Autor Wątek: SAGE BES920 - czy warto?  (Przeczytany 6621 razy)

Offline Noel Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth PL92T, kawiarka
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Timemore Slim Grinder
SAGE BES920 - czy warto?
« dnia: 05 Sierpień 2021, 11:38:04 »
dzień dobry,

chciałbym rozpocząć moją przygodę z przygotowywaniem kawy (mleczne oraz espresso) z kolby i po przeczytaniu wielu wątków na forum mam pytanie.
Obecnie wykorzystuję młynek ręczny, kawiarkę, ręczny spieniacz i z efektów jestem zadowolony jednak czas przygotowywania jest zbyt długi, zwłaszcza gdy np. przyjdą goście.

Praktycznie byłem już nastawiony na Rancilio Silvia + dołożenie PID, ale mam okazję zakupić SAGE BES920 w cenie 3800 zł. Różnica w cenie jest spora między wymienionymi ekspresami, ale wiadomo za co dopłacamy (przede wszystkim dwa bojlery, pid, automatyczne systemy czyszczące)
Jednak czy warto? Czy polecacie wybór Sage'a? czy może lepiej pozostać przy Silvii, a doinwestować w młynek (wybór obecnie stoi pomiędzy EUREKA MIGNON, RANCILIO ROCKY SD oraz SAGE BCG600)?

pozdrawiam

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: SAGE BES920 - czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpień 2021, 21:37:57 »
Warto. Bardzo niedoceniony ekspres, bo u nas woli się gorsze ale z E61 bo "ładniej wyglądają". A w tej cenie to jak za darmo.
Nie wiem czemu w ogóle porównujesz z Silvią, która nawet po dołożeniu PID'a jest dwie klasy niżej.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpień 2021, 21:44:25 »
SAGE BES920 w cenie 3800 zł. Różnica w cenie jest spora między wymienionymi ekspresami, ale wiadomo za co dopłacamy (przede wszystkim dwa bojlery, pid, automatyczne systemy czyszczące)
Jednak czy warto? Czy polecacie wybór Sage'a? czy może lepiej pozostać przy Silvii, a doinwestować w młynek (wybór obecnie stoi pomiędzy EUREKA MIGNON, RANCILIO ROCKY SD oraz SAGE BCG600)?
Jeśli nowy z gwarancją to za tą cenę warto... Ale do kompletu potrzebny będzie dobry młynek, Eureka Mignon Specialita to wg mnie minimum...

3800zł za ten ekspres to dobra cena, w tamtym roku były w promocji na Amazon za 899 euro / 1019.97 USD.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpień 2021, 00:07:07 »
Bardzo niedoceniony ekspres, bo u nas woli się gorsze ale z E61 bo "ładniej wyglądają". A w tej cenie to jak za darmo.

To nawet w ułamku nie jest prawda. Większość z nas wiem czym jest i co ma ten Breville/Sage/i jeszcze ze dwie/trzy inne nazwy w zależności od rynku. Jest dobry, bogaty funkcjonalnie, a można go jeszcze modować (zabawa w Slayera jest całkiem ok), ale zwyczajnie pod względem budowy to bardziej plastikowe "narzędzie" kuchenne niż klasyczny ekspres. Nie są to urządzenia budowane z myślą o przetrwaniu 10+ lat, co bardzo dobrze obrazuje temat na HB o tym sprzęcie, który ma chyba z 1000 stron już. Dodatkowo dla wielu fanów kawy tutaj ekspres to frajda z obsługi, przyrządzania naparu, czego ten Sage Ci raczej nie dostarczy.

To jest niezły sprzęt i w tej cenie (jeśli ma gwarancję) to warto; jednak tak jak napisał Skansen - bez dobrego młynka się nie obejdzie.

Offline Noel Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpień 2021, 10:28:33 »
Nie są to urządzenia budowane z myślą o przetrwaniu 10+ lat, co bardzo dobrze obrazuje temat na HB o tym sprzęcie, który ma chyba z 1000 stron już. Dodatkowo dla wielu fanów kawy tutaj ekspres to frajda z obsługi, przyrządzania naparu, czego ten Sage Ci raczej nie dostarczy.

tutaj trafiłeś w sam środek moich rozterek i póki co decyzji nie podjąłem, ekspres zarezerwowany, jest na gwarancji - dystrybucja europejska, ogólnie wszystko ok. Może właśnie ten fakt, że to już w pewnym sensie kombajn w porównaniu z drobną Silvią powoduje, że nie potrafię się zdecydować.
Dochodzi również kwestia droższego młynka i cena całego zestawu robi się już poważna - na poziomie 5500 PLN. Mam nad czym myśleć - dziękuję za pierwsze sugestie.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpień 2021, 16:10:39 »
Dodatkowo dla wielu fanów kawy tutaj ekspres to frajda z obsługi, przyrządzania naparu, czego ten Sage Ci raczej nie dostarczy.

Nie "dodatkowo". Tutaj sposób obsługi to podstawowa rzecz, a dodatkowo to on espresso robi ;-)
Dlatego BES920 nie jest ceniony - "a.... taki jakby automat z kolbą" ;-) Ja akurat mam frajdę z jego obsługi - ale ja to inżynier jestem i patrzę na niego widząc bardzo sensowny projekt i nawet jeśli zrobienie kawy ogranicza się tylko do naciśnięcia guzika, to wiem co tam się dzieje w środku. A że może padnie niedługo? Przez ten czas zrobię kilka tysięcy fajnych kaw. Więc jak się zepsuje to go oddam do naprawy, a potem dalej się nim będę cieszył. A jak wybuchnie to kupię drugi taki sam (albo nowy model, bo regulację ciśnienia to mogli by dołożyć w standardzie).

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpień 2021, 19:56:35 »
A jak wybuchnie
To ja już wolę tę brzydką i uciążliwą, jak niektórzy twierdzą, grupę E61  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2021, 20:08:43 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpień 2021, 21:35:08 »
Dodatkowo dla wielu fanów kawy tutaj ekspres to frajda z obsługi, przyrządzania naparu, czego ten Sage Ci raczej nie dostarczy.

Nie "dodatkowo". Tutaj sposób obsługi to podstawowa rzecz, a dodatkowo to on espresso robi ;-)
Dlatego BES920 nie jest ceniony - "a.... taki jakby automat z kolbą" ;-) Ja akurat mam frajdę z jego obsługi - ale ja to inżynier jestem i patrzę na niego widząc bardzo sensowny projekt i nawet jeśli zrobienie kawy ogranicza się tylko do naciśnięcia guzika, to wiem co tam się dzieje w środku. A że może padnie niedługo? Przez ten czas zrobię kilka tysięcy fajnych kaw. Więc jak się zepsuje to go oddam do naprawy, a potem dalej się nim będę cieszył. A jak wybuchnie to kupię drugi taki sam (albo nowy model, bo regulację ciśnienia to mogli by dołożyć w standardzie).

Myślę, że Ci się trochę wydaje, fani kawy, szczególnie tutaj przykładają pewnie na równi wagę do tego jakie to espresso wyjdzie w kubku jak i samego procesu przyrządzania. Twoja perspektywa to jednak nisza w niszy.... nie ma w niej nic złego (tak samo jak są ludzie, którzy preferują napar z pełnych automatów), ot większość z nas ma inną. Każdemu wedle potrzeb.

Warto też zauważyć, że te ekspresy, szczególnie (nowe z oficjalnej dystrybucji) wyższe modele Breville tanie nie są i można w podobnych pieniądzach kupić ekspres o podobnej funkcjonalności zbudowany z lepszych (trwalszych) komponentów, który dodatkowo wizualnie wpisuje się w tradycję tego sprzętu.

Offline Noel Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpień 2021, 21:50:52 »
Przeglądam opinie nt Sage'a i wśród bardzo pozytywnych można doszukać się również problemu z niedziałającą funkcją pary po przeprowadzeniu procesu odkamieniania.
Ilość komentarzy np na youtube wskazuje, że problem nie jest jakiś rzadki, a informacje o słabym wsparciu klienta i braku części zamiennych po okresie gwarancyjnym jednak zniechęca do zakupu.
Wszystko może być fajnie przez 24 miesiące i człowiek będzie się cieszył, a potem przyjdzie zonk.

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sierpień 2021, 21:09:28 »
bo u nas woli się gorsze ale z E61 bo "ładniej wyglądają".

SAGE  też ładnie wyglądają.  Tak a propos, które to  ekspresy z E61 są "te gorsze"? 

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpień 2021, 09:20:30 »
Mam młynek Sage BCG600 i jestem zadowolony. Mieli powtarzalnie,  raz w mcu kiedy średnio zużywam 1 kg kawy zawsze jest gruntownie czyszczony.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpień 2021, 09:51:39 »
Młynek  BCG600 jest kilka klas niżej niż ekspres z wątku. Dobór takiego młynka do Sage Dual Boiler nie ma żadnego sensu. Temat doboru młynka i ekspresu był wielokrotnie wałkowany, nie ma co oszczędzać na młynku. Młynek za 800zł i ekspres za 4000zł to podręcznikowy przykład źle dobranego zestawu.

Offline msz38

• Ekspres: v60
  • Młynek: Timemore Sculptor 078
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpień 2021, 09:58:24 »
@Noel  Płacisz stosunkowo mniej, więc prawdopodobnie dostajesz trochę większość awaryjność.
Prawdopodobnie, bo trzeba byłoby wziąć jakieś dane.
Ale za to mniej masz konkretne zalety: dwa bojlery, błyskawiczne nagrzewanie (to naprawdę istotne), poprawne trzymanie temperatury, oszczędność energii, i możliwość łatwego modowania, w tym banalny łatwy  mod pozwalający na kontrole przepływu, czyli tak naprawdę kontrolę ciśnienia w trakcie  ekstrakcji. A to sporo.
Co ja bym brał? Nie wiem, ja idę w Robota  :taniec:
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2021, 10:03:48 wysłana przez msz38 »

Offline Noel Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpień 2021, 22:22:08 »
prawdopodobnie teraz się ośmieszę, ale jednak rezygnuję z zakupu Sage'a. Doceniam jego konstrukcję i funkcje, jednak powód jest dość prozaiczny.
Sprawdziłem gabaryty i wesoło nie jest w sytuacji gdy nie posiada się wystarczająco dużo miejsca w kuchni. Zapewne wszystkie modele z dwoma bojlerami to już rozmiarowo poważny temat. Może istnieje jakiś wyjątek?

poszukiwania trwają dalej,

skansen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpień 2021, 19:10:41 »
Jeśli zależy Ci na wąskim ekspresie DB to Profitec Pro 300 i Silvia Pro są wąskimi maszynami (ok. 25 cm szerokości).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi