kofeiny / dzień  (Przeczytany 4391 razy)

Offline lubiekawe

Ilość spożywanej kofeiny / dzień
« dnia: 29 Sierpień 2021, 15:28:36 »
Cześć.
W prawdzie samemu już to policzyłem, ale chciałbym zdać się na opinię bardziej doświadczonych kawoszy :)

Czy picie dwóch filiżanek z kawiarki 3tz mieści się w granicach bezpiecznego spożywania kofeiny? Wiem, że wszystko zależy od ziaren, wypalenia itd, ale przyjmijmy tutaj arabicę, 18g~ na porcję

Jaka ilość powyższych kaw jest "dozwolona", jeżeli mówimy o dziennym interwale czasowym?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ilość spożywanej kofeiny / dzień
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpień 2021, 17:26:26 »
O ile dobrze pamiętam, to wg ostatnich badań najzdrowiej jest spożywać między 4 - 6 filiżanek (150 ml), czyli kawy (licząc standardowo ok. 9 g na filiżankę) wychodzi między 36 a 54 g kawy.

Tu masz parę ciekawych publikacji
https://nauka.rocks/kofeina-2/

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpień 2021, 22:07:37 »
Zaciekawił mnie ten temat więc zdecydowałem policzyć ile ja piję średnio gramów  ziaren. Staje rano no i oczywiście espresso  17 gr ziaren., do pracy w termos V60, ziaren 26 gr na pół litra, przyjeżdża z pracy do domu, espresso 17 gr. i prawie zawsze jeszcze przed 19 jakieś espresso machnę 17 gr., albo aero 16 gr.. Z wyliczeń wynika że średnio dziennie wypijam 77 gr. ziaren :o Teraz to sam jestem w szoku :mhh: Pijcie kawę na  zdrowie kawka

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpień 2021, 23:05:30 »
Kawa z przelewu a espresso to trochę co innego pod względem składu. Poza tym każdy ma trochę inną tolerancję na kofeinę i różne przyzwyczajenia. Poza tym co innego wypić na raz litr przelewowej, a co innnego litr na kilka rat.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marzec 2025, 22:08:31 »
Rano przygotowuję z 36 g ziarna 600 ml kawy, z czego około 200 ml wypijam od razu, a 400 zabieram do pracy. Do tego 1-2 espresso z pracowej maszyny (nie wiem, jaka tam jest doza). Zupełnie nie czuję, że to za dużo i mam ochotę na więcej, tylko rozsądek podpowiada, żeby już nie pić ze względu na godzinę.

Offline pawel_s

• Ekspres: Ascaso Dream One
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Luty 2026, 21:13:29 »
Ilość kofeiny zależy nie tylko od ilości kawy, ale też od metody ekstrakcji i gatunku. Robusta ma zwykle więcej kofeiny niż Arabika.
Poniżej orientacyjne przeciętne ilości

| **Metoda parzenia** | **Parametry**                  | **100% Arabica** | **80% Arabica / 20% Robusta** |
| --------------------------- | --------------------------- ------| ----------------------- | ------------------------------------------ |
| **Espresso**            | 9 g kawy → ~18 g naparu| ~95–110 mg         | ~115–130 mg                              |
| **Przelew (drip)**     | 6 g kawy → 100 ml           | ~60–70 mg          | ~75–85 mg                                 |
| **Kawiarka **           | 15 g kawy → ~120 ml       | ~150–170 mg      | ~180–200 mg                             |

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2026, 09:53:47 »
Ale to wszystko zmierzone? Czy wymyślone wartości?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2026, 11:24:53 »
Różne odmiany kawy w zależności od tego jak długo w danym miejscu rośnie roślina (bo w nowym miejscu wpierw roślina wytwarza więcej kofeiny), klimatu i gleby mają różną zawartość kofeiny. Do tego metoda zaparzenia też ma duże znaczenie. Tak na prawdę, każdą kawę trzeba by testować na ilość kofeiny w ziarnie i po zaparzeniu.

Tutaj eksperymenty Hoffmanna:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marzec 2026, 13:15:28 »
Przepraszam, że nie na temat ale jakoś regularnie nie śledzę ostatnio Jamesa Hoffmana. Ktoś może wie co u niego słychać poza kawą? ;) Pamiętam jego początki i wizytę w Polsce, gdy był "mistrzem world barista". Stare czasy...

Natomiast kawa redukuje mózgowie -- trzeba się pilnować ;). Napisałem to po kilku espresso szotach znowu...  :picardpalm:

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marzec 2026, 14:38:02 »
Natomiast kawa redukuje mózgowie -- trzeba się pilnować ;)

Większość nie używa także nie ma problemu :D

Offline pawel_s

• Ekspres: Ascaso Dream One
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marzec 2026, 09:46:40 »
Ale to wszystko zmierzone? Czy wymyślone wartości?
Zmierzone, ale istnieje duża zmienność wyników nawet dla tego samego gatunku i sposobu ekstrakcji. Sama różnica w ilości kawy do espresso 7 vs 9 go to prawie 30%.

Influence of Various Factors on Caffeine Content in Coffee Brews, DOI: 10.3390/foods10061208

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi