Autor Wątek: dysza pary - ilość wody w spienionym mleku  (Przeczytany 7882 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: dysza pary - ilość wody w spienionym mleku
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lipiec 2021, 19:08:05 »
@MarcinFutrzak
Taki filmik nagrałem, para bezpośrednio do garczka, wody w bojlerze trochę mniej, po jednym shocie i dwóch flushach.
》tertium non datur《

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lipiec 2021, 10:38:55 »
U mnie po spienieniu ~200g mleka całość zwiększa masę o 15-18g.
Ręka w odległości 10 cm od dyszy robi się wilgotna dość szybko, z 15 cm po tym samym czasie jest ledwo wilgotna.
Czyli twoja maszyna (ACS Vesuvius) zachowuje się podobnie jak ta w kawiarni, o której wspominałem. Warto zaznaczyć, że twoja maszyna, to Dual Boiler. Pytanie, czy w kwestii pary jest aż taka duża różnica pomiędzy DB a HX.

Taki filmik nagrałem, para bezpośrednio do garczka, wody w bojlerze trochę mniej, po jednym shocie i dwóch flushach.
Wygląda, jakby u ciebie też ręka się robiła mokra od razu, z tym że trzymasz rękę w garnku, a chodzi o to, żeby przy próbie para szła w powietrze (nie kondensowała się na naczyniu) i podstawiać rękę na chwilę w strumień pary bezpośrednio (oczywiście w takiej odległości, żeby się nie poparzyć).
Możesz spróbować podstawić pod dyszę dzbanek do spieniania o temperaturze pokojowej i puścić do niego strumień pary przez ok 5 sek? Ile wody się skropli?
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2021, 10:54:01 wysłana przez MarcinFutrzak »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipiec 2021, 11:21:16 »
Wygląda, jakby u ciebie też ręka się robiła mokra od razu, z tym że trzymasz rękę w garnku, a chodzi o to, żeby przy próbie para szła w powietrze (nie kondensowała się na naczyniu) i podstawiać rękę na chwilę w strumień pary bezpośrednio (oczywiście w takiej odległości, żeby się nie poparzyć).

Podstawiając rękę pod dyszę para nie parzy, ale jak czyszczę dyszę po spienianiu owijając ją ściereczką, to robi się mokra. Te 5s do kubka zrobę, jak wrócę ze wsi.
》tertium non datur《

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Lipiec 2021, 17:35:27 »
Możesz spróbować podstawić pod dyszę dzbanek do spieniania o temperaturze pokojowej i puścić do niego strumień pary przez ok 5 sek? Ile wody się skropli?
1,3g jak na zdjęciu:
》tertium non datur《

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lipiec 2021, 11:03:52 »
U mnie w Bezerrze też wychodzi ok. 1.2g (trochę trudno sprawdzić, bo otwarcie pary na full wydmuchuje wodę z dzbanka 0.6 litra jak postawię wagę z dzbankiem pod dyszę, testowałem mając dzbanek mocno poniżej dyszy), ale nie widać, żeby z dyszy leciała woda (po pierwszym przedmuchaniu oczywiście)
Może to też kwestia sposobu spieniania? Tak na oko  30g pary wodnej ~120stopni nie wystarczy do podgrzania 250g mleka o 55 stopni (można w sumie prosto policzyć znając ciepło właściwe i parowania wody, ciepło właściwe pary wodnej i mleka), czyli spora część pary powinna oddawać temperaturę mleku i jednak wychodzić jako chłodniejsza para, a nie zamieniać się w wodę... Czyli może za głęboko rurka włożona do mleka? Ja wkładam na ~1-2cm robiąc "wir"...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lipiec 2021, 22:33:24 »
Po spienieniu 230 g mleka, jego waga wzrosła o 20,1 g (Nuova Simonelli Musica).

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lipiec 2021, 15:03:31 »
Z ciekawości zważyłem i ja, 282g zimnego mleka, po spienieniu 311g, czyli doszło 29g, co mi wcale nie przeszkadza, inaczej nie będzie ;) ciśnienie na bojlerze 1,35.

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Sierpień 2021, 09:27:09 »
U mnie 302,5g>329,2
Ciśnienie 1,3 bar

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Wrzesień 2021, 16:30:11 »
dostałem informację od kolejnego forumowicza na priv (wklejam tutaj dla porządku):
- ekspress Bezzera Magica;
- 200 g mleka, wzrost masy wyniósł ok 24g.

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Wrzesień 2021, 16:46:17 »
U mnie w Bezerrze też wychodzi ok. 1.2g (trochę trudno sprawdzić, bo otwarcie pary na full wydmuchuje wodę z dzbanka 0.6 litra jak postawię wagę z dzbankiem pod dyszę, testowałem mając dzbanek mocno poniżej dyszy), ale nie widać, żeby z dyszy leciała woda (po pierwszym przedmuchaniu oczywiście)
Czy mógłbyś zrobić też pomiar o ile zwiększa się masa mleka w kubku?

Może to też kwestia sposobu spieniania? Tak na oko  30g pary wodnej ~120stopni nie wystarczy do podgrzania 250g mleka o 55 stopni (można w sumie prosto policzyć znając ciepło właściwe i parowania wody, ciepło właściwe pary wodnej i mleka), czyli spora część pary powinna oddawać temperaturę mleku i jednak wychodzić jako chłodniejsza para, a nie zamieniać się w wodę... Czyli może za głęboko rurka włożona do mleka? Ja wkładam na ~1-2cm robiąc "wir"...
Ciężko to analizować, bo z jednaj strony mamy napowietrzanie, które polega na tym, że za pomocą sprężonej pary wtłaczamy powietrze, a z drugiej robimy "wir" więc ta para pod ciśnieniem powoduje ruch mleka. Co do głębokości zanurzenia - jak byłoby za głęboko, to nie zrobi się pianka, jak będzie za płytko, to będą bąble. Mi udaje się zrobić mikro-piankę i malować nią podstawowe wzorki, więc proces jest poprawny, ale nie idealny, bo np mleko się dość szybko rozwarstwia (wiem, mogą byś inne tego przyczyny). Dlatego mnie nurtuje ta ilość wody.

A przy okazji pytanie do wszystkich - ile macie dziurek w dyszy?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Wrzesień 2021, 16:56:21 »
mleko się dość szybko rozwarstwia
Zawsze się rozwarstwia. Dlatego przy działalności latte art warto wciąż dzbankami mieszać, kołysać itp ;).

Przyjęło się chyba, że optymalnie sprawują się 4 otwory w dyszy (La Marzocco), ale dobrze pracuje się również z 5 (jeden skierowany w dół jak w maszynach CMA). Najważniejsze, by rurka była w miarę szeroka, a otworki w dyszy nie za duże.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Wrzesień 2021, 17:51:09 »
Zdecydowanie najlepiej spienia się mleko przy 4 otworach z dyszy i przy okazji tempo jest optymalne (w przypadku mojego ulubionego HXa - Nota, wręcz ekstremalnie szybko) choć to akurat dla początkujących może być problemem.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2021, 17:53:13 wysłana przez MSL »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi