Cześć, podepnę się pod temat bo wyciągnąłem z niego kilka lekcji, na wstępnie już dziękuję.
Oto co posiadam i jak procesuje:
- Ekspres Lelit Anita PL042TEMD,
- Używam sitka LELIT MC002 - 57 MM (14-18g)
- Używam młynka wbudowanego Fred
- Kawę odmierzam na 17g
- Porcję 17 g mielę zawsze jako One-Dose
- Kawę dociskam tamperem starannie wg wcześniejszych uwag
- Ciastko wychodzi ładne, odchodzi ładnie po „parzeniu”
- Proces ekstrakcji trwa na maszynie 26-28 sekund (w tym zawarte 3-4 sekundy zanim zacznie kawa lecieć przez sitko)
- Ciśnienie podczas powyższego zaczyna się od 9,5 a kończy na 8,5 bara
- Temperatura 94 stopnie (rozgrzany wcześniej ekspres 30 minut)
- Uzysk na poziomie w proporcji od 2,3 do 2,6
- Pianka kawowa w szklance na poziomie od 30 do 50% wysokości całego espresso w małej szklance (taka po małej nutelli)
- Kawa świeża 9 dni od palenia, Nuno Brazil (większa crema) oraz Sul De Minas,
Problem:
- czy mogę jeszcze cos zrobić by uzyskać lepsze rezultaty smakowe, bo konsystencja wydaje sie okej?
- Nie jestem ekspertem aby to ocenić rzetelnie, ale mam wrażenie, ze kawa jest jednak za gorzka, zbyt skoncentrowana, zbyt przepalona? Moje porównanie mogę odnieść tylko do ekspresów automatycznych w hotelach 4-gwiazdkowych, i tam espresso smakowało mi lepiej, jakoby ktoś im ustawiał te ekspresy konkretnie pod ziarno jakie kupują, chciałbym chociaż dorównać do tego poziomu. Posiadam Anitę dopiero kilka miesięcy, i dopiero teraz eksperymentuję więcej. Wcześniej miałem najprostszą Gaggia Viva i młynek ręczny 1zpresoo JE i mam wrażenie, że w smaku jakoś nie było dużo gorzej jak teraz, a liczyłem jednak na upgrade smakowy
Co proponujecie:
- czy mogę cos zmienić w powyższych parametrach, może zwiększyć o troszkę mielenie by zmniejszyć uzysk do 2,0- 2,2 ?
- czy z wbudowanego Freda więcej nie wyciągnę i zacząć testy na młynku ręcznym 1zpresso JE ?
- A może z tej Anity już więcej nie da rady wyciągnąć ?
- Czy to jednak kwestia kawy (tak, wiem ze Mastro Antonio ma dobre bo miałem kiedyś Chocolate Wave i docelowo tam chce się zaopatrywać (tym bardziej ze sie przeprowadził w moje rejony

, tylko w cenie 500g mam z Nuno 1 kg na testy, wiec takie testy wychodzą mi taniej i czy naprawdę nie mogę nic więcej wyciągnąć z tych tańszych kaw (może cos innego polecacie)?
Z góry dziekuję za Wasze wskazówki / opinie oparte na Waszym doświadczeniu.