Tamper - dzięki za zwrócenie uwagi.

Człowiek się uczy całe życie.

Mam Ascaso od Pana Janusza, kupiłem w 2015r Ascaso Steel Uno Proof - z nową profesjnalną grupą (wtedy)
Ad kawy i jej świeżości - sęk w tym, że ja próbowałem wielu kaw, również bardzo świeżych, jednak oprócz świeżości i pięknej cremy, zależy mi na smaku.
Ja piję macchiato, małżonka latte. Dobór kawy nie jest przypadkowy. Próbowałem Diemme, Maranello, Parana, Bazzara i wiele innych, polskich nazw nie pamiętam, ale było tego sporo przez ponad 6 lat i 1-1,5kg kawy miesięcznie. Kiedyś kupowałem właśnie dla świeżości teraz najważniejszy jest dla mnie smak. A w smaku przy mlecznych kawach z polskimi kawami było słabo.
Dzisiaj zrobiłem 2x espresso z pomiarami, ale bez fotek.
Przy 16s wchodzi mi 20,5g kawy zmielonej do sitka 14g.
Robiłem na 10s i 6s bo chciałem uniknąć rozsypywania, za każdym razem mieszałem tylko wykałaczką i lekko pukałem tamperem w blat.
Całość ubiłem tamperem z wyczuciem, nie bardzo mocno ok. 2 Nm.
Przy pierwszym podwójnym espresso wyszło mi ok 70g naparu - doza, którą do tej pory robiłem objętościowo czyli 2 kieliszki single espresso. Zapach był lekko przepalony, smak również.
Przy drugim espresso zrobiłem już ok 53g naparu. Zapach lepszy i w smaku już fajnie.
Czyli z kieliszkami objętościowo to trzeba raczej ostrożnie.
Generalnie to niewiele wychodzi tej kawy w ratio 1:2,5.
Cóż mogę jeszcze napisać? Fajna zabawa!
Szukanie jak to zrobić prawidłowo jest chwilami fajne, chwilami frustrujące.
Dziękuję za wszelkie porady! Wiele było bardzo przydatnych! Forum bardzo mi pomogło!