Autor Wątek: Kawa, która nie podrażni żołądka  (Przeczytany 111735 razy)

Offline Ufol Mężczyzna

• BOINC@Poland - Największa Polska drużyna BOINC
  • Ekspres: kawiarka Tadar
  • Młynek: Wytłoczono na nim cafe, ale producenta nie zapamiętałem.
Odp: Kawa, która nie podrażni żołądka
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Maj 2015, 23:49:46 »
Może od tego Doktora Perfekta trzeba było wznowić ten "drażliwy" temat. Czyżby Astra to była tylko podpucha.
Bez podpuchy, naprawdę Astra to moja ulubiona kawa, zdążyłem się do tej marki przywiązać. Doktor Perfekt świadczy za mną, iż nie jestem człowiekiem zamkniętym na nowe pomysły, czy smaki.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Maj 2015, 06:50:47 »
Jak to drzewiej mawiali "Jedna jaskółka wiosny nie....... "  ;)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Maj 2015, 07:02:22 »
Pamiętam jak zmieniłem 21-letniego malucha na połowę młodszą fiestę 1,1. Też byłem zachwycony komfortem, mocą i pakownością.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Maj 2015, 09:51:52 »
Doktor Perfekt świadczy za mną, iż nie jestem człowiekiem zamkniętym na nowe pomysły, czy smaki.

To zaryzykuj i kup po 100g 3 różnych kaw bez drażliwej obróbki - jak masz inaczej się dowiedzieć czy twój żołądek przyjmie taką kawę czy raczej nie. Kup u któregokolwiek z forumowych palaczy.
LMWDP #469

Offline Ufol Mężczyzna

• BOINC@Poland - Największa Polska drużyna BOINC
  • Ekspres: kawiarka Tadar
  • Młynek: Wytłoczono na nim cafe, ale producenta nie zapamiętałem.
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Maj 2015, 23:44:21 »
Dla formalności wypada jeszcze wymienić mieszankę Feelings z Mk Cafe, całkowicie niepijalną z resztą. Aromat przemysłowy, totalnie chemiczny, zgaga gwarantowana a morda sama się skręca podczas prób konsumpcji naparu. Stanowczo odradzam zakup Feelingsa. Wątek dotyczy kaw nisko drażniących, więc warto opisać produkty dostępne na rynku, nie ukrywając własnej opinii. Istota tego niskiego drażnienia, lub nawet jego braku tkwi w chemii, nauce pięknej i bezdusznej. Pozwolą Państwo, że zilustruję to przykładem. Ktoś ma alergię na pyłki kwiatów i mówimy mu, że dolegliwość go ominie, gdy wykupi bilet i odwiedzi ogród botaniczny, wydając przez godzinę dwieście złociszy. Niby rosną tam rośliny go uczulające, ale cudowny nastrój pozwoli mu uniknąć dolegliwości. Tak samo wygląda kwestia kawy, niektórzy nie mają tyle szczęścia i muszą szukać rozwiązań typu, prawą ręką przez lewe ucho. Jedni rodzą się olimpijskimi biegaczami a inni nie mają nóg. Jedni widzą jak snajperzy a inni są całkowicie ślepi. Uczulenie na pyłki kwiatów, czy zarodniki grzybów wydawało mi się dawno temu niewiarygodne a ono po prostu istnieje i żyją ludzie nim dotknięci, chociaż mi się to kiedyś we łbie nie mieściło i problem ten mnie nie dotyczy. Wydaje mi się, że Oli chodziło o wskazanie kaw, których bezpiecznie może spróbować. Stąd moje porady. Nie rozumiem ataków na poznańską palarnię. Proszę o jakieś argumenty naukowe, raporty z badań laboratoryjnych, szczegółowe opracowania chemiczne, etc. Gdyby zapytano mnie o szampon dla alergików, czy potrawy bezglutenowe, nic bym nie napisał. Takich kłopotów, chwalić Boga, nie mam, więc moja wiedza w tych tematach jest zerowa. Skoro ktoś ocenia poszczególne kawy, pod kątem działania drażniącego, powinien podać dowody opierające się na rzetelnych badaniach naukowych. Opublikowano sporo treści odnośnie niekorzystnego działania kawy. Pochodzenie ziaren odgrywa swoją rolę, ale ich przygotowanie ma większe znaczenie. Obecnie mnóstwo ludzi wciąż podróżuje. Wielu kaw nisko drażniących nie znajdziemy na półkach polskich sklepów a wędrowcy mogą napotkać je np. w USA. Jakby co dajcie znać, jak te wynalazki faktycznie smakują i działają.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Maj 2015, 09:51:47 »
Aromat przemysłowy, totalnie chemiczny, zgaga gwarantowana a morda sama się skręca podczas prób konsumpcji naparu.

To chyba tutaj masz odpowiedź, co kaleczy kwasy żołądkowe.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Maj 2015, 09:57:24 »
Jedni rodzą się olimpijskimi biegaczami a inni nie mają nóg. Jedni widzą jak snajperzy a inni są całkowicie ślepi.
To wszystko prawda i z kawą jest tak samo. Jeżeli komuś szkodzi, to niech ma tyle rozsądku/rozumu, i po prostu jej nie pije.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Maj 2015, 10:18:18 »
I zatroszczy się o zdrowie.

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Maj 2015, 11:16:34 »
Jak już Ci koledzy pisali wypróbuj jakieś ziarna od forumowych palaczy. Jeśli kawa wysokiej jakości podrażni Twój żołądek to znaczy, że kawa Ci po prostu nie służy.

Ja po wypiciu nawet niewielkiej ilości czystej wódki na drugi dzień czuję się silnie podtruty i mam okropny ból głowy, dlatego też jej unikam, i wybieram piwko albo wino.
A może ktoś zna wersję naszej rodzimej wódki łagodnej dla głowy i żołądka?  ;D A tak całkiem serio, jeśli oczekujesz od kawy przede wszystkim pobudzenia, to polecam zastąpienie kawy Yerba Mate. Poza kofeina ma dużo witamin oraz mikroelementów i chyba nie szkodzi żołądkowi.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Maj 2015, 12:40:01 »
Ktoś ma alergię na pyłki kwiatów i mówimy mu, że dolegliwość go ominie, gdy wykupi bilet i odwiedzi ogród botaniczny, wydając przez godzinę dwieście złociszy.

Jestem alergikiem, ale różnimy się od siebie tym, że ja regularnie wpadam do doskonałego lekarza (leczę się), a w razie potrzeby przyjmuję leki. Żonka jesienią miewała "niechęć do kawy", minęło po wizycie u lekarza, diagnozie i lekach.

Dla mnie temat skończony, bo zamiast brać poważnie propozycje brniesz tylko w jeden (z góry upatrzony) kącik.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Maj 2015, 15:03:00 »
Per aspera ad Astra :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Czerwiec 2015, 14:28:22 »
http://www.bodybrew.com/

No i co Ty na to DonKichote? ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Czerwiec 2015, 14:59:08 »
:mhh: Ale, że ja? ::)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Czerwiec 2015, 15:46:20 »
No tak, ciekaw jestem co na temat szkodliwości kwasów w kawach przelewowych napiszesz... ;) Producent tego urządzenia utrzymuje, że są one szkodliwe dla zębów.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Czerwiec 2015, 16:12:03 »
Wszystkie kwasy chyba są szkodliwe dla zębów. Żołądkowe pewnie też ;) Czy w kawie są kwasy? są! W rozpuszczalnej chyba najwięcej bo filmy się na bazie takiej najłatwiej wywołuje.

Czy pomiar pH wystarczy aby porównać szkodliwość kawasów kawy z filtra i z cold brew?

Mnie najbardziej zdumiewa inwencja, jak sprzedać za dziesięciokrotną wartość coś co ma funkcjonalność dowolnego naczynia. Jak butelka do herbaty na zimno od Hario. :brawa: :taktak:

Niemniej nadal nie rozumiem czemu akurat ja zostałem wywołany do tablicy. :mhh: ::)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi