Autor Wątek: Timemore Chestnut X vs Comandante Mk3  (Przeczytany 5414 razy)

Offline dardo2002

Timemore Chestnut X vs Comandante Mk3
« dnia: 18 Sierpień 2021, 18:06:59 »
Cześć.
Chciałbym kupić jeden solidny i zarazem uniwersalny ręczny młynek więc mój wstępny wybór padł na te dwa modele.
Ma ktoś doswiadczenie z obydwoma i mógłby je porównać? Użytkowanie, trwałość, jakość przemiału i ewentualny dostęp do części zamiennych.
Jak o Comandante opinii jest mnóstwo tak o Chestnut X na próżno szukać poza jakimiś filmami prezentacyjnymi a on własnie "optycznie" bardziej mi się podoba.
Cena obu jest zbliżona więc nie biorę jej jako argument podczas dokonywania wyboru.
Pozdrawiam Darek

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Timemore Chestnut X vs Comandante Mk3
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpień 2021, 07:23:32 »
Zerknij tu https://www.indiegogo.com/projects/arco-2-in-1-coffee-grinder--2#/updates/all
Z czasem człowiek robi się coraz bardziej leniwy i coraz mniej się chce kręcić ręcznie :) (przynajmniej w moim wypadku)

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpień 2021, 09:00:51 »
Tak przy okazji tego pytania czy jest ktoś chętny do przetestowania Chestnut X i porównania go z Comandante? Mam jedną sztukę przeznaczoną na testy i mogę puścić w obieg  dla powiedzmy 5 chętnych na tydzień. Zróbmy listę, ale tylko profile po wyżej 100 postów.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpień 2021, 09:08:58 »
Chętnie bym sobie porównał ten młynek z Kinu M47 Classic ;)

Offline dardo2002

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpień 2021, 09:22:46 »
@Michał dobrze by było aby każdy z testerów napisał potem kilka zdań w tym wątku z tego porównania młynków.
Ja jako świeżak nie mam opcji wypróbowania młynka za to bardzo chętnie się wstrzymam z ostatecznym wyborem do czasu pojawienia opinii.
Jak wygląda sprawa części zamiennych do Chestnut gdy upłynie okres gwarancyjny?

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpień 2021, 09:26:01 »
Jako że nie mam 100 postów to nie łapie się do testów ale od siebie mogę dodać żebyś zwrócił uwagę na 1zpresso K-plus, od kiedy go mam to komesia używam raz na paczkę jakiegoś ziarna na spróbowanie a reszta już leci w 1z jest dużo przyjemniejszy w użytkowaniu i mieli minimum 2x szybciej niż komeś.

Offline dardo2002

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpień 2021, 09:29:53 »
@MatteuszS 1zpresso K-plus również brałem pod uwagę ale jako trzeci w kolejności. Bardziej zależalo mi na porównaniu tytułowych młynków.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2021, 13:25:28 »
@korea83  pierwszy do testów  8) ktoś jeszcze chętny dopisać się do listy?
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpień 2021, 13:35:15 »
Mógłbym się skusić i poprosić grzecznie o możliwości udostępnienia mi do porównania z K plus, ale boje się, że mój późniejszy opis będzie bardzo skąpy tak jak skąpe mam doświadczenie w testach :D. Coś typu: no tym się lepiej kręci a tym drugim szybciej [emoji38]

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpień 2021, 16:50:32 »
@korea83  pierwszy do testów   ktoś jeszcze chętny dopisać się do listy?

Super, dzięki :) Bardzo jestem ciekaw porównania tych dwóch młynków.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpień 2021, 08:42:33 »
Młynek jedzie na testy do @korea83   8)
Czy ktoś jeszcze jest chętny go przetestować i porównać z obecnie używanym młynkiem?

Offline dardo2002

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpień 2021, 08:59:43 »
No i elegancko.
Puki co znalazłem raptem jedną recenzje tego młynka ale zawsze to już coś. Nie mniej wolę jednak poczytać  obiektywne odczucia neutralnego użytkownika.
Poczekam jeszcze chwilę zanim kupię bo się w rozważania pomiędzy Comandante a Chestnut X mocniej wkręcił jeszcze 1Zpresso K-Plus.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpień 2021, 09:34:10 »
mocniej wkręcił jeszcze 1Zpresso K-Plus.
Mogę polecić i to z czystym sumieniem;)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpień 2021, 10:29:29 »
Tu, zdaje się, żarna:
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline dardo2002

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Sierpień 2021, 08:20:41 »
@korea83 jak pierwsze wrażenia z Chestnut X ? ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi