Autor Wątek: Zmieniłem Macap M2M na Ceado E6P i potrzebuję kilku rad  (Przeczytany 15112 razy)

Offline Wetys043

• Ekspres: Lelit Anita pl042temd
Odp: Zmieniłem Macap M2M na Ceado E6P i potrzebuję kilku rad
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Październik 2024, 16:48:18 »
Hej, dzięki Wam. Wiecie, nie chodzi o oszczędności, ale o warsztat nauki/doskonalenia, bo docelowo chcę mieć lepszą kawę, ale ani Blu Orca, ani Czarna Kawka, ani Bazzara, ani Beskidzka Palarnia Kawy, ani Mc Caffe Fresh, ani teraz Nuno - żadna mi nie wyszła espresso taka jak we wspomnianych automatach z hotelu, stąd nie chce mi się wierzyć, ze to tylko kwestia kawy… Marzy mi sie Bianca oraz E6P czy cos w tym stylu, ale nie chce też doprowadzić do sytuacji, że kupuje coraz lepszy sprzęt licząc na lepszy wynik, bo może z tym co mam mogę osiągnąć lepsze rezultaty i wycisnąć co się da niż od razu inwestować ponad 10K?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Październik 2024, 16:51:01 »
Ale jak to możliwe, że z hotelowego automatu espresso było dobre? ;) Coś mi tu nie gra ;).

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #77 dnia: 01 Październik 2024, 16:52:50 »
 :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Wetys043

« Odpowiedź #78 dnia: 01 Październik 2024, 18:41:17 »
Ale jak to możliwe, że z hotelowego automatu espresso było dobre? ;) Coś mi tu nie gra ;).

No właśnie to jest zagadka dla mnie , bo nie wierze ze espresso z automatu hotelowego było lepsze niż można wycisnąć z Anity PL042Temd, chyba ze taki automat może zrobić tak samo dobra kawę jak mój Lelit jeżeli daliby mu Chocolate Wave i barista ustawił raz a dobrze młynek w nim na stale?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Październik 2024, 18:56:31 »
Hm wygląda na to, że musisz zmienić ratio ;-) Automat robi zazwyczaj bardziej lurowate i wodniste kawy niż kolba. Mniejsze ciśnienie, więcej wody, niższa temperatura itd Skoro Tobie to smakuje to zmniejsz dozę kawy, może ratio 2.2-2.6 to nie Twoja bajka ;-)

Offline Wetys043

« Odpowiedź #80 dnia: 01 Październik 2024, 19:04:41 »
Hm wygląda na to, że musisz zmienić ratio ;-) Automat robi zazwyczaj bardziej lurowate i wodniste kawy niż kolba. Mniejsze ciśnienie, więcej wody, niższa temperatura itd Skoro Tobie to smakuje to zmniejsz dozę kawy, może ratio 2.2-2.6 to nie Twoja bajka ;-)
Oki, choc te dobre w hotelu pamiętam miałby dużo cremy jak moja, stąd zakładałem, ze taka lura to być nie mogla, a gorzka nie była. Natomiast od razu powiem - w robocie mamy duże ekspresy wydające sie nawet lepsze niż te w hotelu, jakaś duża Jura ekspres z obsługą vendingowa, kawa Lavazza Gold Oro, i to jest tragedia w smaku, gorzej na pewno niż u mnie, ale to marne pocieszenie ;)

Dobra, to podziałam by być w ratio kolo 2.0-2.2, na razie nie chce zmieniać ustawień fabrycznych na 94 stopnie wiec spróbuję z dozą kawy i czasem ekstrakcji i może tici drobniejszym zmieleniem

Offline Wetys043

« Odpowiedź #81 dnia: 01 Październik 2024, 22:12:15 »
Hej, dzięki Wam. Wiecie, nie chodzi o oszczędności, ale o warsztat nauki/doskonalenia, bo docelowo chcę mieć lepszą kawę, ale ani Blu Orca, ani Czarna Kawka, ani Bazzara, ani Beskidzka Palarnia Kawy, ani Mc Caffe Fresh, ani teraz Nuno - żadna mi nie wyszła espresso taka jak we wspomnianych automatach z hotelu, stąd nie chce mi się wierzyć, ze to tylko kwestia kawy… Marzy mi sie Bianca oraz E6P czy cos w tym stylu, ale nie chce też doprowadzić do sytuacji, że kupuje coraz lepszy sprzęt licząc na lepszy wynik, bo może z tym co mam mogę osiągnąć lepsze rezultaty i wycisnąć co się da niż od razu inwestować ponad 10K?
A jaką łagodną kawę 100% arabica polecacie docelowo? Zależy mi na dużym aromacie, a przy okazji minimalnie kwaśnej i minimalnie gorzkiej, czyli rozumiem że najsłodsza :) Coraz bardziej się przekonuje, by robić testy na kawie droższej, najwyżej będę wiedział, ze muszę szukać lepszego młynka jeżeli nie uzyskam satysfakcjonującego efektu. Która palarnia i kawa będzie powtarzalna, jest sprawdzona przez Was, da rady w budżet kolo 90-110 zl / kg? Czy jednak zostaje już tylko min 140 zl / kg?
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2024, 22:21:33 wysłana przez Wetys043 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Październik 2024, 22:41:41 »
Jeśli chodzi o taką uniwersalną i niezbyt drogą, dobrej jakości kawę do ekspresu, to ja mogę polecić Euro Cafe Mujeres - bardziej klasyczna oraz Polish Horse bardziej wyrazista kwiatowo-owocowa, ale też nieco bardziej kwaskowa. Obie po 50 zł / 0,5kg. Moim zdaniem za tę cenę super kawy.

U Antonia klasyki typu Ariadna, A+ czy Chocolate Wave, też znajdziesz poniżej 140 zł/kg. Nie wiem niestety jak one się prezentują w naparze, bo je piłem tylko raz, dawno temu, ale na pewno Andrzej dba o jakość.

Z takich tańszych, jakościowych kaw do espresso ostatnio piłem Trip Coffee Kostarykę i sympatyczna była, aromatyczna, karmelowo-kwiatowo-owocowa, jak za tę cenę myślę, że fajna kawa. Ale nie jest to klasyczny profil, a innych ich kaw nie próbowałem, więc się nie wypowiem.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2024, 22:57:41 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi