Autor Wątek: Ekspres do 700 zł  (Przeczytany 10157 razy)

Offline Czesiu1237

Ekspres do 700 zł
« dnia: 02 Sierpień 2021, 22:43:06 »
Witam.
Dobry wieczór
Jestem w trakcie poszukiwania mojego pierwszego ekspresu kolbowego. Zastanawiam sie nad zakupem:
  - młynka DE LONGHI KG 79
 - Ekspres BREVILLE Prima Latte (fajnie że automatycznie spienia mleko)
Mojej żonie spodobał się ekspres THERA RETRO jednak nie słyszałem o tej firmie. Może ktoś używał i się wypowie?  :redface:
Prosiłbym o pomoc przy wyborze, czy warto wybierać pomiedzy tymi firmami czy moze polecicie coś lepszego w tym samym przedziale cenowym?
Dodam że nie jestem kawoszem, a chodzi mi o szybką w miarę dobrą kawę z rana przed pracą i po.
Z góry dziękuje za pomoc!  [emoji106]
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2021, 06:59:07 wysłana przez Fux »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ekspres do 700 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpień 2021, 10:37:25 »
Zainwestuj chociażby w młynek Nivona Cafe Grano ew. młynek z Tchibo ten w okolicach 330 zł. Młynek to podstawa. Ten De Longhi KG79 i wszystkie inne w jego cenie jak i droższe oparte na takiej konstrukcji żaren mielą bardzo słabo. Tutaj akurat trudno będzie Ci znaleźć poradę w kwestii taniego, nowego ekspresu, ponieważ my tu jesteśmy bardziej kawowymi entuzjastami, goniącymi za kawowymi snami.  Taki ekspres za kilka stów jest niestety pewnym półśrodkiem i nie zdziw się jeśli nikt tu nie poleci nic konktretnego z tego segmentu produktów, bo interesują nas po prostu trochę inne rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2021, 10:51:56 wysłana przez krystians »

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpień 2021, 10:41:34 »
Przeglądajac forum własnie zauważyłem ze nikt nie wypowiada sie na temat takich tanicj ekspresów. Młynek wybrałem Od Timemore ręczny polecany tutaj. Zasatanawiam się jeszcze nad ekspresem przelewowym bo są troche tańsze i wiele osób pisze, że lepiej w niego zainwestowac niz w taki tani kolbowy.

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpień 2021, 11:02:52 »
Tak jak Krystians napisał, a nie zastanawiałeś się może nad opcja kawiarka + młynek, myślę że wyjdzie taniej i efekt będzie lepszy.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpień 2021, 11:18:10 »
Zasatanawiam się jeszcze nad ekspresem przelewowym bo są troche tańsze i wiele osób pisze, że lepiej w niego zainwestowac niz w taki tani kolbowy
To zależy czego oczekujesz, jeśli chcesz bardziej skoncentrowaną kawę, gęstą małą czarną, to taki ekspres zrobi trochę "gęstszą" niż kawiarka. Jednak nie tak gęstą jak poprawne espresso.
Ja czasami korzystam u rodziny z takiego taniego ekspresu i da się zrobić smaczną kawę. Jednak podstawa to dobre ziarna, odpowiednio zmielone.

Jeśli lubisz kubek kawy, która jest dosyć lekka, to wtedy ekspres przelewowy jak najbardziej się nada, , masz np. półautomatyczną Melittę Aroma Fresh z przyzwoitym młynkiem za ok. 450 zł..  Jednak do mlecznych, to raczej nie będzie dobre rozwiązanie.

Pomiędzy jeszcze są ekspresy niskociśnieniowe. Czyli dostajesz napar podobny jak z kawiarki tylko, że z urządzenia elektrycznego + do tego masz opcję spieniacza. Spienić jednak możesz nawetr lepiej w french pressie z ikei za 25 zł.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2021, 11:53:40 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpień 2021, 11:52:04 »

Timemore
Nie wiem, co to za młynek, czy się w miarę nadaje do espresso, jeśli tak, to plus Gaggia:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11117.0

na początek Twojej drogi espressowej :kawa:
》tertium non datur《

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpień 2021, 11:55:40 »
Nie nadaje się do espresso i generalnie do ekspresów ciśnieniowych młynki ręczne poniżej 1zpresso Je/JX nie będą moim zdaniem dobrym rozwiązaniem. Poza tym Czesiowi chyba nie chodzi o stricte espresso.
Gaggia z aukcji jak najbardziej może być fajnym pierwszym ekspresem, ale i tak potrzebuje sensownego młynka. Przy sitku ciśnieniowym (tzw. podwójnym lub supercrema) wystarczy Nivona Cafe Grano, Tchibo czy ten ręczny Timemore.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2021, 12:01:29 wysłana przez krystians »

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpień 2021, 12:03:09 »
Jeśli lubisz kubek kawy, która jest dosyć lekka, to wtedy ekspres przelewowy Wtedy masz np. półautomatyczną Melittę Aroma Fresh z przyzwoitym młynkiem za ok. 450 zł..

Właśnie o takie coś mi chodzi. Kawę napewno bede suzkał lepszą najlepiej 3 miesiace po paleniu, łagodną dla żony, ja wole troche mocniejsze :) 450 zł to nie majątek a jeszcze razem z młynkiem wydaje się korzystne.
Tak jak Pan wyżej napisał, nie szukam typowej espresso, a dobrej w smaku kawy  [emoji38] no i żeby za dużo sie nie narobic :)
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2021, 12:05:55 wysłana przez Czesiu1237 »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpień 2021, 12:05:53 »
1zpresso Je/JX
@Czesiu1237
Może warto dołożyć trochę kasy do tych młynków, tańszy używany, daj ogłoszenie o kupnie na WoK-u, oczywiście jeśli myślisz o espresso?
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpień 2021, 12:10:16 »
ze nikt nie wypowiada sie na temat takich tanicj ekspresów.
Mam w rodzinie kilka tanich ekspresów Ariete i wg mnie lepszą kawę można uzyskać z kawiarki. O tanich ekspresach jest kilka wątków, ale ciężko napisać coś nowego...
Jeśli musi być kolba to z tanich dobrą opinią cieszy się DeLonghi Dedica. Z jeszcze tańszych ewentualnie wspomniane Ariete, ale od niego wolałbym kawiarkę :)

Offline Czesiu1237

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpień 2021, 13:57:23 »
 Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie. Zastanowie się jeszcze ale na ten moment chyba pójdę w strone Delonghi plus jakis ręczny młynek.

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Sierpień 2021, 14:09:42 »
Delonghi
Trochę kawoszy z forum miało, więc zapytaj się ich, dlaczego sprzedali ze sporą stratą. Zobacz na OLX-ie, jaki multum jest ofert sprzedaży De'Longhi.  Obyś i Ty w krótkim czasie tam się nie znalazł, tudzież na pchlim targu WoK-a.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Sierpień 2021, 14:10:20 »
Może warto dołożyć trochę kasy do tych młynków

Po sprzedaży forumowiczowi ekspresu STEEL DUO PROF został mi z tego kompletu młynek i-2 steel. Na pewno będzie lepszym rozwiązaniem niż ww. Jeśli będziesz zainteresowany to zapraszam na priv.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Sierpień 2021, 14:56:12 »
Delonghi plus jakis ręczny młynek
Tylko jak młynek ręczny, to przynajmniej 47 mm żarna stalowe, bo inaczej będziesz mielił kilka minut jedną porcję kawy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Sierpień 2021, 15:46:00 »
Dziś klient zostawił mi w rozliczeniu za DREAM PID Pistachio swój 2 letni DREAM Pistachio. Stan idealny ! Jeśli byłbyś zainteresowany to zapraszam na priv. Wieczorem wrzucę go ze zdjęciami na Pchli Targ.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi