Autor Wątek: Ekspres do 700 zł  (Przeczytany 10142 razy)

Offline Robertxrv750G7

• Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
Odp: Ekspres do 700 zł
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Sierpień 2021, 18:28:16 »
Szybko i w miarę smaczną kawę zrobi Ci automatyczny i niezawodny DeLonghi ECAM 22.110 za około 1100-1200zł. Mam i używam od 3 lat, przelewówka mi nie smakowała.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Sierpień 2021, 00:20:36 »
Ufff cieszę się, że zdecydowałeś się na ekspres przelewowy, bo aż mi się przykro zrobiło jak zaczęli ci automaty polecać :( strasznie drogie wytwarzacze niedoparzonej kawy z sztucznie spienioną cremoną na dwa palce, bleee szkoda kawy dobrej kupować i i tak się ludzie z spalenizną do bram węgielnych w nich zazwyczaj raczą :(

Taka melitta z młynkiem jest super prostą metodą na przygotowanie większej ilości kawy jak np 2-4 kubki czarnej. Moim zdaniem ekspres przelewowy jest tu właściwym dopasowaniem a czy młynek wbudowany czy stojący obok, to kwestie użytkowe, wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne ;)

Ale wszystkie takie zaparzacze mają problem z jedną czy małą kawą, bo zwyczajnie te filtry są fizycznie za wielkie na tzw dwie łyżeczki i woda se leci bokami a nie przez fusy a efekty są zazwyczaj wyraźnie gorsze od większych porcji. Może jak zainteresowania wejdą z czasem bardziej to dla pojedynczej kawy aeropress  dorzuć i zaczniesz podbijać świat ;)

Jeden mój znajomy używa właśnie podobnej melitty tak, że rano timer leci większość dzbanka dla rodziny a jak wraca z pracy to mieli w niej kawę, tam się ustawia ile się chce co chyba 2 "filiżanki" i taka minimalna doza całkiem pasuje i wyłącza od razu, przesypując se to do aero. Taka metoda na jedną szybką :) Po czym dolewa wody i nastawia timer na następny poranek. Grubość takiego przemiału jest tu dość spora więc wszystkie popularne przepisy na 1-minutowe aeropressy odpadają ale jak się dobierze czas to wyniki są całkiem przyjemne

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Sierpień 2021, 00:57:20 »
bo aż mi się przykro zrobiło jak zaczęli ci automaty polecać
Sam się zapytał o automat. Ale prawda jest taka, że w większości urządzeń da się zaparzyć poprawnie kawę, tylko, no właśnie nie koniecznie taką jak w reklamie.

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #33 dnia: 10 Sierpień 2021, 16:13:48 »
Pierwsza kawa zrobiona w Mellicie i jest super  :pycha: pozostaje tylko kombinowac z gruboscia oraz mocą kawy. Kawa Guatemala spróbowana jako pierwsza. Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc :kwiat:

Offline Halik

« Odpowiedź #34 dnia: 26 Sierpień 2021, 22:22:14 »
Podkleję się, bo chcę się czymś podzielić - w Amazonie są dostępne ekspresy ze zwrotów, czy też nowe, ale np. ze zniszczonym opakowaniem. Drapnąłem dla rodziny, jako sprzęt na wejście w kawowy świat, Gaggię Viva Style. Ekspres przyszedł w świetnym stanie, choć widać, że był używany, więc wyparzyłem pojemnik na wodę, sitka, itd. i zrobiłem w ciemno pierwszy, testowy strzał:

streamable.com/0uynh8

Zdaję sobie sprawę, że portafilter jest z systemem ciśnieniowym, niemniej zawartość filiżanki mnie zaskoczyła i naprawdę nie mam pewności, czy w ślepym teście bym rozpoznał, czy kawa jest z mojej Silvii, czy z tego malutkiego, plastikowego ekspresu.

I teraz najlepsze - ekspres kosztuje 130 złotych. :o

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi