Autor Wątek: Pikarzyk zaczyna swoja przygode z kawa.  (Przeczytany 14143 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pikarzyk zaczyna swoja przygode z kawa.
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Listopad 2014, 18:37:16 »
Do większych, zwykłych czarnych kaw jak napisałeś, sugerowałbym Ci aeropress. Może trochę droższy od innych sprzętów, ale w komplecie z młynkiem także dużo oferuje.

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Listopad 2014, 20:29:38 »
Moglbys sprecyzowac co  takiego oferuje ?;) ja zaczynam szukac, cos wiecej o tym.

edit/
21 stron, zostawie to sobie na jutro :D
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2014, 20:33:46 wysłana przez pikarzyk »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopad 2014, 20:44:55 »
Kawa prawie zawsze wychodzi dobra, trudno ją zepsuć. Poza tym aeropress nie jest zbyt wrażliwy na jakość przemiału, w tej metodzie młynek ma mniejsze znaczenie. Ponadto możesz zmieniać/manipulować: temperaturę wody, dozę kawy, ilość naparu, czas parzenia, metodę parzenia, mieszać lub nie mieszać, stosować różne filtry. Możliwości są naprawdę duże, ale potrzebny jest także termometr, stoper i waga.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopad 2014, 21:42:42 »
Ja zaczynałem od plastikowego dripa, który zresztą mi służy do dziś i zdecydowanie polecam (ok.20zl) + 14zl filtry. Aeropress to również świetna inwestycja za 90-100zl, za 120 masz zdaje sie z paczka kawy na coffeedesk co uważam za bardzo dobra ofertę..zresztą coffredesk ma chyba na start bardzo fajny rabat 30zl za zakupy powyżej 150+darmowa przesyłka. Moja propozycja aeropress(z kawa120) + drip plastik i filtry do niego (ok.35zl chyba) -30zl  = za 120ok. Złotych masz mega zestaw i na start i na dłuższy czas..wiem ze to więcej niż phin za 40zl ale mysle, ze naprawdę warto

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Listopad 2014, 09:22:29 »
potrzebny jest także termometr, stoper i waga.

Trochę się nie zgodzę ;)
Oczywiście są przydatne ale nie niezbędne, aeropress świetnie działa metodą "na lenia" :D

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Listopad 2014, 09:28:12 »
Wagę to ja używam tylko i wyłącznie do espresso. No ale ja to jestem zaawansowany leń ;-)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Listopad 2014, 09:36:01 »
Cytat: WS w 05 Listopad  2014, 20:44:55
potrzebny jest także termometr, stoper i waga.

Trochę się nie zgodzę
Oczywiście są przydatne ale nie niezbędne, aeropress świetnie działa metodą "na lenia"

Jeżeli chcesz powtórzyć „smaczny efekt”, to bez tych przyrządów nie dasz rady, niestety.

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #22 dnia: 12 Listopad 2014, 08:55:35 »
Panowie,zebyscie nie mysleli ze sie zniechecilem czy cos,teraz mam malo czasu. Kupie tego AP z ta kawa,myslebze to fajny poczatkowy zestaw. Mlynek juz powinien byc,cos dlugo idzie ;)

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #23 dnia: 12 Listopad 2014, 21:34:36 »
Mlynek juz jest, jako, ze nie jestem jeszcze samodzielnym/samowystarczalnym obywatelem 3 RP, moja mama rozpakowala nowy sprzecior i zmielila kawe ziarnista, jaka  akurat miala w domu (na najdrobniejsza jaka sie dalo). Tak wiec dzisiaj jest ten pierwszy wielki dzien ;)
Zaczalem od fusiary, bo tak zostala zmielona ta kawa, a ze nie bylo w czym przygotowac kawy inaczej to sie tak wypilo. Jestem hardcorem i byla to kawa po terminie, duzego koncernu, deylmar czy jakos tak :P wrazen nie bede opisywal, gdyz nie ma sensu :P no chyba ze chcecie..;)

Offline yodi

• Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Listopad 2014, 22:03:35 »
Chcemy.... chcemy.... :pycha:

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Listopad 2014, 22:44:47 »
no to chyba jest dosyc mocna, zrobiona mialem z dwoch lyzeczek, odrobina mleka i ogolnie to siekiera, czulem jak mi serce napierdziela przez pol godziny :D czuje ja nadal w zoladku, jakies kwasne cos :P

Offline yodi

• Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Listopad 2014, 22:51:34 »
Nie no.. dwie łyżeczki na plujkę to miminum  :ogien: przyzwyczaisz się ,ale kwaśne?  znaczy jak piłeś czy w efekcie zn. zgaga?   :ups:

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #27 dnia: 16 Listopad 2014, 17:34:44 »
Nie zgaga,ale czulem kwasnosc w zoladku ;P do tego byla z mlekiem ;P dzisiaj bede testowal AP i uzyje juz lepszej kawy ktora dali w gratisie ;P

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Listopad 2014, 17:58:03 »
Odpowiedz sobie na pytanie, co jadasz i ile. Kawa to akurat najmniejszy problem w takim przypadku.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Listopad 2014, 18:18:25 »
zwroce na to uwage ;) a teraz biore sie do roboty :P kawa, którą otrzymałem nazywa się: "SUMATRA GAYO MOUNTAIN". Jest to kawa niemiecka, data palenia 4/9 2014 a wiec chyba nie tak najgorzej :P

Pare pytań zanim ją otworze:
otwieram i wsypuje polowe do mlynka czy tylko troche na ta ilosc kawy ktora bede robil, a polowe szczelnie zamykam ? czy kawa nie straci na swiezosci jak bedzie w mlynku ? posiadam mlynek firmy concept

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi